Roditelji VII/2 traže smjenu direktorke, pedagoga...

Roditelji dece iz VII/2 odeljenja OŠ "Vladislav Ribnikar" koja su preživela masakr, uputili su dopis Ministrastvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke ove škole, saznaje Kurir.

Srbija 19.05.2023 | 22:24
Roditelji VII/2 traže smjenu direktorke, pedagoga...

Oni su u dopisu naveli da zahtevaju "hitnu i bez daljeg odlaganja suspenziju direktorke OŠ 'Vladislav Ribnikar' Snežane Knežević do okončanja istrage i utvrđivanje njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima VII/2 odeljenja".

Takođe, zahtevaju i hitnu suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i školskog pedagoga Jelene Vujičić, i to do okončanja istrage i utvrđivanje njihove lične odgovornosti za nastali tragični događaj.

Ponovili su i ranije iznete zahteve:

"• Da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i status istrage povodom toga i o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom,

• šta će biti sa dečakom i u kom su statusu njegovi roditelji jer postoji veliki strah da će on biti na slobodi,

• šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole,

• šta je konkretno preduzeto ili će biti preduzeto povodom našeg zahteva za utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz odeljenja, a koji je obišao ceo svet, kao i fotografije roditelja i dece te da se, zbog takvog postupka, odgovorni sankcionišu u skladu sa zakonom", stoji u dopisu u koji je Kurir imao uvid.

Oni su zatražili i:

"• Određivanje jednog ili manje grupe lica od strane nadležnih organa za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima VII/2 odeljenja zbog svojih specifičnosti;

• Izradu i usvajanje posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za VII/2 odeljenje, uključujuhi i polaganje male mature.

• Formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, a po posebnom zahtevu svakog od roditelja;

• Na koji god način da se reguliše integracija preživelih učenika mi, roditelji i deca VII/2 odeljenja, zahtevamo da se svi preživeli učenici našeg odeljenja intaktno vrate u svom sastavu, bez obzira koliko bude učenika i bez popunjavanja učenicima iz drugih odeljenja;

• Preduzimanje mera na otkrivanju, eventualnom krivičnom gonjenju i suđenju počiniocima koji putem društvenih mreža upućuju pretnje deci, radi suzbijanja i dalje prevencije ovakvog vida delovanja", navodi se u dopisu.

Takođe, oni su se ogradili od javnog istupanja i drugog delovanja predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića.

Roditelji su u dopisu naveli da su prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperativnost Uprave škole, a pre svega direktorke Snežane Knežević, a delom i predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića, kako su naveli, to se ogleda u sledećem:

"• Gotovo konstantno izbegavanje da se roditelji VII/2 odeljenja neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima već se te informacije dobijaju iz medija;

• Izbegavanje pisane komunikacije sa roditeljima od strane direktorke škole iako su roditelji postavljali pisanim putem - elektronskom poštom određjena pitanja i predloge;

• Nepostojanje jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od narednih dva do tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou;

• Neodgovorno javno nastupanje u sredstvima javnog informisanja predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića bez odobrenja Saveta roditelja i saglasnosti roditelja VII/2 odeljenja".

(Kurir.rs) Foto: Kurir

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

OS Ivo Andric Banja Luka

19.05.2023 20:53

Da li je moguce?Pitamo se danima sta je radila pedagosko psiholoska sluzba u skoli.Zasto Direktorica skole prvi dan nije preuzela odgovornost? U OS Ivo Andric direktorica skole je nedodirljiva,sa njom se ne moze razgovarati,bahata je,ne interesuju je niti ucenici niti roditelji,nestrucna je,jednom rijecju SRAMOTA. Okruzila se nesposobnjakovicima koji su nestrucni i koji o djeci uopste ne vode računa cak sta vise unistavaju djecu. Sve ih treba posmjenjivati!

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

20.05.2023 05:46

Tako je u svim institucijama u RS.Ništa novo.

Name

Potpisujem!

20.05.2023 08:53

Ali je zato na usluzi bogatim seljoberima koji svoju djecu dovode u tu školu iz drugih naselja..

Name

Prijedorčanin M.

