Сава и Врбас излиле се из корита у општини Србац

Ријеке Сава и Врбас у србачкој општини  поплавиле су више стотина хектара обрадивих и других површина у назиштећеном подручју ове општине. Сава је јутрос код Српца достигла ниво од 825 центиметара и приближава се коти када се проглашава редовна одбрана од поплава.

Република Српска 17.05.2023 | 14:18
Сава и Врбас излиле се из корита у општини Србац

У селу Гај заплављено је домаћинство Анке Требовац, а неколико кућа је блокирано и у незаштићеном дијелу мјесне заједнице Бајинци. У овом селу поред Саве излио се и Врбас, а вода угрожава мјесну цркву и гробље.

Набујала вода дошла је до савског насипа, који је гаранција да не додје до још теже ситуације.

Мада водостаји Саве и Врбаса  у србачкој општини и даље расту, у Штабу цивилне заштите општине Србац, који стално прати стање на терену, истичу да за сада нема опасности од поплава ширих размјера, али су предузете превентивне мјере  за ефикасно дјеловање у случају потребе.

Грађани се  стално позивају на опрез.

Општина Србац је изложена честим поплавама, а становници се још увијек сјећају катарстофалних поплава из 2014. године када је на стамбеним, привредним и помоћним објектима, пољопривредним културама, сточном фонду и иинфраструктурним објектима причињена штета од близу 10 милиона КМ.

Мада нема прецизних података, у приобалном подручју, низводно ријеке Саве, већ је поплављено десетине хектара земљишта засијаних озимим И прољетним културама, које ће претрпјети велику штету.

Бујичне воде, нарочито након јучерашњег двочасовног олујног невремена, оштетиле су више сеоских макадемских путева у заштићеном дијелу општине, гдје су се појавиле и површинске воде.  

(БН/С.К.)  Фото: С. К.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лијевце поље

17.05.2023 12:36

За нас нико не мари, чим падне киша будемо поплављени, вода улази директно у куће . Начелник опстине неће ни да нас прими на разговор. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куца

18.05.2023 05:13

Са које стране насипа је кућа?

Name

јааааа

17.05.2023 16:04

Нема Драгосављевић појма гдје је Лијевче поље,оз зна само за Каоце и село Србац ,ни он ни предходни му комшија који је био на челу града Драго Ћирић.

ОДГОВОРИТЕ