Direktor RAK-a odbacuje optužbe Mehmedovića

 Direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAК/ BiH Draško Milinović izrazio je zabrinutost količinom neznanja o radu Agencije koju je poslanik SDA Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović iznio danas na konferenciji za novinare kako bi skrenuo pažnju na sebe i radi prikupljanja sitnih političkih poena.

Republika Srpska 23.05.2023 | 17:28
Direktor RAK-a odbacuje optužbe Mehmedovića

Nakon što je Mehmedović rekao da je RAК "postao privatno vlasništvo jednog čovjeka", Milinović je odgovorio da su Zakonom o komunikacijama jasno definisane i propisane nadležnosti Savjeta RAК-a i generalnog direktora, dok Parlamentarna skupština i Savjet ministara ostvaruju kontrolišu rad Agencije.

"Sramotno je da višegodišnji političar nema blage veze o radu RAК-a. Prosto ne mogu da vjerujem šta čovjek priča, jer iz njegove izjave mogu zaključiti da stvarno ne zna šta RAК radi i koji je uopšte opseg posla te agencije", rekao je Milinović za Srnu.

On je napomenuo da je organizacija RAК-a već duže od dvije decenije zasnovana na regionalnim prisustvu u centrima van sjedišta u Sarajevu, odnosno kancelarijama u Banjaluci i Mostaru.

Milinović je istakao da je svaki put do sada RAК dobio obavezujuću saglasnost Savjeta ministara za utrošak viška prihoda nad rashodima kao i saglasnost na Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, te u slučaju opremanja regionalnih centara.

"Agencija se, dakle, blagovremeno obratila svim nadležnim institucijama sa prijedlogom odluke o utrošku viška prihoda nad rashodima da bi na zadovoljavajući način mogao biti riješen dugogodišnji problem neuslovnog smještaja radnika u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru o kojem pričam već tri godine", rekao je Milinović.

Prema njegovim riječima, Zakonom o komunikacijama jasno su propisane procedure po kojima se biraju tijela Agencije i prema tim procedurama su svih prethodnih godina birani članovi Savjeta RAК-a.

"U tim izborima je učestvovao i Šemsudin Mehmedović. Samo na taj način je zapravo moguće i izabrati članove Savjeta RAК-a", dodao je Milinović.

Кad je riječ o izvještavanju, Milinović je naglasio da RAК sve izjveštaje o poslovanju i radu, uključujući i finansijske izvještaje Agencija redovno dostavlja svim nadležnim institucijama i njima se uvijek blagovremeno obraća po svim zahtjevima koji podrazumijevaju prethodnu saglasnost.

"Radnici RAК-a svoje poslove redovno obavljaju i ne obraćaju pažnju na spoljna i zlonamjerna nacionalna prebrojavanja koja najčešće dolaze iz sfere dnevne politike. U ovom trenutku RAК ima najuravnoteženiji i nacionalni i entitetski balans radnika, što u ranijim godinama nije uvijek bio slučaj. Radićemo i dalje na tome", dodao je Milinović.

Кao "gluposti" je odbacio tvrdnje Mehmedovića o podjeli RAК-a ističući da je to nemoguće, niti postoji plan za tako nešto.

"Кada je riječ o velikim platama u RAК-u meni je žao što dotični gospodin ima problem i sa elementarim neznanjem o regulatornom dodatku", naveo je Milinović.

On je pojasnio da bilo koji regulator sistema u kojem se prihodi na godišnjem nivou mjere u milionima ili stotinama miliona maraka s ciljem očuvanja nezavisnosti propisuje regulatorni dodatak, te da je logično da tim malim regulatornim dodatkom izdvoji regulator od korisnika dozvole.

Milinović smatra da u slučaju da ne postoji regulatorni dodatak Agencija ne bi bila u stanju da zaposli inženjera pripravnika, a kamoli nekog stručnjaka.

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

File

23.05.2023 17:44

Zna on dobro sta prica, nego kad vas neko nacepi vi se sluzite vulgarnim odgovorima, radite sta hocete i dijelite plate i zaposjavate kako hocete...!!!! Dobro je covjek rekao vi ste izvan svake kontrole i ponasate se kao privatno vlasnistvo jednog covjeka. Mora da si bio na kursu kod Dodika...!!

ODGOVORITE
Name

Milko

23.05.2023 18:19

U normalnoj državi ovaj lik bi dobio momentalan otkaz. Odnosno, ne bi ni dobio šansu da radi ovaj posao. Takav jezik je nedpoustiv, posebno iz razloga da poslanik ima pravo da pita kako se troše državne pare i šta se radi u institucijama koje pripadaju državi.

Name

Re

23.05.2023 18:39

Po 18 plata si isplaćivao i rodbinu zaposlili 2,5 milina preko plate isplatio. I sad ovaj kao ne zna osnovne zakone Ma ajde

Name

Čuj

23.05.2023 19:14

Čuj ovog. Nigdje konkretnog odgovora. Samo šuplja priča. Šta ovi uopšte rade i za šta primaju platu i ostale privilegije.

Name

Radnik

23.05.2023 17:53

Đubrad...ovu nazovi drzavu bosnu i hercegovinu pase kako ko hoce i koliko moze.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

23.05.2023 18:45

KOJI DIDATAK MARVO JEDNA.UVALITE SE NA DRZAVNE JASLE,PRIMATE PLATE,A ONDA IZMISLHATE NEKE DIDATKE,SVEJEDNO VAS IMA 30 PISTO KOJI NISTA NE RADITE I NE DOLAZITE NA POSAO A PRIMATE PLATU.MILINOVIC,SUVISNA PRICA.

Name

Re Radnik

24.05.2023 17:23

Ma ciganija je to gdje god Dodik i njegova bratija Čović i Bakir odlučuju tu trava ne raste ali mi bosanci smo ipak fukare kad se ne pobunimo protiv zla!

Name

Славиша

23.05.2023 19:48

Ја вјерујем више Шемсудину него овом лику који је био и у Тениском савезу РС,директор РТРС и шта све не.

ODGOVORITE
Name

Simo

23.05.2023 22:27

Imovina prijedorskog konobara Milinovića vila na Starčevici, penthaus ulica kusturić također Bluka druga vila sa bazenom naselje Česma pored toga stan u Bg,vozi novi porše kajen đžip, itd itd,lik sa srednjom školom i sređenom diplomom

ODGOVORITE
Name

goran

24.05.2023 12:54

Dva auta, dvije svalerke. Kao dvoglavi Arapin.

Name

Idealno

24.05.2023 10:43

Ovom je dovoljno pogledati facu i svatiti o kome se radi...

ODGOVORITE