19.05.2023 21:01

Podrška roditeljima

ODGOVORITE
Name

Blic

19.05.2023 21:04

Nasa tuga,nenadoknadiv gubitak! Da li cemo poceti pricati o stvarnim problemima,ko sve radi u skolama,kakvi su nam kadrovi,kako se skola odnosi prema nasoj djeci? Vidim i citam komentare i pitam se da li ce bilo ko npr iz ministarstva reagovati i smjeniti odgovorne.Direktori skola su se odrodili od ucenika.Ponasaju se osiono i bahato,cak i bezobrazno i ne cudi me npr komentar o direktoru u OS Ivo A.,to znaju svi roditelji u Banjoj Luci.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

21.05.2023 02:05

Direktorka OŠ IVO ANDRIĆ je DNO DNA I VIŠE OD SRAMOTE!

Name

Prijedor

19.05.2023 22:11

Sta su vam pedagog i psiholog krivi sto je klinjo jednog dana odlucio poubijati drugare ??? Je li oni imaju staklenu kuglu pa vide buducnost ???

ODGOVORITE
Name

Jel moguce

20.05.2023 07:09

Jel moguce da postoje idioti kao sto si ti.Poslije roditelja ubice psiholog i pedagog su najodgovorniji za ovu tragediju.Javna tajna je da pedagozi i psiholozi u skolama ne rade nista.Oni bi svaki dan morali da obave razgovor sa desetoro djece,bez obzira da li djeca imaju problem ili ne.Morali bi poznavati svako djete u glavu .Krivi su naravno i direktor skole i ministar obrazovanja koji su dopustili takav nerad i javasluk.

Name

Korijen svega

19.05.2023 23:04

Žalost neviđena. Čini mi se da je ovako po svim školama kada treba odgovoriti roditeljima na bilo kakva postavljena pitanja. Evo i u Oš Dositej Obradović Banja Luka, direktorka je upoznata sa svim okolnostima, i pedagog, i psiholog, ali kada je trebalo poduzeti konkretne mjere protiv nekoliko učenica odličnog uspjeha, onda ništa nije urađeno!!! Učenice su bile zlostavljačice do "neki dan" i sve pod okriljem svojih petica im se gledalo kroz prste, roditelji neupućeni, nepozvani i opranih ruku od svega toga - tako nam izgleda jer nije bilo nikakvih ukora, opomena, smanjenog vladanja zbog onoga što su radile. Onda djeca vide da se loše ponašanje toleriše i da je dozvoljeno, pa se priključe takvima. Srce me boli dan danas zbog jednog dječaka koji je napustio školu i otišao sa roditeljima da živi van naše države. Njega su pojedina djeca pljuvala, psovala, šutala, a on se jadničak smiješio, nije znao drugačije. Jedna drugarica iz razreda ga je branila i onda je na kraju on počeo tući tu istu djevojčicu i ponašati se loše. Shvatate? Žrtva postane nasilnik. Zato što vidi da je dozvoljeno činiti zlo! Evo da se spomene i nastavnica informatike koja djecu udara knjigom po glavi, spužvom i gađa ih hemijskom olovkom!!! Kakav je to način da se tako ophodi prema djeci, ja ne razumijem i neću prihvatiti da je u redu. Kome se obratiti, kome se žaliti, a da djeca koja se požale na takve ispade nastavnika ne budu kažnjena zbog toga! Postoje pravilnici, postoje Etički kodeksi, postoje protokoli u slučaju vršnjačkog nasilja među maloljetnicima, niko se toga ne pridržava! Nasilje se može prijaviti i anonimno, neka to zna i pedagog, i psiholog, i direktor koji je "upoznat" sa svim okolnostima, neka znaju da bi roditelj trebao steći njihovu pažnju i poverenje u njih, ako već nema!

ODGOVORITE
Name

Re Korijen svega

20.05.2023 07:06

Ti izgleda dolaziš iz Nedođije!!Unazad 100 godina je nasilje,koškanje i svađa između djece prisutna!!Otimanje sendviča,novca i maltretiranje je uvijek bilo i bit će!Kao nisi kroz školovanje nikad doživjela ništa!!Škola ti bila kućica od čokolade??!Ne seri po portalima bezveze! Kakvi su đaci dobro da su nastavnici uopšte normalni!!40-tih,50-tih su nastavnici šibali učenike zbog nediscipline!! Išao sam 70-tih godina u osnovnu školu pa su nastavnici znali šamarati,čupati za kosu đake,gađati kredom pa nisi smio ni prijaviti roditeljima,jer bi i od njih dobio batine i nikom ništa falilo izrasli smo opet u dobre ljude!!Sad svi popuju i glume demokratiju,a možda su i gori bili u školama ti isti koji sada morališu!!

Name

Za Re

20.05.2023 11:46

Htjedoh ti napisati kako te nije sramota da mi se ovako obraćaš, ali odustajem. Umjesto toga, napiši još koju da se vidi kakvih nas sve ima. Pronašao si se u poruci i ja ne znam zašto, ali tebi je sve ovo što je danas nenormalno odavno bilo normalno jer ste trpili teror. Za tvoju informaciju i tada kao i sada je bilo nastavnika koji su su se vodili pedagoškim načelima i nisu tukli tuđu i svoju djecu. Ne dolazim iz "Nedođije", to i ne postoji. Bolje bi bilo da se edukuješ i informišeš šta se radi u 2023. kada su djeca nemirna na času, kada pričaju, a postoji čitav niz mjera koje nastavnik može sprovesti za djecu koja su nemirna, pričaju, tuku se, a da zadrži svoj autoritet i ne gubi dostojanstvo, živce, posao ili je za tebi bolje da djetetu izbije oko hemijskom? Roditelj mora biti obavešten o tome kako se ponaša njegovo dijete u školi, škola ima obavezu da to uradi, to su joj dužnosti. I na kraju krajeva rekoh da upravo zbog tolerisanja zla koje se nekome učini - žrtva postaje nasilnik. E pa nije tako, za takve postoji zakon, policija, socijalna služba i onda vidi je li pametnije posvetiti se svom djetetu i tuđem, ako ti je to obaveza, poslušati ga šta ti priča, zaustaviti nasilje. Guranje nakaradnosti pod tepih ne znači da se o tome neće govoriti. Ne treba se smesti s puta zbog propuštenog vremena od navodnih 100 godina, a zapravo je tako otkad postoji čovječanstvo. Sem empatije koju si negdje zaturio u svom odrastanju, upitaj se koliko imaš ljudskosti kada sebi uzimaš za pravo da su ovi koje pravdaš nedodirljivi.

Name

Za Re korijen svega

20.05.2023 13:11

Baš se vidi kako ste izrasli u dobre ljude.

Name

Skola

20.05.2023 06:13

Arogantno ponašanje direktora skola je evidentno u mnogim osnovnim i srednjim školama RS. To su stranački kadrovi, dovedeni kako bi služili strankama za zaposljavanje njihovih kadrova. Njihova bahatost I arogancija prevazilaze sve pedagoške norme. Vrši se mobing svih prosvetnih i drugih radnika, koji nisu pripadnici stranke ili neće da rade po diroktorskim naredjenjima. Vrši se degradacija skola i pedagoških normi. Učenik se ne smije oboriti, znao on sta ili ne. Kazne za problematicne ucenike su blage ili nikakve. Njihova bahatost se krije, da se ne bi umanjila reputacija direktora, koju misle da imaju. Ti direktori su zaštićeni kao bijeli medvedi, ne može im niko nista, jer su i inspekcije službe na njihovoj strani. Prosvetni radnici su postali pisari. Važno je popuniti svu papirologiju, dnevnike, sve se manje vodi računa jesu li sta i koliko učenici naučili i kakvo je njihovo ponašanje. Znaci da smo svi zakazali, i roditelji i nastavnici i prosvjetni organi. Na žalost skola sve više liči na riješiti kao i ostalo.

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.05.2023 09:59

Ovo je sasvim normalna reakcija roditelja.Ta direktorica da je negde u normalnoj zemlji već odavno ne bi bila na toj poziciji iz moralnih razloga i radi njenih profesionalnih propuštaju radu.

Name

Meri

20.05.2023 21:49

Kada škola postane vaspitno obrazovna ustanova, a ne samo obrazovna, biće bolje.. Kada u školama budu zapošljavani po stručnosti, a ne po stranačkoj pripadnosti, biće bolje.. Kada se roditelji prestanu petljati u rad nastavnika, ali stručnih nastavnika, biće bolje.. Kada djeca, budu znala svoje obaveze, a ne samo prava, biće bolje.. Učiti ih da budu dobri drugari, da pomažu jedni drugima, da razmenjuju iskustva, dijele užinu, vratiti predmet domaćinstvo, vratiti kecelje, da su svi isti.. Kada učiteljski fakultet budu upisivali najbolji đaci, ili kao nekad srednju školu, možda je i bolja bila ta srednja učiteljska, upisivali su je najbolji đaci, koji vole svoj poziv, a ne sada poslije Ugostiteljske, upiše Filozofski fakultet, jer je najlakši.. I onda, stranački se zaposli i vaspitava i obrazuje djecu.. Obavezno ukinuti dežurstva učenika, jer nisu ovo vremena ista kao prije, a nastavnici neka rasporede dežurstva u okviru svog radnog vremena..

ODGOVORITE