ЈАСНО КАО ДАН: У расправама о нацрту закона о криминализацији јавне ријечи сви досадашњи учесници били ПРОТИВ

У Бијељини је данас одржана јавна расправа о измјенама кривичног законика Републике Српске, односно криминализацији јавне ријечи. Грађани, активисти, новинари и радници поручили су да слобода мишљења не може бити злочин, те да се криминализација јавне ријечи уводи како би се заштитили корупмирани политичари и послодавци који крше радничка права.

Република Српска 16.05.2023 | 12:45
ЈАСНО КАО ДАН: У расправама о нацрту закона о криминализацији јавне ријечи сви досадашњи учесници били ПРОТИВ

И ову расправу, као и у Бањалуци и Источном Сарајеву већина новинара, међу којима су и новинари БН-а,  демонстративно су напустили јавну расправу о спорном закону, јер сматрају да је лоша и да не може да се измијени било каквим амандманима. Спорним законом се крше основна људкса права ма слободу говора.

Уредник БН ТВ Сободан Дурмановић указао је на огромну мањкавост измјена рекавши да није јасно дефинисано шта је увреда и клевета.

Он је то илустровао примјером ћелавог човјека и поставио питање да ли би била увреда када за неког ко је ћелав кажете ћело или...

“Примјер о ћелавости која би се могла квалификовати као увреда је за мене бесмислена. Позивате се на европске стандарде, али овај закон је у супротности са широко прихваћеним европским стандардом према којем су политичари и јавне личности дужни да трпе већи степен критике, па таман та критика имала шокантне облике. У извјештају Савјета УН-а за људска права стоји да криминализација говора гуши новинарство”, рекао је Дурмановић.

Уредница БН ТВ Татјана Лукић рекла је да власт прича о европском путу и демократским вриједностима, а доноси закон који је апсолутно у супротности са тиме.

“Новинари ће доћи у ситуацију да неће моћи добити одговоре на питања у анкети грађана. Овим законом се укида истраживачко новинарство које је кључно у заштити јавног добра”, рекла је Лукићева.

Она је истакла да новинари свих претходних година трпе увреде да су сподобе и битанге, а да за то нико никада није одговарао.

Учешће у јавној расправи узели су представници Владе, који бране предложено законско рјешења, а ту си посланици НСРС, они који су уз власт али и они који су против понуђеног рјешења јер се њиме гуши право на слободу јавног говора.

Подсјетмо да су овим законом предвиђене драконске казне које су више од 100 хиљада КМ и да је он у супротности с неким раније донесеним законским рјешењима.

Иначе, занимљиво је да у досадашњим јавним расправама сви учесници су били против нацрта закона о криминализацији јавне ријечи.

И данас су новинари носили мајице и транспарент на коме је писало "Стоп криминализацији јавне ријечи", "Мишљење није злочин"...

Јавна расправа након Бијељине биће наредних дана и у Требињу. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Милан

16.05.2023 11:11

Велики злочин је кад неко сам себи ишара ауто и још то лажно пријави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре милан

16.05.2023 13:01

Која си ти далабу

Name

Адио Гас

16.05.2023 14:40

Ајој, паксуа никада доста у РС!

Name

Петар

16.05.2023 11:13

То знаци да закон није просао јавну расправу нити добио одбрење уцесника. Његово уводјенеје било би против јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.05.2023 11:22

Мора се целокупан народ подићи да заштити слободу речи, слободу говора, не сме дозволити да му власт која га уништава затвори уста, угаси слободне медије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

16.05.2023 14:58

Коју слободу говора, коју демократији, хоћете ли се ви тога придржава, објављујете коментаре само оне који вама одговарају.

Name

ББ

16.05.2023 11:27

Назалост, нико вас не пита низасто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бушач

16.05.2023 11:33

Додик јавно на РТРС бахато изјави да ће закон бити усвојен тако да је свака расправа о овом питању лакрдија и комедија а нарочито од овог крелца министра. Покушава да прикаже јавности да је ко бива била јавна расправа и да добије на легалности аргумент. Не постоји ни држава ни систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

16.05.2023 12:32

ДОВОЉНО ЈЕ ДА ДОДИК КАЗЕ ДА ЈЕ ОН НАЦИОНАЛНО БЛАГО РС.ПОМОЗИ МУ БОЗЕ,ТРЕБА СЕ ДОБРО ЗАМИСЛИТИ О СВОЈИМ ИЗЈАВАМА. ЈАД ЦОВЈЕК ЗАМИСЛИ ДА ЈЕ НАДРАСТАО И ИСУСА ХРИСТА,СЛИЈЕДИ ПАД У ПРОВАЛИЈУ,НЕМА ДАЉЕ.

Name

дудук

16.05.2023 11:38

Мислим да сам ја национално богатство Срба и Републике Српске. Ја мислим… И нисам умишљен, ја нисам умишљен. Озбиљно вам кажем. Не може се мене ни клонирати ни патентирати. Мислим да моја воља и енергија коју улажем у позицију РС-а очувала је њене контуре, очувала је ово што сад имамо. Учинила је да је Република Српска мирна, стабилна, да нема изазова те врсте", рекао је Додиг гостујући у Телерингу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апис

16.05.2023 11:39

Немојте на оца србаља причати, грехота је, он је створио Српску, он је чува, она је његова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.05.2023 11:59

Па што се уопште та тема повлачи и коме је стало да је на силу гура. Па има ли ико да се надје да каже том цовјеку неке ствари је*о га његов закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланко Штрбац

16.05.2023 12:05

Поштовани новинари: "Мишљење није злочин"....то је ваша порука? Но, из мишљења може да настане злочин !!! Одвојите кукољ од жита и учешћем у расправи о Закну о јавној ријећи, заштитите новинарство и своју професију уопште, ставите новинарство на мјесто, којем одувијек припада !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

16.05.2023 13:02

У коју групу спада одговорност кад криминалац на власти изговара криминално опскурне оптужбе, и кад криминално до нивоа злочина националне издаје изговара криминалне лажи како о себи тако и о другима ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.05.2023 13:03

Ма можемо сви да се окренемо наопако, врховни ауторитет је рекао да ће ова накарада од закона бити усвојена! и нема даље!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

16.05.2023 13:53

Не могу да сконтам да ли у тој секти званој СНСД има нормалних људи,па из његове изјаве у телефону а и раније види се да Милокрад није нормалан.Питам се да ли би неко нормалан требао подржавати лудака и да ли би човјек који види требао да прати у стопу онога ко је слијеп или би требало бити другачије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2023 14:44

Најсвјетлији потез власти од краја рата па до данас јесте доношење закона којим се стварају услови за развој здравих међуљудских односа а то се пистиже са овим законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

16.05.2023 15:31

Само лагано, све има свој почетак и крај! Како се крај ближи , санкције су ригорозније, али точак се окреће....

ОДГОВОРИТЕ