Родитељи ВИИ/2 траже смјену директорке, педагога...

Родитељи деце из ВИИ/2 одељења ОШ "Владислав Рибникар" која су преживела масакр, упутили су допис Министраству просвете у којем захтевају хитну суспензију директорке ове школе, сазнаје Курир.

Србија 19.05.2023 | 22:24
Родитељи ВИИ/2 траже смјену директорке, педагога...

Они су у допису навели да захтевају "хитну и без даљег одлагања суспензију директорке ОШ 'Владислав Рибникар' Снежане Кнежевић до окончања истраге и утврђивање њене личне одговорности за настали трагични догађај и касније поступање према ученицима и родитељима ВИИ/2 одељења".

Такође, захтевају и хитну суспензију школског психолога Лидије Максић и школског педагога Јелене Вујичић, и то до окончања истраге и утврђивање њихове личне одговорности за настали трагични догађај.

Поновили су и раније изнете захтеве:

"• Да се у потпуности и до краја изврши реконструкција трагичног догађаја и статус истраге поводом тога и о томе обавесте заинтересоване стране у складу са законом,

• шта ће бити са дечаком и у ком су статусу његови родитељи јер постоји велики страх да ће он бити на слободи,

• шта ће се и како, осим обезбеђења средстава, конкретно предузети поводом предложеног реновирања просторија школе,

• шта је конкретно предузето или ће бити предузето поводом нашег захтева за утврђивање одговорности људи који су изнели у јавност списак са именима деце из одељења, а који је обишао цео свет, као и фотографије родитеља и деце те да се, због таквог поступка, одговорни санкционишу у складу са законом", стоји у допису у који је Курир имао увид.

Они су затражили и:

"• Одређивање једног или мање групе лица од стране надлежних органа за непосредну комуникацију и координацију активности са родитељима ВИИ/2 одељења због својих специфичности;

• Израду и усвајање посебног наставног плана и програма завршетка седмог и похађања осмог разреда за ВИИ/2 одељење, укључујухи и полагање мале матуре.

• Формирање здравствене документације ученика и родитеља који се налазе на психотерапији, а по посебном захтеву сваког од родитеља;

• На који год начин да се регулише интеграција преживелих ученика ми, родитељи и деца ВИИ/2 одељења, захтевамо да се сви преживели ученици нашег одељења интактно врате у свом саставу, без обзира колико буде ученика и без попуњавања ученицима из других одељења;

• Предузимање мера на откривању, евентуалном кривичном гоњењу и суђењу починиоцима који путем друштвених мрежа упућују претње деци, ради сузбијања и даље превенције оваквог вида деловања", наводи се у допису.

Такође, они су се оградили од јавног иступања и другог деловања председника Савета родитеља Игора Ђорђевића.

Родитељи су у допису навели да су присиљени да укажу на велике пропусте и некооперативност Управе школе, а пре свега директорке Снежане Кнежевић, а делом и председника Савета родитеља Игора Ђорђевића, како су навели, то се огледа у следећем:

"• Готово константно избегавање да се родитељи ВИИ/2 одељења непосредно благовремено и тачно информишу шта школа и надлежни органи предузимају по овим и другим питањима већ се те информације добијају из медија;

• Избегавање писане комуникације са родитељима од стране директорке школе иако су родитељи постављали писаним путем - електронском поштом одређјена питања и предлоге;

• Непостојање јасног плана и програма рада са ученицима и родитељима, бар у временском периоду од наредних два до три дана, али зашто не и на недељном нивоу;

• Неодговорно јавно наступање у средствима јавног информисања председника Савета родитеља Игора Ђорђевића без одобрења Савета родитеља и сагласности родитеља ВИИ/2 одељења".

(<стронг>Курир.рс) Фото: Курир

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ОС Иво Андриц Бања Лука

19.05.2023 20:53

Да ли је могуце?Питамо се данима ста је радила педагоско психолоска слузба у сколи.Засто Директорица сколе први дан није преузела одговорност? У ОС Иво Андриц директорица сколе је недодирљива,са њом се не мозе разговарати,бахата је,не интересују је нити уценици нити родитељи,неструцна је,једном ријецју СРАМОТА. Окрузила се неспособњаковицима који су неструцни и који о дјеци уопсте не воде рачуна цак ста висе униставају дјецу. Све их треба посмјењивати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

20.05.2023 05:46

Тако је у свим институцијама у РС.Ништа ново.

