Клуб посланика предлаже измјене Кривичног закона

Клуб посланика ПДП-а предложиће измјене Кривичног законика Републике Српске по питању злостављање и мучење животиња, како би спријечили даља произвољна тумачења истог и допринијели спречавању бројних већих посљедица по друштво.

Република Српска 18.05.2023 | 14:40
Клуб посланика предлаже измјене Кривичног закона

Иако је овим законом предвиђено новчано кажњавање или служење затворске казне за оне који муче или убијају животиње у пракси долази до његовог различитог тумачења, те починиови овог дјела често пролазе некажњено што може довести до много већих посљедица, као и опасности по људе.

- Удружења и појединци који се баве заштитом животиња указали су нам на то да се у пракси често дешава да због нејасне формулације у поменутом закону тужиоци ускрате полицији могућност да покрену истрагу. У члану 390. Кривичног закона наводи се да ће одговарати онај ко злоставља животиње, те надлежни у случају мучења једне животиње не желе да реагују, тврдећи да је у законо наведена ријеч у множини – објаснила је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирна Савић-Бањац.

Она истиче да је потребно дјеловање на више нивоа, боља информисаност и едукација јавности о значају пријављивања злостављања животиња, али и измјена спорне терминологије у члану 390. Кривичног законика Републике Српске, како би се избјегла свака могућност неподузимања потребних радњи против лица која су осумњичена за ово кривично дјело.

Посланик ПДП-а у НСРС Тања Вукомановић додаје да су о овом теми разговарали са удружењима за заштиту животиња, са којима ће покренути још питања када је ријеч о поменутиј теми.

- Клуб посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске ће у наредном периоду покренути неопходне кораке којим би се поменути члан закона јасније формулисао, али ће продузети и све друге кораке из своје надлежности како би се што хитније суочили са проблемом који је велика пријетња сваком здравом друштву. Мучење и убијање животња показује да особа може имати озбиљње психичке проблеме, а занемаривање и некажњавање оваквих особа може довести до још већих посљедица – закључила је она.

Додаје да стручњаци, али и бројни примјери, указују на то да се мучење и убијање животиња може пренијети и на недостатак емпатије према људима, те такође довести до насилног понашање и према људима.

(БН) Фото: Илустрација 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Гоги

18.05.2023 12:55

Потпуно погресно тумацење назива кривицног дјела. Лицно ми је познато да тузиоци подизу оптузнице у слуцајевима када је само једна зивотиња убијена и да судови доносе пресуде у том правцу. Такодје, полиција доставља извјестаје о поцињеном кривицном дјелу тузиластву и за муцење или убијање једне зивотиње, тако да није тацно да тузиоци онемогуцавају полицији да води истрагу како је то наведено у тексту. Треба реци да у складу са Законом о кривицном поступку истрагу спроводи тузилац, а не полиција, тако да не мозе тузилац спрецавати полицију да спроводи истрагу, јер управо полиција поступа увијек по налогу тузиоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

18.05.2023 14:02

Током цитања за тренутак ми се уцинило да се ради о Народној скупстини Данске Такодје у даљњем цитању ми није јасно убијање и муцење зивотиња Да ли неких одредјених зивотиња или свих С обзиром да је свиња крава кокос такодје зивотиње На крају јос једна нејасноца Да ли ловци подпадају под овај закон (а има их поприлицно)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

18.05.2023 15:13

Како ријешити недостатак емпатије институција које свјесно кршећи законе, дозвољавају тајкунима да уништавају животе грађана. Како се осјећају дјеца, поштених и честитих грађана, када виде како су им родитељи немоћни да ријеше основне проблеме, јер се институције оглушују. Напомињем да убијање животиња не подржавам, али мислим да је и ово јако важно. Само је вама лакше са животињама, замазивате очи народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.05.2023 16:19

Де предлозите неке законе о повећању пензија о смањењу цена о укидању ПДВ о побољсању стандарда.Бавите се глупостима од којих нема никакве користи.