Кога брига чији је гас, уколико је јефтинији? 

Блокадом развојних пројаката, била то источна или јужна интерконекција власти чине штету људима који живе о овој земљи. Кога брига чији је гас, да ли је он руски или азербејџански уколико је јефтинији?, истакао је др Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС. 

Република Српска 16.05.2023 | 14:42
Кога брига чији је гас, уколико је јефтинији? 

Говорећи о гасним пројектима Миличевић је рекао да је неопходно избјећи блокаду пројеката који су важни и за Републику Српску и за ФБиХ. 

“За источну интерконекцију постоји систем изграђене мреже и ако се блокира такав процес и не омогућити грађанима гас за гријање који је јефтинији и чистији од неких других извора енергије направило би дугорочну штету за грађане“, поручио је в.д. предсједника СДС. 

Он каже да уколико се пропусти прилика да се гасне цијеви положе у исто вријеме кад и градња аутопута за Бијељину дошло би до повећања трошкова јер би се исти посао плаћао два пута. 

„Тржиште одређује који је плин и јефтинији и једино та врста конкуренције је добра за све грађане Босне и Херцеговине. Људе који очекују гас не интересује одакле ће он доћи. Деблокирати ове пројекте треба бити циљ. Обично неко ко блокира пројекте има неки интерес, било да се ради о везама са власницима рудника, било да се ради са фирмама за производњу пелета. Србија је за годину дана изградила 900 километара гасовода. Наравно да постоји економска оправданост изгради гасовода у БиХ“, закључио је Миличевић. 

(БН) Фото: БН 

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Дрито

16.05.2023 12:56

Споран је Закон о гасу БиХ и то је сва политика која допире из Ентитета Република Српска. Ни како ни засто, вец само нека је против БиХ. Дајте се отријезните или промијените ракију, енергија мора ици преко дрзавних регулатора и мора се донијети такав закон. Имамо телекоме који раде на исти нацин, дрзавни регулатор а оператери са свих страна. Треба бити реалан, ово је смијесно сто покусавају српски политицари. И овај СДС оцито води кампању за Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

16.05.2023 13:17

Земљак, енергетика је у искључивој надлежности ентитета ! Ако неко у Маглају, хоће да гради нуклеарну електрану, има потпуно право на то, ови из Добоја и са Озрена, могу само да кмече !

Name

Мишо

16.05.2023 13:18

Зар Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине нису два ентитета у заједничкој Дејтонској државној заједници.Босна и Херцеговина није ни република ни федерација.Она је експеримент накарадне политике међународне заједнице.Ни једна држава не функционише по том принципу.Није проблем блокирајте све интерконекције на то имате право.Приватник направи мини електрану и то може али ентитет не може.Промјените пиће а богами и политику.

Name

Ре

16.05.2023 15:53

То је у бити политичка игра и популаризам а не економски оправдан пројекат који наравно треба градити. Регулаторна агенција мора бити на нивоу државе и просто је немогуће то извести на ентитете а разлога је много. Прво од јединственог тржишта које влада у БиХ па дипломатских преговора и уговора са дрзавама продавца па спорова па транзита итд. Имамо примјер Електропреноса без којег немозес продати и купити енергију зато сто дрзава мора бити цланица медзународног енергетско сектора. Тако и плин и сви енергенти управљају се медјународним споразумима. Управљање плином кад удје у БиХ се преузима на компаније и то је једноставно. Овако би били дивље трзисте без регулатива колико год неко мислио другације

Name

За Дрито

16.05.2023 20:09

Нећете никад добити регулатора гаса на нивоу БиХ и слободно гугучите колико год желите.

Name

ре за Дрито

16.05.2023 21:06

И Бања Лука се коначно окреће БиХ и својим историјским коријенима: "Први човјек града на Врбасу Драшко Станивуковић потврдио је да се разматра да Гајева промијени име у улицу Краља Твртка И Котроманића, те да се на споју са Јеврејском изгради велики монумент, биста од “три, четири, пет метара висине”, Кулина Бана или Краља Тврка Котроманића. “О свему расправља стручна академска јавност, а приједлога је више”, навео је Станивуковић.

