Sava i Vrbas izlile se iz korita u opštini Srbac

Rijeke Sava i Vrbas u srbačkoj opštini  poplavile su više stotina hektara obradivih i drugih površina u nazištećenom području ove opštine. Sava je jutros kod Srpca dostigla nivo od 825 centimetara i približava se koti kada se proglašava redovna odbrana od poplava.

Republika Srpska 17.05.2023 | 14:18
Sava i Vrbas izlile se iz korita u opštini Srbac

U selu Gaj zaplavljeno je domaćinstvo Anke Trebovac, a nekoliko kuća je blokirano i u nezaštićenom dijelu mjesne zajednice Bajinci. U ovom selu pored Save izlio se i Vrbas, a voda ugrožava mjesnu crkvu i groblje.

Nabujala voda došla je do savskog nasipa, koji je garancija da ne dodje do još teže situacije.

Mada vodostaji Save i Vrbasa  u srbačkoj opštini i dalje rastu, u Štabu civilne zaštite opštine Srbac, koji stalno prati stanje na terenu, ističu da za sada nema opasnosti od poplava širih razmjera, ali su preduzete preventivne mjere  za efikasno djelovanje u slučaju potrebe.

Građani se  stalno pozivaju na oprez.

Opština Srbac je izložena čestim poplavama, a stanovnici se još uvijek sjećaju katarstofalnih poplava iz 2014. godine kada je na stambenim, privrednim i pomoćnim objektima, poljoprivrednim kulturama, stočnom fondu i iinfrastrukturnim objektima pričinjena šteta od blizu 10 miliona KM.

Mada nema preciznih podataka, u priobalnom području, nizvodno rijeke Save, već je poplavljeno desetine hektara zemljišta zasijanih ozimim I proljetnim kulturama, koje će pretrpjeti veliku štetu.

Bujične vode, naročito nakon jučerašnjeg dvočasovnog olujnog nevremena, oštetile su više seoskih makademskih puteva u zaštićenom dijelu opštine, gdje su se pojavile i površinske vode.  

(BN/S.K.)  Foto: S. K.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lijevce polje

17.05.2023 12:36

Za nas niko ne mari, čim padne kiša budemo poplavljeni, voda ulazi direktno u kuće . Načelnik opstine neće ni da nas primi na razgovor. Sramota

ODGOVORITE
Name

Kuca

18.05.2023 05:13

Sa koje strane nasipa je kuća?

Name

jaaaaa

17.05.2023 16:04

Nema Dragosavljević pojma gdje je Lijevče polje,oz zna samo za Kaoce i selo Srbac ,ni on ni predhodni mu komšija koji je bio na čelu grada Drago Ćirić.

ODGOVORITE