Brza primjena svih sporazuma BG i PR vode normalizaciji

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj,  izjavio je danas da je brza i potpuna primena svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine jedini put ka normalizaciji.

Svijet 22.05.2023 | 18:44
Brza primjena svih sporazuma BG i PR vode normalizaciji

"Tenzije i obostrane provokacije moraju da se prekinu. Nedostatak konstruktivnosti se mora ispraviti. Biti član EU znači da ste sposobni da sarađujete i delujete kao dobri susedi, da prevazilazite teškoće iz prošlosti", rekao je Borelj posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da je EU održala sastanak sa ministrima zemalja Zapadnog Balkana i istakao da bi "možda to trebalo češće da rade".

"Razgovarali smo i o ruskom uticaju, kojim se pokušava da se skrajnu sa puta kandidati za EU. Ukazali smo onima koji se još nisu uskladili sa politikom sankcija EU prema Rusiji, ili nisu uopšte, da održavanje bliskih odnosa sa Rusijom nije u skladu sa pristupom zemalja EU. To čini štetu nacionalnim interesima te zemlje, i sigurno nije u skladu sa prijemom u članstvo evropskog bloka", kazao je Borelj. 

On je naveo da EU želi da dođe do napretka u procesu proširenja i da sada treba iskoristiti dinamiku koju je podstakao rat u Ukrajini.

"Sada je vreme da zemlje Zapadnog Balkana ubrzaju reforme, ubrzaju svoj evropski put. To je jedinstvena prilika koja mora biti iskorišćena", rekao je Borelj.

(Tanjug) Foto: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bravo!

22.05.2023 18:55

Sva sreca pa se oslobadjanjem Bahmuta naslucuje suradnja Ukrajine i Rusije!

ODGOVORITE
Name

Petar

22.05.2023 20:48

Mogao bi Borelj da ucestvuje i organizuje brzo priznanje i brzu normalizaciju odnosa izmedju Spanije i Katalonije . Katalonija bi ga priznala kao pocasnog gradjanina zauzvrat

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

22.05.2023 21:36

Zasto je evropi bitns normalizacija, da joj nece biti cistiji vazduh za disanje?

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

22.05.2023 22:16

Normalizaciji cega? To sto je jednima normalno ,drugima nije. Zelim vam tu normalnost u kuci.

ODGOVORITE
Name

Василије 1

23.05.2023 09:08

Овај остарјели каталонац лупета народски речено "као Максим по дивизији". Од њега сам више толико глупости, него на најслабије организованим сеоским састанцима.

ODGOVORITE