Name

Директ

17.05.2023 03:49

Зашто гас мора ићи преко Сарајева? Да би ви могли да нам заврћете пипу кад год вам се ћефне, јер вам се може? Е па не може!

Name

Ре Хе Хе

17.05.2023 07:04

Па правите гасовод са ентитетом, сто се онда ствара притисак око гасовода? Али изгледа да није бас тако како интернет струцњаци (инаце велике србенде) тврде

Name

Душан

16.05.2023 12:59

За три године најкасније Руски плин нече моћи се палсирати у ЕУ и на БалкануАзербејђан и САД преузимају тржиште тако да та конекција према Србији и руском гасу је бацање параНече моћи дочи до РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

16.05.2023 13:24

Бацање пара су аутопутеви од Бањалике до Београда.Има аутопут Загреб Београд.За три године неће бити граница.А плин је роба која је на тржишту и подљеже правилима понуде и потражње.

Name

Ста над брига

16.05.2023 13:38

За ЕУ, "колективни запад, је мањина а камо ли ЕУ....

Name

Директ

16.05.2023 17:50

За три годибе рат у Украјини ће се завршити, Русија ће се измирити са Западом и цијена гаса ће се стабилизовати. Биће будала само онај ко буде у међувремену баталио економске односе са Русијом, док Запад ни сада у потпуности није прекинуо односе са истом, нити ће. Треба бити мудар, а не наиван и не заносити се причама, како ће неки други гас доћи до нас. Уствари хоће, али тек за једно минимално 10 година ће бити оперативан. Не иде изградња гасовода брзо. Није то само положи цијеви и то је то. Имамо гасовод.

Name

Директ

16.05.2023 17:56

Мишо, тржиште понуде и потражње није једини фактор код гаса, као и код других енергената попут нафте. Ту има и геополитике. Ко је добар са Русима, добија јефтинији гас.

Name

Ко шта

16.05.2023 13:02

Није у питању гас, у питању је ко је надлезан за то.Нотмално би требала бити дрзава, а то не паше криминалцима То ке суштински проблем, а не Русија, Зербејџан или то не знам ко треци. Са једне стране би СНСД да буде главни, са друге ХДЗ, а уколико се донесе закон, неце нико од странака него ДРЖАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

16.05.2023 13:12

Па неће бити баш тако... јел ти мислиш да смо ми глупи? Кад је на нивоу ове састављене државе нешто, онда то контролишу муслимани, сад која партија није битно, али онда јемто само за корист муслимана и увијек на штету Срба. Зато јему Дејтону прецизно написано шта је заједничко, а све остало свако себи... За ВРС сте нас пресвукли, а требали смо је сами укинути и демилитаризовати РС јер ко желио рат, рат му био у кући. А ви се онда науружавате до миле воље у својих 51%.

Name

Ђуро

16.05.2023 17:01

Ау, извињавам се, нисам видио да је 2023. година, учинило ми се да је 1993.

Name

ре Ђуро

16.05.2023 20:58

Доказ да БиХ није састављена од ентитета: "Први човјек града на Врбасу Драшко Станивуковић потврдио је да се разматра да Гајева промијени име у улицу Краља Твртка И Котроманића, те да се на споју са Јеврејском изгради велики монумент, биста од “три, четири, пет метара висине”, Кулина Бана или Краља Тврка Котроманића. Кад год будеш пожелио да сазнаш мало више о историји БиХ обучеш чисте излазне опанке и у центар Бања Луке.

Name

Директ

17.05.2023 06:49

ре Ђуро, средњовијековна Босна је период када је ова земља била искључиво хришћанска. Шта ти је ту чудно? :)))

Name

Милане

16.05.2023 13:02

Није битно то си у праву, али је битно ко управља са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.05.2023 13:15

Битна је цена и под којим условима се добива а најмањи проблем је чији је

Name

Ре

16.05.2023 17:09

Само је битно ко кајмак скида.

