Стотине милиона КМ слило се у буџете странака у БиХ?!

У посљедње двије деценије политичке странке у Босни и Херцеговини из буџета свих нивоа власти добиле су стотине милиона марака. И даље међутим нема јасних информација о томе: - На шта је тај новац потрошен и да ли су стотине милиона јавних средстава утицале на странке да раде у интересу грађана?

Република Српска 19.05.2023 | 21:18
Стотине милиона КМ слило се у буџете странака у БиХ?!

У посљедњих 18 година, политичким субјектима у БиХ је из буџета општина, градова, ентитета и са нивоа БиХ подијељено 355,3 милиона марака. Занимљиво је да су издвајања из године у годину повећавана, па је према подацима Централне изборне комисије БиХ, само у прошлој години странкама исплаћено 19,6 милиона марака.

Из буџета општина и градова основних изборних јединица политичким субјектима је исплаћено 6,6 милиона марака, из буџета Федерације 3,8 милиона, Републике Српске 3,6 милиона, док је из буџета кантона у Федерацији је издвојено 3,6 милиона.

Политичке странке и њихови клубови из буџета БиХ добили више од 935 хиљада конвертибилних марака, из буџета градова 718 хиљада, а Брчко дистрикт је дао око 200 хиљада марака.

Поред званичних података који приказују стотине милиона марака новца грађана који је поклоњен политичким субјектима, додатно је спорно, кажу у невладином сектору, што се тај новац троши на крајње нетранспарентан начин.

"Само у прошлој години односно за вријеме изборне кампање странке су према нашем мониторингу прикриле намјамње милион и по марака", каже Дамјан Ожеговић из организације Транспаренси БиХ. 

У протеклим деценијама, каже Ожеговић, странке су биле прилично досјетљиве у тражењу начина како да на сумњиве начине потроше прикупљени новац.

"Највише се не пријављују донације у нечињењу као што су наступи естрадних звијезда, организовање концерата и злоупотребе јавних ресурса", каже Ожеговић. 

Да ли је јавни новац који је несебично дијељен политичким партијама уопште утицао на те исте странке да у већој мјери раде у интересу грађана?

"То да су се политичари однародовали од сопствених бирача и да брига о њима долази само у вријеме изборних кампања и да тада неки евентуални трошкови улагање у комуницирање већ је проказано и препознато и одбачено од стране оних који критички посматрају политичке процесе", рекао је професор на Факултету политичких наука Бања Лука Ђорђе Вуковић. 

Странке се осим јавних средстава, финансирају и од чланарина, добровољних прилога, издаваштва па чак и од имовине и предузећа у свом власништву. Из невладиног сектора годинама упозоравају на недостатке Закона о финансирању политичких странака, који не предвиђа адекватну контролу. Кад се на то додају и недовољно високе санкције, странкама је практично омогућено да свјесно крше законе.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Чкаља

19.05.2023 21:43

Пајо,док је чурана,бит це и подвољака

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.05.2023 05:14

ЗАТО СЕ ОНИ ВОЛЕ И У СТРАНКЕ ХРЛЕ. ЧИЈА ЛЕЂА ДА ЗАРАДЕ ЗА ТОЛИКЕ БЕСПОСЛИЧАРЕ. ГЛУПИ НАРОДЕ, НЕ ПОШТУЈЕШ СЕБЕ, СВОЈУ ДИЈЕЦУ, СВОЈУ ПОРОДИЦУ, СВОЈ ЗАВИЧАЈ, ВЕЋ ПРАВИШ СЕБИ ИДОЛЕ ОД ИДИОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.05.2023 10:16

Умри глупи народе кад се не знаш за себе изборити.Зато су и наша деца дигла руке од нас и напустила нас да се лагано пружимо на ватри коју смо својом руком запалили .