U logorima kod Konjica počinjena brojna ubistva

Kemal Mrndžić koji je u toku rata u BiH bio nadzornik stražara u ozloglašenom logoru Čelebići kod Konjica, uhapšen je u SAD i optužen po više tačaka za prevare prilikom dobijanja izbjegličkog statusa i kasnije državljanstva SAD.

Republika Srpska 18.05.2023 | 20:26
U logorima kod Konjica počinjena brojna ubistva

Haški tribunal utvrdio je da su stražari u logorima Čelebići i Musala počinili brojna ubistva, silovanja, te da su učestovali u mučenju i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru, kaže za BN TV Zoran Đorđić, jedan od preživelih srpskih logoraša na području Konjica.

“Kemal Mrndžić od oca Durana, rođen 30.09. 1972.godine u opštini Konjic, nastanjen u Vinka Boraca br. 7 je bio u početku rata u zloglasnoj ekipi Mitka Perkića “Akrapi” koji se sad trenutno terete za ratne zločine i sudi im se u Sudu BiH. On je poslije toga bio upravnika Musale logora 1994. godine kada je došlo do sukoba HVO i Armije BiH, a u većem dijelu perioda je bio stražar u zloglasnom logoru Čelebić", kaže Đorđić.

Kako je kazao u logoru je stradalo više desetina Srba i protiv njih je MUP Trebinje uz zahvalnost MUP-a Republike Srpsk meni poslali, dok sam ja bio predsjednik logoraša SAD Kanade poslali FBI u saradnji sa gospodina Krisa i Pavića, kojim se ovim putem zahvaljujem, njega smo radili tada 2007.godine, i oni su obuhvaćeni u genocidu za opštinu Konjic u namjeru ili su znali ili su učestvovali i izvršavali zloglasno ubistvo, silovanje.

"Na opštini Konjic možemo reći da su odgovorni za genocidnu namjeru na području opštine Konjic za 215 ubijenih civila, gdje je zapaljeno više od 60 sela, zaseoka, 50 crkava i manastira, porušena groblja i silovanja preko 100 žena dokumentovano od Haškog tribunala i ubijeno sedmoro djece,među kojima su najmlađi Petar i Pavle dva rođena brata, pet i sedam godina", dodaje Đorđić.

Njih 17 su dosad lišeni slobode, trenutno se sudi njima u Sudu BiH, predmet, kako kaže, stoji glasi: Eso Ramić i ostali gdje su Šefik Nikšić i ostali, imamo kasnije i dvojicu još za ubistvo Đorđića Boška. Mnogo je ovo dobro što se desilo.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kaja

18.05.2023 19:06

Kad se politicari i narodi dogovore ko je sta uradio ne bi bilo potrebe da nam svakodnevno masu ispred nosa slike ubijenih silovanih i sta nam je donio rat 1992g. Sve to nas moze dovesti do pomirenja i uljepsati nasoj djeci buducnost

ODGOVORITE
Name

Samo istina

18.05.2023 20:48

I pravda dovode do pomirenja. Nikada nista drugo.

Name

@istina

19.05.2023 06:05

I distanciranje od aktera, huškača, rata. A oni to ne rade, njima to ide u prilog veličanje ratnih događaja, aktera, i priča o ugroženosti.

Name

C.Vila

19.05.2023 07:20

Neka svako odgovara za svoje postupke. Makar bio i moj rođeni otac. Ali poslije svega, mnogo vode će proteći dok postanemo ponovo ljudi. Na žalost, ali tako je

ODGOVORITE
Name

Praseci

19.05.2023 11:44

Bas me cudi da su u logorima pocinjena ubistva, silovanja, prebijanja, izgladjivanje, degradacija licnosti, mucenje, lobotomija… Ma da li je moguce sa su to radili? Ja mislio da su sadili krompir ili cvijece!

ODGOVORITE
Name

EEEEE

19.05.2023 17:19

Ma daaaaaaaaaaaj.