Name

Марко

16.05.2023 13:16

Због тврдокорности Срба поново поциње хајка на њих. Ова сасвим нормална изјава не заслузује овакве коментаре. Људи платилу смо превисоку цијену и доказали да не моземо заједно а морамо и моземо једни поред других. Докле це нас завадјати њемацка,енглеска,америка? Превисе су нас завадили,развили мрзњу до невидјених размјера са циљем доминације Балканом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заједно

16.05.2023 23:24

Живиш ли заједно са рођеном мајком или си поред ње? Како год са окренеш живимо сви једни поред других, заједно!

Name

Бас тако

16.05.2023 13:36

Не зреба бам инфлација него здрава економија на здравим партнерским односима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

16.05.2023 13:36

Прије или касније многи ће пожелети руски гас проћи ће вријеме санкција а економска рачуница ће бити мјерило као и раније.Али остаје друго питање ко ће га моћи добити и по којој цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдид

16.05.2023 14:16

Тацно, све док дрзава управља гасним трзистем, као сто је то свугдје у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

16.05.2023 16:36

Али тако није потписано у Дејтону. Енергетиком управљају искључиво ентитети.

Name

Директ

16.05.2023 18:03

Држава нигдје не управља гасним системом, осим у земљама које су богате енергентима, већ привреда, док држава је регулатор. БиХ је држава са децентрализованим правним системом.

Name

Ре

17.05.2023 07:10

Не ради се о управљању вец о Законском оквиру. Ста се правите блесави? БиХ има Регулаторну агенцију за комуникације која само надзире рад телеком оператера. И све функционисе, ко зели еронет мозе га користити, ко зели бх телецом исто је, ко зели мтел исто је. Исто је са документима, таблицама, војском итд. Ако нам не треба Закон о гасу не треба нам ни гас и то је то. Ове теме слузе само за кампању, а у сустини никакве користи за народ осим притисака и тензија. Боље питање је ста нам доноси добро а ста лосе нпр Закон о гасу, односно планирани гасоводи? Како то утице на стандард? Или цемо млатити празну сламу јос 30 година?!

Name

МеНАГЕР

16.05.2023 14:22

Па није бас да никога није брига цији је гас Ако сурадјујемо са Европом и тезимо уласку у ЕУ онда би се требали понасати као и они (веома једноставно) Знаци узимати скупљи гас само да није Руски С тиме се Европа на своју стету "бори" за Украјину Знаци ако зелимо паре од Европе и Америке онда цемо се понасати како они казу А ти и даље мозес да играс улогу једне од лутки на концима у јос једној представи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.05.2023 18:07

Може, ако ће ЕУ финансирати разлику у цијени, на начин да ми плаћамо пријератну цијену гаса, а они остатак цијене од 90 одсто. :)))

Name

xxx21xx

16.05.2023 15:52

Код нас се увјек политичар-и(додик) пуштају теме које нема везе са 90% грађана. Сада ГАС би да граде немају пара да плате кредите ове сто имају Сада а градили би пројекат од 1 милијарду дај ба Причај те о данашњем проблему бајке остављајте за друге генерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камен мудрости

16.05.2023 15:54

Боље кад има конкуренција. Ако неко нема пара да купи дјеци хране њему није битно од кога купује брасно него ко је јефтинији..Брасно или гас, свеједно. Ако скупље плаца плин одмах мање остаје за храну. Е сад ко има пара и совинст онда це да купује себи на стету само нек купује од свог. А свој најгори..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

16.05.2023 16:57

А јеси паметан,па то знају дјеца у основној школи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

16.05.2023 21:09

Зна ли се чији је сад гас и остали енергенти.Причамо глупости.Оканите се искључивости и ината.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

17.05.2023 05:32

Ето тебе нпр. и ђе пише да је јефтинији ако неки други причају да је нама скупљи(нама браћи) него Шваби

ОДГОВОРИТЕ