Колико просутих обећања, ни вода их не може опрати

И ове године усљед обилних падавина Приједорчани, али и становници других насеља у сливовима Уне и Сане, погођени су поплавама. Стотине кућа и помоћних објеката и овај пут је под водом. Грађани одсјечени од свијета, без питке воде, хране и лијекова. А све ово могло је да се избјегне, да је предсједник Српске Милорад Додик бар једном урадио оно што је обећао.

Република Српска 19.05.2023 | 18:06
Колико просутих обећања, ни вода их не може опрати

„Приједор чекају бољи дани, поручио је то српдки члан и предсједавајући Предсејдништва БиХ, најавивши током посјете граду на Сани реализацију милионских пројеката. Рјешавање проблема високих вода, реконструкција болнице ДР Младен Стојановић, финансијско помоћ привредницима, изградња ауто-пута Приједор – Бањалука, само су неке од капиталних инвестиција које су већ договорене“, овако су пројекти најављивани на јавном сервису.

„Камуфлажа у смислу крпљења малих ситница, које уопште нису довољне да ријеше проблем, неће се више подржавати. Комплетан програм одбране Приједора од високих вода, кошта 15 милиона. У овом тренутку ја кажем 15 милиона Приједор добија за ту врсту приче. Дошао сам овде са својим сарадницима да посвједочим и гарантујем неке ствари које се овде дефинишу као у будућем времену, а то значи одмах кренути да се реализују“, казао је у априлу 2021. тадашњи члан Предсједништва Милорад Додик. 

Сами, без ичије помоћи Приједорчани се и ове године боре са воденом стихијом, правећи насипе од врећа са пијеском. За многе је и ова борба била је безуспијешна. Без питке воде, хране, лијекова, све ово проживљавају поново, а обећани су им безбједни дани и мирне ноћи.

Умјесто тога добили су још једну годину патње. 15 милиона Додикове помоћи потонуло је. Ова обећања Додик данас објашњава овако:

„Па те паре стоје на располагању. Имовинско – правни идноси и друге ствари, није моје да рјешавам. Дакле познато нам је тај проблем и то је апсолутно, средства су на располагању и може да се заврши. Обавијештен сам да нису ријешени имовинско – правни односи“, каже Додик.

Новац је, по Додиковој причи, на располагању и тако годинама. Али шта Приједорчани, који су морали изаћи из својих кућа, имају од тих ријечи.

Оне неће изградити насипе нити обезбиједити сигурност. Упитан шта је са обећаних 15 милиона, градоначелник Приједора Слободан Јавор, крајем прошле године, казао је да је то питање за Додика. Док се одговорност пребацује с једних на друге, Приједорчани са страхом чекају још једну ноћ.

„Проблем са поплавама у нашем граду је нешто на шта пронтно треба да се дјелује, нешто што не може да буде предмет дневно – политичких или политичких и изборних прича. Штете које се дешавају мјештанима нашег града, ја ћу ево рећи податак да је Приједор само у 2022. години био три пута поплављен и то је нешто о чему се у јавности не говори. Желим само да вјерујем као човјек да је господин Додик осјетио бар мало стида и срама и није на свечаној академији се појавио, како је најавио, из разлога што није могао да дође у поплављен Приједор, а обећао је 15 милиона за заштиту од поплава“, казала је одборник СДС-а у Скупштини града Приједор Биљана Кнежевић.

Када се нешто обећа, а затим се то не испуни, то више није неиспуњено обећање, него лаж. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Голф

19.05.2023 17:55

Док Год су лопови на власти лазне прице прицају а за народом 0 бодова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народе

20.05.2023 15:32

Па гласајте опет , мозда це се обецање испунити, будите упорни