Поништен тендер за набавку хране за институције Српске

Многе јавне набавке у БиХ служе да би се тендери додјељивали само одређеним понуђачима. Корупција цвјета у поступцима јавних набавки, кажу познаваоци закона.

Република Српска 24.05.2023 | 10:10
Поништен тендер за набавку хране за институције Српске

Ни измјеном Закона о јавним набавкама није се много измијенило у пракси. Тако сада имамо и разне облике набавки, гдје се једна услуга наплаћује више пута. 

Један од лотова за милионску набавку хране за републичке институције и ресторане на Јахорини, који је расписао Угоститељски сервис Владе, поништен је.

Ради се о лоту тешком више од 400.000 марака, са дугим списком прехрамбених производа. А како је лот поништен, остаје непознато како ће се владајући снаћи без ананаса, ајвара, помфрита и кобасица. На ово питање предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић каже да није љубитељ помфрита.

„Шта предсједник Сукупштине има са набавком хране, коју распиасује Угоститељски сервис Републике Српске, који има објекте у Источном Сарајеву, расписује га за два хотела на Јахорини, за зграду Владе и тог помфрита је најмање пробао доктор Стевандић, више су га пробале колеге новинари који долазе у Скупштински ресторан и други посланици“, казао је Стевандић.

Набавка хране једна је од транспарентних, али да је у БиХ више оних које скривају податке као змија ноге, говоре тужбе које је поднијела невладина организација Транспаренцy Интернационал БиХ.

Оно што се може чути од владајућих, као што је и сам Стевандић казао, јесте да они нису адреса за та питања.

„Ја ћу само подсјетити да смо ми у случају рудника Крека Тузла поднијели кривичну пријаву Тужилаштву Тузланског кантона јер су они готово милион марака подијелили за четири предузећа за исту ствар кроз директне споразуме. Дакле сваки дан су давали по 6.000 марака за изнајмљивање исте машине и тако су заобишли расписивање отвореног поступка за ту врсту услуга“, објашњава Срђан Траљић из ове организације.

Ово је само један у низу примјера гдје се Закон заобилази на разне начине. 

„Ми смо кроз мониторинг јавних набавки у цијелој Босни и Херцеговини примијетили да је то прилично учестала појава да уговорни органи цијепају предмет набавке како би избјегли расписивање транспарентнијег поступка, било да се ради о два конкурентска како би се избјегло расписивање отвореног поступка, до ових чешћих случајева да смо имали додјеле директних споразума преко оних дозвољених шест, односно 10.000 марака“, каже Траљић.

Управо кроз ове јавне набавке Босна и Херцеговина годишње потроши скоро три милијарде марака који грађани уплаћују кроз порезе.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Горан

24.05.2023 11:02

Ви сте обичне силеџије и узурпатори власти, и можете како хоћете али не можете докле хоћете. Убудуће гласам само за онога који обећа хапшење лопова у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роома

24.05.2023 11:17

Ненада Стевандића мозете наћи чак у пури а што се тиче помфрита он му је досадио још у Дрвару. Сваки дан кромпир а сад се дочепао лигњи и јегуља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

24.05.2023 11:29

Па кад могу пити дједовацу могу јест и Спирин компир. Њима треба за храну компира од Спире. Да и Спира заради.. Имал Радман ста да прода да храни министре. Стевандиц мозе улозит подвољак за десет порција цевапа..Како су се дигли. Пију бул сто даје крила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqq

24.05.2023 12:06

Стацемо сад остаце. Гицке. Гладне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

24.05.2023 12:08

Па од чега се онда овако скрмачио ако не једе помфри, месо и остало???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2023 13:00

Па једе к’о луд. Гладан вјецито пара и јела. Глава ће експлодират не мере издрзат више дзабану.

Name

Татар

24.05.2023 14:16

Одише наши политичари у честите вернике.Од сутра почиње пост.

Name

Оги

24.05.2023 16:34

То је циганија као и овај дебели смрад са слике,довољно га видјети крне смрдљиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

24.05.2023 17:32

Шта ће нам Стевандић хапати нема помфрита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

24.05.2023 18:14

Пао мед на дно кацице, нема висе само мало полизати