Кoga briga čiji je gas, ukoliko je jeftiniji? 

Blokadom razvojnih projakata, bila to istočna ili južna interkonekcija vlasti čine štetu ljudima koji žive o ovoj zemlji. Кoga briga čiji je gas, da li je on ruski ili azerbejdžanski ukoliko je jeftiniji?, istakao je dr Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS. 

Republika Srpska 16.05.2023 | 14:42
Кoga briga čiji je gas, ukoliko je jeftiniji? 

Govoreći o gasnim projektima Miličević je rekao da je neophodno izbjeći blokadu projekata koji su važni i za Republiku Srpsku i za FBiH. 

“Za istočnu interkonekciju postoji sistem izgrađene mreže i ako se blokira takav proces i ne omogućiti građanima gas za grijanje koji je jeftiniji i čistiji od nekih drugih izvora energije napravilo bi dugoročnu štetu za građane“, poručio je v.d. predsjednika SDS. 

On kaže da ukoliko se propusti prilika da se gasne cijevi polože u isto vrijeme kad i gradnja autoputa za Bijeljinu došlo bi do povećanja troškova jer bi se isti posao plaćao dva puta. 

„Tržište određuje koji je plin i jeftiniji i jedino ta vrsta konkurencije je dobra za sve građane Bosne i Hercegovine. Ljude koji očekuju gas ne interesuje odakle će on doći. Deblokirati ove projekte treba biti cilj. Obično neko ko blokira projekte ima neki interes, bilo da se radi o vezama sa vlasnicima rudnika, bilo da se radi sa firmama za proizvodnju peleta. Srbija je za godinu dana izgradila 900 kilometara gasovoda. Naravno da postoji ekonomska opravdanost izgradi gasovoda u BiH“, zaključio je Miličević. 

(BN) Foto: BN 

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Drito

16.05.2023 12:56

Sporan je Zakon o gasu BiH i to je sva politika koja dopire iz Entiteta Republika Srpska. Ni kako ni zasto, vec samo neka je protiv BiH. Dajte se otrijeznite ili promijenite rakiju, energija mora ici preko drzavnih regulatora i mora se donijeti takav zakon. Imamo telekome koji rade na isti nacin, drzavni regulator a operateri sa svih strana. Treba biti realan, ovo je smijesno sto pokusavaju srpski politicari. I ovaj SDS ocito vodi kampanju za Dodika

ODGOVORITE
Name

He He

16.05.2023 13:17

Zemljak, energetika je u isključivoj nadležnosti entiteta ! Ako neko u Maglaju, hoće da gradi nuklearnu elektranu, ima potpuno pravo na to, ovi iz Doboja i sa Ozrena, mogu samo da kmeče !

Name

Mišo

16.05.2023 13:18

Zar Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine nisu dva entiteta u zajedničkoj Dejtonskoj državnoj zajednici.Bosna i Hercegovina nije ni republika ni federacija.Ona je eksperiment nakaradne politike međunarodne zajednice.Ni jedna država ne funkcioniše po tom principu.Nije problem blokirajte sve interkonekcije na to imate pravo.Privatnik napravi mini elektranu i to može ali entitet ne može.Promjenite piće a bogami i politiku.

Name

Re

16.05.2023 15:53

To je u biti politička igra i popularizam a ne ekonomski opravdan projekat koji naravno treba graditi. Regulatorna agencija mora biti na nivou države i prosto je nemoguće to izvesti na entitete a razloga je mnogo. Prvo od jedinstvenog tržišta koje vlada u BiH pa diplomatskih pregovora i ugovora sa drzavama prodavca pa sporova pa tranzita itd. Imamo primjer Elektroprenosa bez kojeg nemozes prodati i kupiti energiju zato sto drzava mora biti clanica medzunarodnog energetsko sektora. Tako i plin i svi energenti upravljaju se medjunarodnim sporazumima. Upravljanje plinom kad udje u BiH se preuzima na kompanije i to je jednostavno. Ovako bi bili divlje trziste bez regulativa koliko god neko mislio drugacije

Name

Za Drito

16.05.2023 20:09

Nećete nikad dobiti regulatora gasa na nivou BiH i slobodno gugučite koliko god želite.

Name

re za Drito

16.05.2023 21:06

I Banja Luka se konačno okreće BiH i svojim istorijskim korijenima: "Prvi čovjek grada na Vrbasu Draško Stanivuković potvrdio je da se razmatra da Gajeva promijeni ime u ulicu Kralja Tvrtka I Kotromanića, te da se na spoju sa Jevrejskom izgradi veliki monument, bista od “tri, četiri, pet metara visine”, Kulina Bana ili Kralja Tvrka Kotromanića. “O svemu raspravlja stručna akademska javnost, a prijedloga je više”, naveo je Stanivuković.

