Stotine miliona KM slilo se u budžete stranaka u BiH?!

U posljednje dvije decenije političke stranke u Bosni i Hercegovini iz budžeta svih nivoa vlasti dobile su stotine miliona maraka. I dalje međutim nema jasnih informacija o tome: - Na šta je taj novac potrošen i da li su stotine miliona javnih sredstava uticale na stranke da rade u interesu građana?

Republika Srpska 19.05.2023 | 21:18
Stotine miliona KM slilo se u budžete stranaka u BiH?!

U posljednjih 18 godina, političkim subjektima u BiH je iz budžeta opština, gradova, entiteta i sa nivoa BiH podijeljeno 355,3 miliona maraka. Zanimljivo je da su izdvajanja iz godine u godinu povećavana, pa je prema podacima Centralne izborne komisije BiH, samo u prošloj godini strankama isplaćeno 19,6 miliona maraka.

Iz budžeta opština i gradova osnovnih izbornih jedinica političkim subjektima je isplaćeno 6,6 miliona maraka, iz budžeta Federacije 3,8 miliona, Republike Srpske 3,6 miliona, dok je iz budžeta kantona u Federaciji je izdvojeno 3,6 miliona.

Političke stranke i njihovi klubovi iz budžeta BiH dobili više od 935 hiljada konvertibilnih maraka, iz budžeta gradova 718 hiljada, a Brčko distrikt je dao oko 200 hiljada maraka.

Pored zvaničnih podataka koji prikazuju stotine miliona maraka novca građana koji je poklonjen političkim subjektima, dodatno je sporno, kažu u nevladinom sektoru, što se taj novac troši na krajnje netransparentan način.

"Samo u prošloj godini odnosno za vrijeme izborne kampanje stranke su prema našem monitoringu prikrile namjamnje milion i po maraka", kaže Damjan Ožegović iz organizacije Transparensi BiH. 

U proteklim decenijama, kaže Ožegović, stranke su bile prilično dosjetljive u traženju načina kako da na sumnjive načine potroše prikupljeni novac.

"Najviše se ne prijavljuju donacije u nečinjenju kao što su nastupi estradnih zvijezda, organizovanje koncerata i zloupotrebe javnih resursa", kaže Ožegović. 

Da li je javni novac koji je nesebično dijeljen političkim partijama uopšte uticao na te iste stranke da u većoj mjeri rade u interesu građana?

"To da su se političari odnarodovali od sopstvenih birača i da briga o njima dolazi samo u vrijeme izbornih kampanja i da tada neki eventualni troškovi ulaganje u komuniciranje već je prokazano i prepoznato i odbačeno od strane onih koji kritički posmatraju političke procese", rekao je profesor na Fakultetu političkih nauka Banja Luka Đorđe Vuković. 

Stranke se osim javnih sredstava, finansiraju i od članarina, dobrovoljnih priloga, izdavaštva pa čak i od imovine i preduzeća u svom vlasništvu. Iz nevladinog sektora godinama upozoravaju na nedostatke Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji ne predviđa adekvatnu kontrolu. Kad se na to dodaju i nedovoljno visoke sankcije, strankama je praktično omogućeno da svjesno krše zakone.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Čkalja

19.05.2023 21:43

Pajo,dok je čurana,bit ce i podvoljaka

ODGOVORITE
Name

+

20.05.2023 05:14

ZATO SE ONI VOLE I U STRANKE HRLE. ČIJA LEĐA DA ZARADE ZA TOLIKE BESPOSLIČARE. GLUPI NARODE, NE POŠTUJEŠ SEBE, SVOJU DIJECU, SVOJU PORODICU, SVOJ ZAVIČAJ, VEĆ PRAVIŠ SEBI IDOLE OD IDIOTA.

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.05.2023 10:16

Umri glupi narode kad se ne znaš za sebe izboriti.Zato su i naša deca digla ruke od nas i napustila nas da se lagano pružimo na vatri koju smo svojom rukom zapalili .