У Српској и даље тапкају у мјесту, то је политичко блато

Да ли се Србија спрема за ванредне парламентарне изборе на јесен, како се одвијају преговори Београда и Приштине, могу ли се представници три народа у БиХ договорити у циљу заједничких интереса, само су нека од питања која потресају цијели регион, а грађане изводе на протесте. Саговорници емисије Глобално БН ТВ, покушали су дати одговоре.

Република Српска 17.05.2023 | 22:21
У Српској и даље тапкају у мјесту, то је политичко блато

Ни једно окупљање грађана није за власт позитивно, а оно на шта треба обратити пажњу, није масовност изласка на улице, него шта тишти грађане те државе, рекао је правник Ђорђо Жујовиц, осврћући се и на два протекла трагична догађаја у којима је страдало више дјеце и младих људи, што је додатно уздрмало јавност.

"Оно што је осјећај који преовладава код људи јесте страх. Људи су након те двије ноћи,почели да осјећају једну дозу страха и ви те људе морате да смирите. Они људи који имају највише ауторитета у овом друштву, морају да крену да те људе смирију, никако да потпирују, морају са њима да разговарају, слушају, да покажу повећан ниво сензибилитета који можда у претходним ситуацијама нису имали,али то су биле политичке кризе. Ово је била дубоко друштвена криза."

"Тај дио опозиције који се сваког петка окупља,уопште не улазим у бројку,битни су циљеви. Они не желе да допринесу да Србија иде напријед,напротив,они желе да Србију уназаде. Они немају никакав план који би био прихватљив. Брза одлука предсједника Републике, Владе, њених министара је показала да постоји још одговрност у људима који воде ову државу”, рекао је из Матице Албанаца у Србији Демо Бериша

О тензијама на КиМ, Ђорђо Жујовић каже:

"То значи да Србија коначно добије предсједника,премијера који ће отићи у Приштину и рећи “океј, ја сам овдје дошао,хајде да разговарамо ми”. Ја не вјерујем више у европске званичнике, у европске преговараче, не видим никакав ефекат тога што они раде,не видим никакав ауторитет да они могу “натјерати некога да нешто спроведе”

И Бериша је изнио своје мишљење.

"Ми заправо разговарамо са погрешним људима. Кад кажем погрешним,господин Лајчак,господин Борељ су ту само дежурни испред америчке администрације. Америчка администрација је та која води цијелу ту причу.”

Избори у Црној Гори показали су да се земља налази у новој историјској фази,каже Жујовић.

"Јако интересантна ситуација се дешава у Црној Гори зато што је то ситуација која ће неминовно да се прелије и на регион,а прелиће се на тај начин што су кандидоване напокон неке друге теме које  људе можда више занимају,него идентитеска,вјерска и сва остала питања.”

Сава Митровић,Центар за европске политике рекао је сљедеће:

"Стабилност политичког система Црне Горе ће доста зависити од резултата парламентарних избора.Видјећемо колико убједљива побједа ,а то сви очекујемо побједу покрета “Европа Сад”,али је тешко вјеровати да они могу самостално да формирају Владу.То ће засигурно бити коалициона Влада.”

За разлику од Црне Горе, ситуација у БиХ се не мјења.

"Нисам превелики оптимиста шта ће се дешавати у Републици Српској, мислим да ту и даље постоји тапкање у мјесту и да је то буквално политичко живо блато", рекао је  Жујовић.

Демо Бериша је додао да регион још живи у деведесетим годинама.

"Овај статус кво који ми држимо и у Македонији, и у БиХ,на Косову,и у Црној Гори говори о томе да смо још у тим деведесетим годинама када се радујемо да комшији цркне крава."

"Дејтонски споразум се често критикује,али треба знати да је он довео до овога што данас имамо у БиХ,а то је мир,а то је опште човјечанска вриједност”,рекао је из Центар за европске политике Сава Митровић.

Будућност је регионалној повезаности, без тензија, заључили су саговорници емисије Глобално БН ТВ.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛ

17.05.2023 20:48

Ипак је ЦГ напреднија и код нас нема таквог кандидата јер у сустини нема разлике измедју власти и опозиције, то се види поготово сто се тице политике према дрзави, ЕУ и НАТО. А да смо ми срби дрзавнотворни народ, онда би јос увијек имали Југославију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

18.05.2023 05:44

Драги Жујовићу, није ова Босна само политичко блато и мочвара, него и животно. Посебно овај ,,бољи" дио Босне звани додигстан !

Name

реалност

18.05.2023 04:57

Политицко блато је природно стање политицким папцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

18.05.2023 06:38

ЉУДИ СВЕ СТЕ У ПРАВУ. АЛИ КО ЋЕ РАДИТИ, ДА СЕ ЕКОНОМИЈА ПОПРАВИ. ОТИШЛИ МЛАДИ И СРУЧНИ У ВЕЛИКОМ БРОЈУ. УВОЗИМО РАДНИКЕ ДРУГОГ ЈЕЗИКА. ДА СЕ ОБУЧЕ И ОНИ ОДУ У ЕВРОПУ. ИСЕЛИЛИ ОНЕ СА БАЛКАНА, КОЈИ ОВДЈЕ ИМАЈУ КОРИЈЕНЕ. ПОСВАЂАЛИ НАС И СЛУГЕ У ЕУ, А ОТВОРЕНИ БАЛКАН , НАШУ ШАНСУ СПОРЕ МНОГИ. НЕСТРУЧНИ ПОЛИТИЧАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

18.05.2023 07:08

Западни Балкан еxс Југиславија је у прљавом блату са пипцима од Русије Турске Мадјарске умрезени прљави харају зло невидјенооо

ОДГОВОРИТЕ