Ево ко је украо магичне црвене ципелице из филма "Чаробњак из Оза"

Велика порота је у уторак оптужила Терија Мартина за крађу магичних црвених ципелица које је носила Џуди Гарланд у филму "Чаробњак из Оза".

Забава 18.05.2023 | 20:34
Ево ко је украо магичне црвене ципелице из филма "Чаробњак из Оза"

Савезни тужиоци у Северној Дакоти објавили су то у среду. Оптужница није открила никакве даље информације о Мартину. Међутим, Минеаполис Стар-Трибуне је известио да Мартин има 76 година и да живи 30 километара јужно од музеја Џуди Гарланд у Гранд Рапидсу.

 
Čarobnjak iz Oza <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ПРОФИМЕДИА<бр /><бр />

Џени Хајц, извршна директорка музеја, изјавила је за Асошијетед прес да је изненађена што осумњичени живи у близини и што га нико од запослених у музеју не познаје. Чувене ципеле украдене су у августу 2005.

Тери Мартин је ушао кроз прозор музеја, разбио малу стаклену витрину у којој су биле изложене и узео их. Понудили су награду од милион долара за врац́ање чаробних ципела. Њихова судбина је остала мистерија све док ФБИ није 2018. објавио да их је након дуге истраге пронашао у добром стању.

У роману Л. Франк Баума, који је адаптиран у филм, магичне ципеле су биле сребрне. Али за холивудске хитове тог времена коришц́ена је нова технологија производње филмова у боји, Тецхницолор, па сребрне нису биле довољно ефикасне. Прихватили су други пар са једном изменом.

<див цласс="ембеддедЦонтент видео"><ифраме титле="Кинотека - Чаробњак из Оза (Тхе Wизард оф Оз, Вицтор Флеминг, 1939)" срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/Уе6а_ХвЕ6СИ" wидтх="622" хеигхт="350" фрамебордер="0" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен" дата-мце-фрагмент="1">

Због тежине, перле на врху ципела замењене су шљокицама, а на свакој ципели их је било око 2.300. Нема тачних података о томе колико је Доротиних ципела на крају направљено, али се каже да је шест или седам пари.

Најмање три идентична пара ципела које је Гарланд носила у '<а хреф="хттпс://www.курир.рс/таг/519317/царобњак-из-оза" таргет="_бланк" рел="ноопенер">Чаробњаку из Оза' су 'преживела' до данас. Један од њих је изложен у Музеју америчке историје у Вашингтону, који је 2016. прикупио више од 300.000 долара да би га вратио у првобитно стање.

(Курир.рс/24сата.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар