У логорима код Коњица почињена бројна убиства

Кемал Мрнџић који је у току рата у БиХ био надзорник стражара у озлоглашеном логору Челебићи код Коњица, ухапшен је у САД и оптужен по више тачака за преваре приликом добијања избјегличког статуса и касније држављанства САД.

Република Српска 18.05.2023 | 20:26
У логорима код Коњица почињена бројна убиства

Хашки трибунал утврдио је да су стражари у логорима Челебићи и Мусала починили бројна убиства, силовања, те да су учестовали у мучењу и другим облицима прогона српских затвореника у логору, каже за БН ТВ Зоран Ђорђић, један од преживелих српских логораша на подручју Коњица.

“Кемал Мрнџић од оца Дурана, рођен 30.09. 1972.године у општини Коњиц, настањен у Винка Бораца бр. 7 је био у почетку рата у злогласној екипи Митка Перкића “Акрапи” који се сад тренутно терете за ратне злочине и суди им се у Суду БиХ. Он је послије тога био управника Мусале логора 1994. године када је дошло до сукоба ХВО и Армије БиХ, а у већем дијелу периода је био стражар у злогласном логору Челебић", каже Ђорђић.

Како је казао у логору је страдало више десетина Срба и против њих је МУП Требиње уз захвалност МУП-а Републике Српск мени послали, док сам ја био предсједник логораша САД Канаде послали ФБИ у сарадњи са господина Криса и Павића, којим се овим путем захваљујем, њега смо радили тада 2007.године, и они су обухваћени у геноциду за општину Коњиц у намјеру или су знали или су учествовали и извршавали злогласно убиство, силовање.

"На општини Коњиц можемо рећи да су одговорни за геноцидну намјеру на подручју општине Коњиц за 215 убијених цивила, гдје је запаљено више од 60 села, засеока, 50 цркава и манастира, порушена гробља и силовања преко 100 жена документовано од Хашког трибунала и убијено седморо дјеце,међу којима су најмлађи Петар и Павле два рођена брата, пет и седам година", додаје Ђорђић.

Њих 17 су досад лишени слободе, тренутно се суди њима у Суду БиХ, предмет, како каже, стоји гласи: Есо Рамић и остали гдје су Шефик Никшић и остали, имамо касније и двојицу још за убиство Ђорђића Бошка. Много је ово добро што се десило.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Каја

18.05.2023 19:06

Кад се политицари и народи договоре ко је ста урадио не би било потребе да нам свакодневно масу испред носа слике убијених силованих и ста нам је донио рат 1992г. Све то нас мозе довести до помирења и уљепсати насој дјеци будуцност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само истина

18.05.2023 20:48

И правда доводе до помирења. Никада ниста друго.

Name

@истина

19.05.2023 06:05

И дистанцирање од актера, хушкача, рата. А они то не раде, њима то иде у прилог величање ратних догађаја, актера, и прича о угрожености.

Name

Ц.Вила

19.05.2023 07:20

Нека свако одговара за своје поступке. Макар био и мој рођени отац. Али послије свега, много воде ће протећи док постанемо поново људи. На жалост, али тако је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

19.05.2023 11:44

Бас ме цуди да су у логорима поцињена убиства, силовања, пребијања, изгладјивање, деградација лицности, муцење, лоботомија… Ма да ли је могуце са су то радили? Ја мислио да су садили кромпир или цвијеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕЕЕЕ

19.05.2023 17:19

Ма дааааааааааај.