Брза примјена свих споразума БГ и ПР воде нормализацији

Високи представник за спољну и безбедносну политику Европске уније Жозеп Борељ,  изјавио је данас да је брза и потпуна примена свих споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине једини пут ка нормализацији.

Свијет 22.05.2023 | 18:44
Брза примјена свих споразума БГ и ПР воде нормализацији

"Тензије и обостране провокације морају да се прекину. Недостатак конструктивности се мора исправити. Бити члан ЕУ значи да сте способни да сарађујете и делујете као добри суседи, да превазилазите тешкоће из прошлости", рекао је Борељ после састанка Савета министара спољних послова ЕУ.

Он је додао да је ЕУ одржала састанак са министрима земаља Западног Балкана и истакао да би "можда то требало чешће да раде".

"Разговарали смо и о руском утицају, којим се покушава да се скрајну са пута кандидати за ЕУ. Указали смо онима који се још нису ускладили са политиком санкција ЕУ према Русији, или нису уопште, да одржавање блиских односа са Русијом није у складу са приступом земаља ЕУ. То чини штету националним интересима те земље, и сигурно није у складу са пријемом у чланство европског блока", казао је Борељ. 

Он је навео да ЕУ жели да дође до напретка у процесу проширења и да сада треба искористити динамику коју је подстакао рат у Украјини.

"Сада је време да земље Западног Балкана убрзају реформе, убрзају свој европски пут. То је јединствена прилика која мора бити искоришћена", рекао је Борељ.

(Тањуг) Фото: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Браво!

22.05.2023 18:55

Сва среца па се ослобадјањем Бахмута наслуцује сурадња Украјине и Русије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

22.05.2023 20:48

Могао би Борељ да уцествује и организује брзо признање и брзу нормализацију односа измедју Спаније и Каталоније . Каталонија би га признала као поцасног градјанина заузврат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

22.05.2023 21:36

Засто је европи битнс нормализација, да јој неце бити цистији ваздух за дисање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

22.05.2023 22:16

Нормализацији цега? То сто је једнима нормално ,другима није. Зелим вам ту нормалност у куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

23.05.2023 09:08

Овај остарјели каталонац лупета народски речено "као Максим по дивизији". Од њега сам више толико глупости, него на најслабије организованим сеоским састанцима.

ОДГОВОРИТЕ