Name

Direkt

17.05.2023 03:49

Zašto gas mora ići preko Sarajeva? Da bi vi mogli da nam zavrćete pipu kad god vam se ćefne, jer vam se može? E pa ne može!

Name

Re He He

17.05.2023 07:04

Pa pravite gasovod sa entitetom, sto se onda stvara pritisak oko gasovoda? Ali izgleda da nije bas tako kako internet strucnjaci (inace velike srbende) tvrde

Name

Dušan

16.05.2023 12:59

Za tri godine najkasnije Ruski plin neče moći se palsirati u EU i na BalkanuAzerbejđan i SAD preuzimaju tržište tako da ta konekcija prema Srbiji i ruskom gasu je bacanje paraNeče moći doči do RS...

ODGOVORITE
Name

Mišo

16.05.2023 13:24

Bacanje para su autoputevi od Banjalike do Beograda.Ima autoput Zagreb Beograd.Za tri godine neće biti granica.A plin je roba koja je na tržištu i podlježe pravilima ponude i potražnje.

Name

Sta nad briga

16.05.2023 13:38

Za EU, "kolektivni zapad, je manjina a kamo li EU....

Name

Direkt

16.05.2023 17:50

Za tri godibe rat u Ukrajini će se završiti, Rusija će se izmiriti sa Zapadom i cijena gasa će se stabilizovati. Biće budala samo onaj ko bude u međuvremenu batalio ekonomske odnose sa Rusijom, dok Zapad ni sada u potpunosti nije prekinuo odnose sa istom, niti će. Treba biti mudar, a ne naivan i ne zanositi se pričama, kako će neki drugi gas doći do nas. Ustvari hoće, ali tek za jedno minimalno 10 godina će biti operativan. Ne ide izgradnja gasovoda brzo. Nije to samo položi cijevi i to je to. Imamo gasovod.

Name

Direkt

16.05.2023 17:56

Mišo, tržište ponude i potražnje nije jedini faktor kod gasa, kao i kod drugih energenata poput nafte. Tu ima i geopolitike. Ko je dobar sa Rusima, dobija jeftiniji gas.

Name

Ko šta

16.05.2023 13:02

Nije u pitanju gas, u pitanju je ko je nadlezan za to.Notmalno bi trebala biti drzava, a to ne paše kriminalcima To ke suštinski problem, a ne Rusija, Zerbejdžan ili to ne znam ko treci. Sa jedne strane bi SNSD da bude glavni, sa druge HDZ, a ukoliko se donese zakon, nece niko od stranaka nego DRŽAVA.

ODGOVORITE
Name

Đuro

16.05.2023 13:12

Па неће бити баш тако... јел ти мислиш да смо ми глупи? Кад је на нивоу ове састављене државе нешто, онда то контролишу муслимани, сад која партија није битно, али онда јемто само за корист муслимана и увијек на штету Срба. Зато јему Дејтону прецизно написано шта је заједничко, а све остало свако себи... За ВРС сте нас пресвукли, а требали смо је сами укинути и демилитаризовати РС јер ко желио рат, рат му био у кући. А ви се онда науружавате до миле воље у својих 51%.

Name

Đuro

16.05.2023 17:01

Ау, извињавам се, нисам видио да је 2023. година, учинило ми се да је 1993.

Name

re Đuro

16.05.2023 20:58

Dokaz da BiH nije sastavljena od entiteta: "Prvi čovjek grada na Vrbasu Draško Stanivuković potvrdio je da se razmatra da Gajeva promijeni ime u ulicu Kralja Tvrtka I Kotromanića, te da se na spoju sa Jevrejskom izgradi veliki monument, bista od “tri, četiri, pet metara visine”, Kulina Bana ili Kralja Tvrka Kotromanića. Kad god budeš poželio da saznaš malo više o istoriji BiH obučeš čiste izlazne opanke i u centar Banja Luke.

Name

Direkt

17.05.2023 06:49

re Đuro, srednjovijekovna Bosna je period kada je ova zemlja bila isključivo hrišćanska. Šta ti je tu čudno? :)))

Name

Milane

16.05.2023 13:02

Nije bitno to si u pravu, ali je bitno ko upravlja sa njim.

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.05.2023 13:15

Bitna je cena i pod kojim uslovima se dobiva a najmanji problem je čiji je

Name

Re

16.05.2023 17:09

Samo je bitno ko kajmak skida.