Name

Потписујем!

20.05.2023 08:53

Али је зато на услузи богатим сељоберима који своју дјецу доводе у ту школу из других насеља..

Name

Приједорчанин М.

19.05.2023 21:01

Подршка родитељима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц

19.05.2023 21:04

Наса туга,ненадокнадив губитак! Да ли цемо поцети прицати о стварним проблемима,ко све ради у сколама,какви су нам кадрови,како се скола односи према насој дјеци? Видим и цитам коментаре и питам се да ли це било ко нпр из министарства реаговати и смјенити одговорне.Директори скола су се одродили од уценика.Понасају се осионо и бахато,цак и безобразно и не цуди ме нпр коментар о директору у ОС Иво А.,то знају сви родитељи у Бањој Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

21.05.2023 02:05

Директорка ОШ ИВО АНДРИЋ је ДНО ДНА И ВИШЕ ОД СРАМОТЕ!

Name

Приједор

19.05.2023 22:11

Ста су вам педагог и психолог криви сто је клињо једног дана одлуцио поубијати другаре ??? Је ли они имају стаклену куглу па виде будуцност ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел могуце

20.05.2023 07:09

Јел могуце да постоје идиоти као сто си ти.Послије родитеља убице психолог и педагог су најодговорнији за ову трагедију.Јавна тајна је да педагози и психолози у сколама не раде ниста.Они би сваки дан морали да обаве разговор са десеторо дјеце,без обзира да ли дјеца имају проблем или не.Морали би познавати свако дјете у главу .Криви су наравно и директор сколе и министар образовања који су допустили такав нерад и јаваслук.

Name

Коријен свега

19.05.2023 23:04

Жалост невиђена. Чини ми се да је овако по свим школама када треба одговорити родитељима на било каква постављена питања. Ево и у Ош Доситеј Обрадовић Бања Лука, директорка је упозната са свим околностима, и педагог, и психолог, али када је требало подузети конкретне мјере против неколико ученица одличног успјеха, онда ништа није урађено!!! Ученице су биле злостављачице до "неки дан" и све под окриљем својих петица им се гледало кроз прсте, родитељи неупућени, непозвани и опраних руку од свега тога - тако нам изгледа јер није било никаквих укора, опомена, смањеног владања због онога што су радиле. Онда дјеца виде да се лоше понашање толерише и да је дозвољено, па се прикључе таквима. Срце ме боли дан данас због једног дјечака који је напустио школу и отишао са родитељима да живи ван наше државе. Њега су поједина дјеца пљувала, псовала, шутала, а он се јадничак смијешио, није знао другачије. Једна другарица из разреда га је бранила и онда је на крају он почео тући ту исту дјевојчицу и понашати се лоше. Схватате? Жртва постане насилник. Зато што види да је дозвољено чинити зло! Ево да се спомене и наставница информатике која дјецу удара књигом по глави, спужвом и гађа их хемијском оловком!!! Какав је то начин да се тако опходи према дјеци, ја не разумијем и нећу прихватити да је у реду. Коме се обратити, коме се жалити, а да дјеца која се пожале на такве испаде наставника не буду кажњена због тога! Постоје правилници, постоје Етички кодекси, постоје протоколи у случају вршњачког насиља међу малољетницима, нико се тога не придржава! Насиље се може пријавити и анонимно, нека то зна и педагог, и психолог, и директор који је "упознат" са свим околностима, нека знају да би родитељ требао стећи њихову пажњу и поверење у њих, ако већ нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Коријен свега

20.05.2023 07:06

Ти изгледа долазиш из Недођије!!Уназад 100 година је насиље,кошкање и свађа између дјеце присутна!!Отимање сендвича,новца и малтретирање је увијек било и бит ће!Као ниси кроз школовање никад доживјела ништа!!Школа ти била кућица од чоколаде??!Не сери по порталима безвезе! Какви су ђаци добро да су наставници уопште нормални!!40-тих,50-тих су наставници шибали ученике због недисциплине!! Ишао сам 70-тих година у основну школу па су наставници знали шамарати,чупати за косу ђаке,гађати кредом па ниси смио ни пријавити родитељима,јер би и од њих добио батине и ником ништа фалило израсли смо опет у добре људе!!Сад сви попују и глуме демократију,а можда су и гори били у школама ти исти који сада моралишу!!

