Путин војницима честитао заузимање Бахмута

Руско Министарство одбране потврдило је да је стратешки град Бахмут ''ослобођен'', након чега је руски председник Владимир Путин честитао паравојној организацији "Вагнер" и припадницима Оружаних снага Русије на заузимању тог украјинског града.

Свијет 21.05.2023 | 11:26
Путин војницима честитао заузимање Бахмута

"Владимир Путин честита јуришним одредима 'Вагнер', као и свим војницима јединица Оружаних снага Русије, који су им пружили неопходну подршку и заштиту бокова, завршетак операције ослобађања Артјомовска", наводи се у саопштењу Кремља које је пренијела агенција РИА Новости.

Руско Министарство одбране је претходно саопштило да је завршено са "ослобађањем" Бахмута (чије је друго име Артјомовск) и потврдило да је ту операцију извела приватна паравојна група "Вагнер" уз артиљеријску и ваздушну подршку редовне руске војске.

"На тактичком правцу Артјомовск, као резултат офанзивних дејстава јуришних јединица 'Вагнер', уз подршку артиљерије и авијације Групе снага Југ, завршено је ослобађање града Артјомовска", саопштило је Министарство одбране Русије.

Саопштење је услиједило неколико сати након што је шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин објавио на друштвеним мрежама да су његови борци преузели потпуну контролу над градом.

Он је у суботу објавио да је над Бахмутом постигнута потпуна контрола и додао да ће се његове снаге повући из тог града од 25. маја, ради одмора и нове обуке. 

Контрола над градом биће предата руском Министарству одбране, објаснио је Пригожин.

Кијев је прије руске објаве одбацио Пригожинове тврдње, али се није одмах реферисао на тврдњу руског министарства.

Бахмут, град са 72.000 становника прије сукоба, више мјесеци био је позорница крваве битке, током које су га руске снаге скоро опколиле и систематски потискивале украјинску војску из западних предграђа. 

Град је у великој мјери уништен током борби, а већина становника га је напустило.

(Агенције) Фото: АП

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Корлеоне

21.05.2023 11:35

Зивјела Велика Русија и зивио Вагнер до конацне побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Корлеоне

21.05.2023 13:07

Друга војска свијета слави освајање града величине Високог након 10 мјесеци?! Браво мајстори, ускоро вас прже Ф-16 и схадоw сторм ракете. Догодине Украјинска застава у Севастопољу.

Name

Боби

21.05.2023 13:26

Хм,,али изолована и под санцијама од целог света.

Name

Q

21.05.2023 11:40

Једино је бесмртна Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Q

21.05.2023 13:09

Русија се распада. Ускоро крећу ослободилачки покрети за многе републике које су привремено у саставу Руске Федерације.

Name

Јуре

21.05.2023 19:49

И послије неко каже како је несуђени сликар био злочест и лош. Он је знао са оваквима и то 26 милиона пута.

ОДГОВОРИТЕ