"Ако ова власт ишта зна, онда ће повући срамни закон"

"Властодржци су се опредијелили за тактику да сакрију сваку могућу радњу која би могла доказати њихове корупционашке афере а све друге који имају намјеру да истражују њихове нечастиве послове и говоре о њима треба осудити Кривичним закоником и елиминисати суровим и немилосрдним казнама", поручује Говедарица,

Република Српска 17.05.2023 | 21:46
"Ако ова власт ишта зна, онда ће повући срамни закон"

Шеф посланичког клуба СДС Вукота Говедарица каже да нема сумње да је данашња конференција са темом "Увреда и клевета у праву Републике Српске и земаља региона“ у улози актуелне власти креирана да би се створила слика којом се оправдава намјера режима да криминализује јавну ријеч, односно, по њима увреде и клевете са сулудим казненим мјерама.

Међутим, каже он, то уједно не значи да су сви учесници конференције учествовали у тој представи. 

У организацији предсједника Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци данас је одржана, како је названа Међународна научно-стручна конференција на тему „Увреда и клевета у праву Републике Српске и земаља региона“.

Наводи да је на поменутој конференцији био с намјером да пажљиво саслуша шта ће струка и наука рећи поводом измјена Кривичног законика Републике Српске у који треба да се уграде одредбе криминализације увреда и клевета,

Говедарица наводи да је власт окупила следеће говорнике:

- оне који долазе из других држава ( Србије и Хрватске) а који очигледно нису упознати са драконским  казнама које власт Републике Српске предвиђа,

- оне који долазе из Федерације Босне и Херцеговине који нису имали намјеру да се баве Кривичним закоником већ су говорили о општим појмовима,

- оне који су протежирали намјеру Владе Републике Српске,

- оне који су по старом дипломатском обичају настојали да балансирају,

- оне који су се отворено супроставили предлозима владајућих.

"Тачно је да постоје демократске државе на западу које у свом кривичном законодавству третирају увреду и клевету па је најбоље поручити међународним организацијама да немају никакву потребу да се секирају због нас који живимо у Републици Српској. Дјелује ми као да имају улогу да режиму помогну у његовој намјери", навео је Говедарица.

Наглашава да  постоји разлог за сумњу у добре намјере властодржаца како желе уредити јавни простор,лежи у чињеници да је предлагач предвидио драконске и сурове казне које не могу никако бити разумне.

"Додатно, режим се није опредијелио да прокламоване вриједности транспарентности и традиционалне вриједности етике постави на заслужено мјесто како би јавност рада институција одагнала сваку сумњу у мегаломанску корупцију која царује Републиком Српском. Властодржци су се опредијелили за тактику да сакрију сваку могућу радњу која би могла доказати њихове корупционашке афере а све друге који имају намјеру да истражују њихове нечастиве послове и говоре о њима треба осудити Кривичним закоником и елиминисати суровим и немилосрдним казнама", констатује Говедарица.

Да ли се неко, каже он, данас сјећа бившег предсједника СР Њамачке Кристијана Вулфа који је због тога што му је нека приватна фирма платила викенд боравак у једном хотелу (заједно са својом супругом) под притиском јавности поднио оставку?

"Да ли смо ми израсло и зрело демократско друштво да би објективно водили расправу на ову тему и унапрјеђивали прописе који би оснажили државу а елиминисали утицај појединаца? На жалост нисмо јер је појединцима битнија политичка организација којој припадају него Република Српска у коју се заклињу", наводи Говедарица.

Он је мишљења да се спорни закон треба повући и поручује:

- Ако ова власт ишта зна, онда би заиста требала повући овај срамни али и примитивни закон.

"Човјек који жели да се бори за еманциповано друштво мора бити непоколебљив у борби против сваког облика декаденције која је склона само једном а то је креирање аутократског друштва које води у чисту пропаст", закључује шеф посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

17.05.2023 20:08

Слажем се са твојим текстом Говедарица,тонемо још дубље и опасније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2023 20:26

На истом принципу и ти функционишеш као и одређени појединци који себе зову новинарима а само глуматају и праве представу за јавност, и то на баљезгању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

18.05.2023 06:40

Новинара не мораш да слушаш и гледаш ако је непрофесионалан. Политичар лопов као што је Бурло, опљачка милијарде народног новца и уништи српски народ. Е сада би Бурло да уведе закон, да се лопову не смије рећи да је лопујдра, него да га зовемо господине Предсједниче.

Name

Ре

18.05.2023 07:22

Битно да си ти полтрон и да подржавам криминалце и дилере на власти. Јадни смо сви док нас лопови и криминалци представљају у власти.

Name

yyy

18.05.2023 05:54

ова власт ниста незна само зна ниста неради а доста укради у том су професионалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

18.05.2023 06:22

Здраво војниче или сам погрешијо? '92-'95?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.05.2023 14:36

Ниси погријешио, он је био "војник" у Новом Саду и гоњао фудбал на малом игралишту док су његови вршњаци гинули за Републику Српску.

Name

Ре ре

18.05.2023 06:30

Твојој матери би било боље да је окотила добар камен,да купус притисне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

18.05.2023 06:37

Ко не види која је стварна намјера доношења овог закона и ко незна ко стоји иза њега а први га је најавио онда је стварно слијеп код очију.Сигуран сам да је ово најкраће речено у режији Милокрада

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

18.05.2023 06:41

ВЛАСТ НЕЗНА КОРИСНО НИШТА РАДИТИ. ЗАТО УБАЦЕ КОСТ, ДА СЕ ИМА О ЧЕМУ ПРИЧАТИ И ПЛАТУ ЗАРАЂИВАТИ. ГОВЕДАРИЦА, СВАКА ТИ ЧАСТ. СВЕ ЈЕ ИСТИНА. ОВО НЕ СМИЈЕ ПРОЋИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

18.05.2023 06:47

Након Ваше победе,све ће се то поништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

18.05.2023 06:59

Каква је клевета да онај шатор је само шатор вашарски а не покретна болница или да маска не кошта 7 марака по комаду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орхан

18.05.2023 07:46

Америка је довела Додика на власт и омогуцила му да спроводи репресију према српском народу . А народ навикао да буде роб преко 500 година..Најјадније је сто црква подрзава Додиково насиље. Свестеници се не боје бога него Милорада. Толико о њиховој побозности. А и њиховој похлепи. Прво граде себи куце и гаразе крај мјеста гдје це бити црква. Па онда црква. Од које народи никакве користи да буде просвијтљен. Тако је и код Босњака. Њихови лидери су висе политицари.

ОДГОВОРИТЕ