Директор РАК-а одбацује оптужбе Мехмедовића

 Директор Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ Драшко Милиновић изразио је забринутост количином незнања о раду Агенције коју је посланик СДА Представничком дому парламента БиХ Шемсудин Мехмедовић изнио данас на конференцији за новинаре како би скренуо пажњу на себе и ради прикупљања ситних политичких поена.

Република Српска 23.05.2023 | 17:28
Директор РАК-а одбацује оптужбе Мехмедовића

Након што је Мехмедовић рекао да је РАК "постао приватно власништво једног човјека", Милиновић је одговорио да су Законом о комуникацијама јасно дефинисане и прописане надлежности Савјета РАК-а и генералног директора, док Парламентарна скупштина и Савјет министара остварују контролишу рад Агенције.

"Срамотно је да вишегодишњи политичар нема благе везе о раду РАК-а. Просто не могу да вјерујем шта човјек прича, јер из његове изјаве могу закључити да стварно не зна шта РАК ради и који је уопште опсег посла те агенције", рекао је Милиновић за Срну.

Он је напоменуо да је организација РАК-а већ дуже од двије деценије заснована на регионалним присуству у центрима ван сједишта у Сарајеву, односно канцеларијама у Бањалуци и Мостару.

Милиновић је истакао да је сваки пут до сада РАК добио обавезујућу сагласност Савјета министара за утрошак вишка прихода над расходима као и сагласност на Правилник о систематизацији радних мјеста, те у случају опремања регионалних центара.

"Агенција се, дакле, благовремено обратила свим надлежним институцијама са приједлогом одлуке о утрошку вишка прихода над расходима да би на задовољавајући начин могао бити ријешен дугогодишњи проблем неусловног смјештаја радника у Сарајеву, Бањалуци и Мостару о којем причам већ три године", рекао је Милиновић.

Према његовим ријечима, Законом о комуникацијама јасно су прописане процедуре по којима се бирају тијела Агенције и према тим процедурама су свих претходних година бирани чланови Савјета РАК-а.

"У тим изборима је учествовао и Шемсудин Мехмедовић. Само на тај начин је заправо могуће и изабрати чланове Савјета РАК-а", додао је Милиновић.

Кад је ријеч о извјештавању, Милиновић је нагласио да РАК све изјвештаје о пословању и раду, укључујући и финансијске извјештаје Агенција редовно доставља свим надлежним институцијама и њима се увијек благовремено обраћа по свим захтјевима који подразумијевају претходну сагласност.

"Радници РАК-а своје послове редовно обављају и не обраћају пажњу на спољна и злонамјерна национална пребројавања која најчешће долазе из сфере дневне политике. У овом тренутку РАК има најуравнотеженији и национални и ентитетски баланс радника, што у ранијим годинама није увијек био случај. Радићемо и даље на томе", додао је Милиновић.

Као "глупости" је одбацио тврдње Мехмедовића о подјели РАК-а истичући да је то немогуће, нити постоји план за тако нешто.

"Када је ријеч о великим платама у РАК-у мени је жао што дотични господин има проблем и са елементарим незнањем о регулаторном додатку", навео је Милиновић.

Он је појаснио да било који регулатор система у којем се приходи на годишњем нивоу мјере у милионима или стотинама милиона марака с циљем очувања независности прописује регулаторни додатак, те да је логично да тим малим регулаторним додатком издвоји регулатор од корисника дозволе.

Милиновић сматра да у случају да не постоји регулаторни додатак Агенција не би била у стању да запосли инжењера приправника, а камоли неког стручњака.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Филе

23.05.2023 17:44

Зна он добро ста прица, него кад вас неко нацепи ви се слузите вулгарним одговорима, радите ста хоцете и дијелите плате и запосјавате како хоцете...!!!! Добро је цовјек рекао ви сте изван сваке контроле и понасате се као приватно власниство једног цовјека. Мора да си био на курсу код Додика...!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

23.05.2023 18:19

У нормалној држави овај лик би добио моменталан отказ. Односно, не би ни добио шансу да ради овај посао. Такав језик је недпоустив, посебно из разлога да посланик има право да пита како се троше државне паре и шта се ради у институцијама које припадају држави.

Name

Ре

23.05.2023 18:39

По 18 плата си исплаћивао и родбину запослили 2,5 милина преко плате исплатио. И сад овај као не зна основне законе Ма ајде

Name

Чуј

23.05.2023 19:14

Чуј овог. Нигдје конкретног одговора. Само шупља прича. Шта ови уопште раде и за шта примају плату и остале привилегије.

Name

Радник

23.05.2023 17:53

Ђубрад...ову назови дрзаву босну и херцеговину пасе како ко хоце и колико мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

23.05.2023 18:45

КОЈИ ДИДАТАК МАРВО ЈЕДНА.УВАЛИТЕ СЕ НА ДРЗАВНЕ ЈАСЛЕ,ПРИМАТЕ ПЛАТЕ,А ОНДА ИЗМИСЛХАТЕ НЕКЕ ДИДАТКЕ,СВЕЈЕДНО ВАС ИМА 30 ПИСТО КОЈИ НИСТА НЕ РАДИТЕ И НЕ ДОЛАЗИТЕ НА ПОСАО А ПРИМАТЕ ПЛАТУ.МИЛИНОВИЦ,СУВИСНА ПРИЦА.

Name

Ре Радник

24.05.2023 17:23

Ма циганија је то гдје год Додик и његова братија Човић и Бакир одлучују ту трава не расте али ми босанци смо ипак фукаре кад се не побунимо против зла!

Name

Славиша

23.05.2023 19:48

Ја вјерујем више Шемсудину него овом лику који је био и у Тениском савезу РС,директор РТРС и шта све не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

23.05.2023 22:27

Имовина приједорског конобара Милиновића вила на Старчевици, пентхаус улица кустурић такођер Блука друга вила са базеном насеље Чесма поред тога стан у Бг,вози нови порше кајен ђжип, итд итд,лик са средњом школом и сређеном дипломом

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

24.05.2023 12:54

Два аута, двије свалерке. Као двоглави Арапин.

Name

Идеално

24.05.2023 10:43

Овом је довољно погледати фацу и сватити о коме се ради...

ОДГОВОРИТЕ