Name

Marko

16.05.2023 13:16

Zbog tvrdokornosti Srba ponovo pocinje hajka na njih. Ova sasvim normalna izjava ne zasluzuje ovakve komentare. Ljudi platilu smo previsoku cijenu i dokazali da ne mozemo zajedno a moramo i mozemo jedni pored drugih. Dokle ce nas zavadjati njemacka,engleska,amerika? Previse su nas zavadili,razvili mrznju do nevidjenih razmjera sa ciljem dominacije Balkanom.

ODGOVORITE
Name

Zajedno

16.05.2023 23:24

Živiš li zajedno sa rođenom majkom ili si pored nje? Kako god sa okreneš živimo svi jedni pored drugih, zajedno!

Name

Bas tako

16.05.2023 13:36

Ne zreba bam inflacija nego zdrava ekonomija na zdravim partnerskim odnosima.

ODGOVORITE
Name

Arsa

16.05.2023 13:36

Prije ili kasnije mnogi će poželeti ruski gas proći će vrijeme sankcija a ekonomska računica će biti mjerilo kao i ranije.Ali ostaje drugo pitanje ko će ga moći dobiti i po kojoj cijeni.

ODGOVORITE
Name

Hdid

16.05.2023 14:16

Tacno, sve dok drzava upravlja gasnim trzistem, kao sto je to svugdje u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Realista

16.05.2023 16:36

Ali tako nije potpisano u Dejtonu. Energetikom upravljaju isključivo entiteti.

Name

Direkt

16.05.2023 18:03

Država nigdje ne upravlja gasnim sistemom, osim u zemljama koje su bogate energentima, već privreda, dok država je regulator. BiH je država sa decentralizovanim pravnim sistemom.

Name

Re

17.05.2023 07:10

Ne radi se o upravljanju vec o Zakonskom okviru. Sta se pravite blesavi? BiH ima Regulatornu agenciju za komunikacije koja samo nadzire rad telekom operatera. I sve funkcionise, ko zeli eronet moze ga koristiti, ko zeli bh telecom isto je, ko zeli mtel isto je. Isto je sa dokumentima, tablicama, vojskom itd. Ako nam ne treba Zakon o gasu ne treba nam ni gas i to je to. Ove teme sluze samo za kampanju, a u sustini nikakve koristi za narod osim pritisaka i tenzija. Bolje pitanje je sta nam donosi dobro a sta lose npr Zakon o gasu, odnosno planirani gasovodi? Kako to utice na standard? Ili cemo mlatiti praznu slamu jos 30 godina?!

Name

MeNAGER

16.05.2023 14:22

Pa nije bas da nikoga nije briga ciji je gas Ako suradjujemo sa Evropom i tezimo ulasku u EU onda bi se trebali ponasati kao i oni (veoma jednostavno) Znaci uzimati skuplji gas samo da nije Ruski S time se Evropa na svoju stetu "bori" za Ukrajinu Znaci ako zelimo pare od Evrope i Amerike onda cemo se ponasati kako oni kazu A ti i dalje mozes da igras ulogu jedne od lutki na koncima u jos jednoj predstavi

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.05.2023 18:07

Može, ako će EU finansirati razliku u cijeni, na način da mi plaćamo prijeratnu cijenu gasa, a oni ostatak cijene od 90 odsto. :)))

Name

xxx21xx

16.05.2023 15:52

Kod nas se uvjek političar-i(dodik) puštaju teme koje nema veze sa 90% građana. Sada GAS bi da grade nemaju para da plate kredite ove sto imaju Sada a gradili bi projekat od 1 milijardu daj ba Pričaj te o današnjem problemu bajke ostavljajte za druge generacije.

ODGOVORITE
Name

Kamen mudrosti

16.05.2023 15:54

Bolje kad ima konkurencija. Ako neko nema para da kupi djeci hrane njemu nije bitno od koga kupuje brasno nego ko je jeftiniji..Brasno ili gas, svejedno. Ako skuplje placa plin odmah manje ostaje za hranu. E sad ko ima para i sovinst onda ce da kupuje sebi na stetu samo nek kupuje od svog. A svoj najgori..

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

16.05.2023 16:57

A jesi pametan,pa to znaju djeca u osnovnoj školi

ODGOVORITE
Name

Mišo

16.05.2023 21:09

Zna li se čiji je sad gas i ostali energenti.Pričamo gluposti.Okanite se isključivosti i inata.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

17.05.2023 05:32

Eto tebe npr. i đe piše da je jeftiniji ako neki drugi pričaju da je nama skuplji(nama braći) nego Švabi

ODGOVORITE