Koliko prosutih obećanja, ni voda ih ne može oprati

I ove godine usljed obilnih padavina Prijedorčani, ali i stanovnici drugih naselja u slivovima Une i Sane, pogođeni su poplavama. Stotine kuća i pomoćnih objekata i ovaj put je pod vodom. Građani odsječeni od svijeta, bez pitke vode, hrane i lijekova. A sve ovo moglo je da se izbjegne, da je predsjednik Srpske Milorad Dodik bar jednom uradio ono što je obećao.

Republika Srpska 19.05.2023 | 18:06
Koliko prosutih obećanja, ni voda ih ne može oprati

„Prijedor čekaju bolji dani, poručio je to srpdki član i predsjedavajući Predsejdništva BiH, najavivši tokom posjete gradu na Sani realizaciju milionskih projekata. Rješavanje problema visokih voda, rekonstrukcija bolnice DR Mladen Stojanović, finansijsko pomoć privrednicima, izgradnja auto-puta Prijedor – Banjaluka, samo su neke od kapitalnih investicija koje su već dogovorene“, ovako su projekti najavljivani na javnom servisu.

„Kamuflaža u smislu krpljenja malih sitnica, koje uopšte nisu dovoljne da riješe problem, neće se više podržavati. Kompletan program odbrane Prijedora od visokih voda, košta 15 miliona. U ovom trenutku ja kažem 15 miliona Prijedor dobija za tu vrstu priče. Došao sam ovde sa svojim saradnicima da posvjedočim i garantujem neke stvari koje se ovde definišu kao u budućem vremenu, a to znači odmah krenuti da se realizuju“, kazao je u aprilu 2021. tadašnji član Predsjedništva Milorad Dodik. 

Sami, bez ičije pomoći Prijedorčani se i ove godine bore sa vodenom stihijom, praveći nasipe od vreća sa pijeskom. Za mnoge je i ova borba bila je bezuspiješna. Bez pitke vode, hrane, lijekova, sve ovo proživljavaju ponovo, a obećani su im bezbjedni dani i mirne noći.

Umjesto toga dobili su još jednu godinu patnje. 15 miliona Dodikove pomoći potonulo je. Ova obećanja Dodik danas objašnjava ovako:

„Pa te pare stoje na raspolaganju. Imovinsko – pravni idnosi i druge stvari, nije moje da rješavam. Dakle poznato nam je taj problem i to je apsolutno, sredstva su na raspolaganju i može da se završi. Obaviješten sam da nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi“, kaže Dodik.

Novac je, po Dodikovoj priči, na raspolaganju i tako godinama. Ali šta Prijedorčani, koji su morali izaći iz svojih kuća, imaju od tih riječi.

One neće izgraditi nasipe niti obezbijediti sigurnost. Upitan šta je sa obećanih 15 miliona, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, krajem prošle godine, kazao je da je to pitanje za Dodika. Dok se odgovornost prebacuje s jednih na druge, Prijedorčani sa strahom čekaju još jednu noć.

„Problem sa poplavama u našem gradu je nešto na šta prontno treba da se djeluje, nešto što ne može da bude predmet dnevno – političkih ili političkih i izbornih priča. Štete koje se dešavaju mještanima našeg grada, ja ću evo reći podatak da je Prijedor samo u 2022. godini bio tri puta poplavljen i to je nešto o čemu se u javnosti ne govori. Želim samo da vjerujem kao čovjek da je gospodin Dodik osjetio bar malo stida i srama i nije na svečanoj akademiji se pojavio, kako je najavio, iz razloga što nije mogao da dođe u poplavljen Prijedor, a obećao je 15 miliona za zaštitu od poplava“, kazala je odbornik SDS-a u Skupštini grada Prijedor Biljana Knežević.

Kada se nešto obeća, a zatim se to ne ispuni, to više nije neispunjeno obećanje, nego laž. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Golf

19.05.2023 17:55

Dok God su lopovi na vlasti lazne price pricaju a za narodom 0 bodova

ODGOVORITE
Name

Narode

20.05.2023 15:32

Pa glasajte opet , mozda ce se obecanje ispuniti, budite uporni