Poništen tender za nabavku hrane za institucije Srpske

Mnoge javne nabavke u BiH služe da bi se tenderi dodjeljivali samo određenim ponuđačima. Korupcija cvjeta u postupcima javnih nabavki, kažu poznavaoci zakona.

Republika Srpska 24.05.2023 | 10:10
Poništen tender za nabavku hrane za institucije Srpske

Ni izmjenom Zakona o javnim nabavkama nije se mnogo izmijenilo u praksi. Tako sada imamo i razne oblike nabavki, gdje se jedna usluga naplaćuje više puta. 

Jedan od lotova za milionsku nabavku hrane za republičke institucije i restorane na Jahorini, koji je raspisao Ugostiteljski servis Vlade, poništen je.

Radi se o lotu teškom više od 400.000 maraka, sa dugim spiskom prehrambenih proizvoda. A kako je lot poništen, ostaje nepoznato kako će se vladajući snaći bez ananasa, ajvara, pomfrita i kobasica. Na ovo pitanje predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kaže da nije ljubitelj pomfrita.

„Šta predsjednik Sukupštine ima sa nabavkom hrane, koju raspiasuje Ugostiteljski servis Republike Srpske, koji ima objekte u Istočnom Sarajevu, raspisuje ga za dva hotela na Jahorini, za zgradu Vlade i tog pomfrita je najmanje probao doktor Stevandić, više su ga probale kolege novinari koji dolaze u Skupštinski restoran i drugi poslanici“, kazao je Stevandić.

Nabavka hrane jedna je od transparentnih, ali da je u BiH više onih koje skrivaju podatke kao zmija noge, govore tužbe koje je podnijela nevladina organizacija Transparency Internacional BiH.

Ono što se može čuti od vladajućih, kao što je i sam Stevandić kazao, jeste da oni nisu adresa za ta pitanja.

„Ja ću samo podsjetiti da smo mi u slučaju rudnika Kreka Tuzla podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona jer su oni gotovo milion maraka podijelili za četiri preduzeća za istu stvar kroz direktne sporazume. Dakle svaki dan su davali po 6.000 maraka za iznajmljivanje iste mašine i tako su zaobišli raspisivanje otvorenog postupka za tu vrstu usluga“, objašnjava Srđan Traljić iz ove organizacije.

Ovo je samo jedan u nizu primjera gdje se Zakon zaobilazi na razne načine. 

„Mi smo kroz monitoring javnih nabavki u cijeloj Bosni i Hercegovini primijetili da je to prilično učestala pojava da ugovorni organi cijepaju predmet nabavke kako bi izbjegli raspisivanje transparentnijeg postupka, bilo da se radi o dva konkurentska kako bi se izbjeglo raspisivanje otvorenog postupka, do ovih češćih slučajeva da smo imali dodjele direktnih sporazuma preko onih dozvoljenih šest, odnosno 10.000 maraka“, kaže Traljić.

Upravo kroz ove javne nabavke Bosna i Hercegovina godišnje potroši skoro tri milijarde maraka koji građani uplaćuju kroz poreze.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Goran

24.05.2023 11:02

Vi ste obične siledžije i uzurpatori vlasti, i možete kako hoćete ali ne možete dokle hoćete. Ubuduće glasam samo za onoga koji obeća hapšenje lopova u vlasti.

ODGOVORITE
Name

Rooma

24.05.2023 11:17

Nenada Stevandića mozete naći čak u puri a što se tiče pomfrita on mu je dosadio još u Drvaru. Svaki dan krompir a sad se dočepao lignji i jegulja.

ODGOVORITE
Name

Kosta

24.05.2023 11:29

Pa kad mogu piti djedovacu mogu jest i Spirin kompir. Njima treba za hranu kompira od Spire. Da i Spira zaradi.. Imal Radman sta da proda da hrani ministre. Stevandic moze ulozit podvoljak za deset porcija cevapa..Kako su se digli. Piju bul sto daje krila.

ODGOVORITE
Name

Qqqq

24.05.2023 12:06

Stacemo sad ostace. Gicke. Gladne

ODGOVORITE
Name

Skeptik

24.05.2023 12:08

Pa od čega se onda ovako skrmačio ako ne jede pomfri, meso i ostalo???

ODGOVORITE
Name

Re

24.05.2023 13:00

Pa jede k’o lud. Gladan vjecito para i jela. Glava će eksplodirat ne mere izdrzat više dzabanu.

Name

Tatar

24.05.2023 14:16

Odiše naši političari u čestite vernike.Od sutra počinje post.

Name

Ogi

24.05.2023 16:34

To je ciganija kao i ovaj debeli smrad sa slike,dovoljno ga vidjeti krne smrdljivo!

ODGOVORITE
Name

Ilija

24.05.2023 17:32

Šta će nam Stevandić hapati nema pomfrita.

ODGOVORITE
Name

Jana

24.05.2023 18:14

Pao med na dno kacice, nema vise samo malo polizati