Генерални штрајк запослених у јавној управи Брчко

Предсједништво Синдиката Брчко дистрикта , на посљедњој сједници, донијело је Одлуку о проглашавању генералног штрајка запослених у јавној управи Дистрикта.

Република Српска 24.05.2023 | 10:33
Генерални штрајк запослених у јавној управи Брчко

Предсједник Синдиката Игор Бабић рекао је да су се на овај корак одлучили због тога што на претходним састаницима са представницима извршне и законодавне власти нису добили никакве одговоре на њихове захтјеве, осим обећања о процентуалном провећању плата запослених у јавној управи Дистрикта.

"Испоставили су нам само оно што Влада у овом моменту може да испуни , а то је у ствари само испуњавање законских услова када говоримо о платама на простору БЧД а то јесте повећање основице на 700 марака. На крају смо донијели једину могућу одлуку да прогласимо генерални штрајк на простору БЧД што се тиче јавне управе тј. одјељења Владе БЧД", рекао је Бабић.

Захтјев Синдиката о линеарном повећању плате за све запослене у износу од 250  КМ, плаћање путних трошкова, регрес као и доношење Колективног уговора у Брчко дистрикту није, каже Бабић,  наишао на одобравање ни скупштинске већине .

“Ми због тога свега, прије свега због људи који имају мала примања односно налазе се у малим платним разредима и ова економска криза и инфлација је на њих највише утицала , а процентуалним повећањем плате они ће добити неке минималне износе који  у овом тренутку великог раста цијена не помажу им у некој иоле озбиљној мјери док ће они који имају велика примања односно натпросјечна примања имати повећање у много већем износу “.

Из Синдиката наводе да ће сутра Влади дистрикта упутити званичан допис о проглашавању генералног штрајка и дати рок од пет дана да се Влада огласи . Уколико не буде позитивних одговора са штрајком ће се почети у сриједу уз задржавање минумума процеса рада.

“Ми смо донијели те неке минимуме на основу којих ће функционисати јавна управа у овом периоду И надамо се што прије да ће нас извршна И законодавна власт позвати на разговоре И да ћемо покушати односно пронаћи рјешење за ову ситуацију“, казао је Бабић.

Синдикат апелује на све послодавце и руководиоце у јавној управи да ће обезбједити правну помоћ уколико се на било који начин буде спречавао штрајк .

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Забранити им синдикат

24.05.2023 10:48

Ако оћеш у ЈАВНУ УПРАВУ, ДРЖАВНЕ ЈАСЛЕ, имаш плату прописану законом, треба је усклађивати на основу плате у реалној привреди И ВОЗДРА, не свиђа ти се, иди код приватника

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Гдје је

24.05.2023 12:09

Полиција,Пендреци, ??!Ајмо какав штрајк, Какви Накраћи, Прво Завршите Занимања,Гдје су вам ДИПЛОМЕ.??! Само пендрек о Кући.

Name

Ха Ха

24.05.2023 15:45

Земљак, у Б.Д.плате су исте као и 2000. године када је проглашен дистрикт, тада су то биле супер плате, али, данас је 2023. година, размисли мало, не лупај без везе !

Name

РЕ Ха Ха

24.05.2023 18:38

Не видим да ико од ових иде реадити код приватника, значи ДОБРО ИМ ЈЕ... Само би да им преко наших леђа буде ЈОШ БОЉЕ, конташ ли ти?!

Name

Радник

24.05.2023 11:06

Ајте код приватника па штрајкујте,лопови и сендвичари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

24.05.2023 11:20

И то вам је пуно ста примате нисте ни то заслузили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријатељи

24.05.2023 11:46

Јавна управа одавно превазилази плате у приватном сектору, с' тога слободно можете дати отказе ако вам се не свидја јер и ту висину плате коју сада примате не заслужујете! Ускладити плате са приватним сектором то је једино право и праведено решење! Ако вам се ни то не свидја покрећите приватне бизнисе ако мислите да сте способни а не да сједите и пијете 5 кафа у току радног времена и јос као неко повећање заслузујете, не знам за шта и на основу чега сте то заслужили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчак

24.05.2023 12:04

Јавна управа је уништила Брчко Дистрикт на челу са СНСД-ХДЗ-СДА коалицијом у задњих 20 година, преко 5 хиљада је угурано у јавну управу, нити један буџет то не може издржати,срамота,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.05.2023 14:14

Ви бисте господо само себи повећавали плате а шта је са осталима.Њима не треба па да паре не пропадну ко да ви себи повећате ионако велике плате.Погледајте мало резултате вашег рада Да ли доиста и то заслужујете.Коме је мало ено му приватни сектор па нек ради колико хоће

Name

Ана

24.05.2023 21:36

Од укупног броја запослених на буђжету тренало би остати да ради једна трећина а двије трећине су чисти вишак страначки запослени и још гањају нека права срам их било док пензионери живе од 300км њима је мало 700-800км шта они мисле зар их није срамота да се јаве

ОДГОВОРИТЕ