Generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Brčko

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta , na posljednjoj sjednici, donijelo je Odluku o proglašavanju generalnog štrajka zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

Republika Srpska 24.05.2023 | 10:33
Generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Brčko

Predsjednik Sindikata Igor Babić rekao je da su se na ovaj korak odlučili zbog toga što na prethodnim sastanicima sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti nisu dobili nikakve odgovore na njihove zahtjeve, osim obećanja o procentualnom provećanju plata zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

"Ispostavili su nam samo ono što Vlada u ovom momentu može da ispuni , a to je u stvari samo ispunjavanje zakonskih uslova kada govorimo o platama na prostoru BČD a to jeste povećanje osnovice na 700 maraka. Na kraju smo donijeli jedinu moguću odluku da proglasimo generalni štrajk na prostoru BČD što se tiče javne uprave tj. odjeljenja Vlade BČD", rekao je Babić.

Zahtjev Sindikata o linearnom povećanju plate za sve zaposlene u iznosu od 250  КM, plaćanje putnih troškova, regres kao i donošenje Кolektivnog ugovora u Brčko distriktu nije, kaže Babić,  naišao na odobravanje ni skupštinske većine .

“Mi zbog toga svega, prije svega zbog ljudi koji imaju mala primanja odnosno nalaze se u malim platnim razredima i ova ekonomska kriza i inflacija je na njih najviše uticala , a procentualnim povećanjem plate oni će dobiti neke minimalne iznose koji  u ovom trenutku velikog rasta cijena ne pomažu im u nekoj iole ozbiljnoj mjeri dok će oni koji imaju velika primanja odnosno natprosječna primanja imati povećanje u mnogo većem iznosu “.

Iz Sindikata navode da će sutra Vladi distrikta uputiti zvaničan dopis o proglašavanju generalnog štrajka i dati rok od pet dana da se Vlada oglasi . Ukoliko ne bude pozitivnih odgovora sa štrajkom će se početi u srijedu uz zadržavanje minumuma procesa rada.

“Mi smo donijeli te neke minimume na osnovu kojih će funkcionisati javna uprava u ovom periodu I nadamo se što prije da će nas izvršna I zakonodavna vlast pozvati na razgovore I da ćemo pokušati odnosno pronaći rješenje za ovu situaciju“, kazao je Babić.

Sindikat apeluje na sve poslodavce i rukovodioce u javnoj upravi da će obezbjediti pravnu pomoć ukoliko se na bilo koji način bude sprečavao štrajk .

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zabraniti im sindikat

24.05.2023 10:48

Ako oćeš u JAVNU UPRAVU, DRŽAVNE JASLE, imaš platu propisanu zakonom, treba je usklađivati na osnovu plate u realnoj privredi I VOZDRA, ne sviđa ti se, idi kod privatnika

ODGOVORITE
Name

A Gdje je

24.05.2023 12:09

Policija,Pendreci, ??!Ajmo kakav štrajk, Kakvi Nakraći, Prvo Završite Zanimanja,Gdje su vam DIPLOME.??! Samo pendrek o Kući.

Name

Ha Ha

24.05.2023 15:45

Zemljak, u B.D.plate su iste kao i 2000. godine kada je proglašen distrikt, tada su to bile super plate, ali, danas je 2023. godina, razmisli malo, ne lupaj bez veze !

Name

RE Ha Ha

24.05.2023 18:38

Ne vidim da iko od ovih ide readiti kod privatnika, znači DOBRO IM JE... Samo bi da im preko naših leđa bude JOŠ BOLJE, kontaš li ti?!

Name

Radnik

24.05.2023 11:06

Ajte kod privatnika pa štrajkujte,lopovi i sendvičari!

ODGOVORITE
Name

Momo

24.05.2023 11:20

I to vam je puno sta primate niste ni to zasluzili...

ODGOVORITE
Name

Prijatelji

24.05.2023 11:46

Javna uprava odavno prevazilazi plate u privatnom sektoru, s' toga slobodno možete dati otkaze ako vam se ne svidja jer i tu visinu plate koju sada primate ne zaslužujete! Uskladiti plate sa privatnim sektorom to je jedino pravo i pravedeno rešenje! Ako vam se ni to ne svidja pokrećite privatne biznise ako mislite da ste sposobni a ne da sjedite i pijete 5 kafa u toku radnog vremena i jos kao neko povećanje zasluzujete, ne znam za šta i na osnovu čega ste to zaslužili!

ODGOVORITE
Name

Brčak

24.05.2023 12:04

Javna uprava je uništila Brčko Distrikt na čelu sa SNSD-HDZ-SDA koalicijom u zadnjih 20 godina, preko 5 hiljada je ugurano u javnu upravu, niti jedan budžet to ne može izdržati,sramota,.

ODGOVORITE
Name

Tatar

24.05.2023 14:14

Vi biste gospodo samo sebi povećavali plate a šta je sa ostalima.Njima ne treba pa da pare ne propadnu ko da vi sebi povećate ionako velike plate.Pogledajte malo rezultate vašeg rada Da li doista i to zaslužujete.Kome je malo eno mu privatni sektor pa nek radi koliko hoće

Name

Ana

24.05.2023 21:36

Od ukupnog broja zaposlenih na buđžetu trenalo bi ostati da radi jedna trećina a dvije trećine su čisti višak stranački zaposleni i još ganjaju neka prava sram ih bilo dok penzioneri žive od 300km njima je malo 700-800km šta oni misle zar ih nije sramota da se jave

ODGOVORITE