Name

За Ре

20.05.2023 11:46

Хтједох ти написати како те није срамота да ми се овако обраћаш, али одустајем. Умјесто тога, напиши још коју да се види каквих нас све има. Пронашао си се у поруци и ја не знам зашто, али теби је све ово што је данас ненормално одавно било нормално јер сте трпили терор. За твоју информацију и тада као и сада је било наставника који су су се водили педагошким начелима и нису тукли туђу и своју дјецу. Не долазим из "Недођије", то и не постоји. Боље би било да се едукујеш и информишеш шта се ради у 2023. када су дјеца немирна на часу, када причају, а постоји читав низ мјера које наставник може спровести за дјецу која су немирна, причају, туку се, а да задржи свој ауторитет и не губи достојанство, живце, посао или је за теби боље да дјетету избије око хемијском? Родитељ мора бити обавештен о томе како се понаша његово дијете у школи, школа има обавезу да то уради, то су јој дужности. И на крају крајева рекох да управо због толерисања зла које се некоме учини - жртва постаје насилник. Е па није тако, за такве постоји закон, полиција, социјална служба и онда види је ли паметније посветити се свом дјетету и туђем, ако ти је то обавеза, послушати га шта ти прича, зауставити насиље. Гурање накарадности под тепих не значи да се о томе неће говорити. Не треба се смести с пута због пропуштеног времена од наводних 100 година, а заправо је тако откад постоји човјечанство. Сем емпатије коју си негдје затурио у свом одрастању, упитај се колико имаш људскости када себи узимаш за право да су ови које правдаш недодирљиви.

Name

За Ре коријен свега

20.05.2023 13:11

Баш се види како сте израсли у добре људе.

Name

Скола

20.05.2023 06:13

Арогантно понашање директора скола је евидентно у многим основним и средњим школама РС. То су страначки кадрови, доведени како би служили странкама за запосљавање њихових кадрова. Њихова бахатост И ароганција превазилазе све педагошке норме. Врши се мобинг свих просветних и других радника, који нису припадници странке или неће да раде по дирокторским наредјењима. Врши се деградација скола и педагошких норми. Ученик се не смије оборити, знао он ста или не. Казне за проблематицне уценике су благе или никакве. Њихова бахатост се крије, да се не би умањила репутација директора, коју мисле да имају. Ти директори су заштићени као бијели медведи, не може им нико ниста, јер су и инспекције службе на њиховој страни. Просветни радници су постали писари. Важно је попунити сву папирологију, дневнике, све се мање води рачуна јесу ли ста и колико ученици научили и какво је њихово понашање. Знаци да смо сви заказали, и родитељи и наставници и просвјетни органи. На жалост скола све више личи на ријешити као и остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.05.2023 09:59

Ово је сасвим нормална реакција родитеља.Та директорица да је негде у нормалној земљи већ одавно не би била на тој позицији из моралних разлога и ради њених професионалних пропуштају раду.

Name

Мери

20.05.2023 21:49

Када школа постане васпитно образовна установа, а не само образовна, биће боље.. Када у школама буду запошљавани по стручности, а не по страначкој припадности, биће боље.. Када се родитељи престану петљати у рад наставника, али стручних наставника, биће боље.. Када дјеца, буду знала своје обавезе, а не само права, биће боље.. Учити их да буду добри другари, да помажу једни другима, да размењују искуства, дијеле ужину, вратити предмет домаћинство, вратити кецеље, да су сви исти.. Када учитељски факултет буду уписивали најбољи ђаци, или као некад средњу школу, можда је и боља била та средња учитељска, уписивали су је најбољи ђаци, који воле свој позив, а не сада послије Угоститељске, упише Филозофски факултет, јер је најлакши.. И онда, страначки се запосли и васпитава и образује дјецу.. Обавезно укинути дежурства ученика, јер нису ово времена иста као прије, а наставници нека распореде дежурства у оквиру свог радног времена..

ОДГОВОРИТЕ