JASNO KAO DAN: U raspravama o nacrtu zakona o kriminalizaciji javne riječi svi dosadašnji učesnici bili PROTIV

U Bijeljini je danas održana javna rasprava o izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno kriminalizaciji javne riječi. Građani, aktivisti, novinari i radnici poručili su da sloboda mišljenja ne može biti zločin, te da se kriminalizacija javne riječi uvodi kako bi se zaštitili korupmirani političari i poslodavci koji krše radnička prava.

Republika Srpska 16.05.2023 | 12:45
JASNO KAO DAN: U raspravama o nacrtu zakona o kriminalizaciji javne riječi svi dosadašnji učesnici bili PROTIV

I ovu raspravu, kao i u Banjaluci i Istočnom Sarajevu većina novinara, među kojima su i novinari BN-a,  demonstrativno su napustili javnu raspravu o spornom zakonu, jer smatraju da je loša i da ne može da se izmijeni bilo kakvim amandmanima. Spornim zakonom se krše osnovna ljudksa prava ma slobodu govora.

Urednik BN TV Sobodan Durmanović ukazao je na ogromnu manjkavost izmjena rekavši da nije jasno definisano šta je uvreda i kleveta.

On je to ilustrovao primjerom ćelavog čovjeka i postavio pitanje da li bi bila uvreda kada za nekog ko je ćelav kažete ćelo ili...

“Primjer o ćelavosti koja bi se mogla kvalifikovati kao uvreda je za mene besmislena. Pozivate se na evropske standarde, ali ovaj zakon je u suprotnosti sa široko prihvaćenim evropskim standardom prema kojem su političari i javne ličnosti dužni da trpe veći stepen kritike, pa taman ta kritika imala šokantne oblike. U izvještaju Savjeta UN-a za ljudska prava stoji da kriminalizacija govora guši novinarstvo”, rekao je Durmanović.

Urednica BN TV Tatjana Lukić rekla je da vlast priča o evropskom putu i demokratskim vrijednostima, a donosi zakon koji je apsolutno u suprotnosti sa time.

“Novinari će doći u situaciju da neće moći dobiti odgovore na pitanja u anketi građana. Ovim zakonom se ukida istraživačko novinarstvo koje je ključno u zaštiti javnog dobra”, rekla je Lukićeva.

Ona je istakla da novinari svih prethodnih godina trpe uvrede da su spodobe i bitange, a da za to niko nikada nije odgovarao.

Učešće u javnoj raspravi uzeli su predstavnici Vlade, koji brane predloženo zakonsko rješenja, a tu si poslanici NSRS, oni koji su uz vlast ali i oni koji su protiv ponuđenog rješenja jer se njime guši pravo na slobodu javnog govora.

Podsjetmo da su ovim zakonom predviđene drakonske kazne koje su više od 100 hiljada KM i da je on u suprotnosti s nekim ranije donesenim zakonskim rješenjima.

Inače, zanimljivo je da u dosadašnjim javnim raspravama svi učesnici su bili protiv nacrta zakona o kriminalizaciji javne riječi.

I danas su novinari nosili majice i transparent na kome je pisalo "Stop kriminalizaciji javne riječi", "Mišljenje nije zločin"...

Javna rasprava nakon Bijeljine biće narednih dana i u Trebinju. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Milan

16.05.2023 11:11

Veliki zločin je kad neko sam sebi išara auto i još to lažno prijavi!

ODGOVORITE
Name

Re milan

16.05.2023 13:01

Koja si ti dalabu

Name

Adio Gas

16.05.2023 14:40

Ajoj, paksua nikada dosta u RS!

Name

Petar

16.05.2023 11:13

To znaci da zakon nije prosao javnu raspravu niti dobio odbrenje ucesnika. Njegovo uvodjeneje bilo bi protiv javnosti.

ODGOVORITE
Name

re

16.05.2023 11:22

Mora se celokupan narod podići da zaštiti slobodu reči, slobodu govora, ne sme dozvoliti da mu vlast koja ga uništava zatvori usta, ugasi slobodne medije.

ODGOVORITE
Name

Za re

16.05.2023 14:58

Koju slobodu govora, koju demokratiji, hoćete li se vi toga pridržava, objavljujete komentare samo one koji vama odgovaraju.

Name

BB

16.05.2023 11:27

Nazalost, niko vas ne pita nizasto.

ODGOVORITE
Name

Bušač

16.05.2023 11:33

Dodik javno na RTRS bahato izjavi da će zakon biti usvojen tako da je svaka rasprava o ovom pitanju lakrdija i komedija a naročito od ovog krelca ministra. Pokušava da prikaže javnosti da je ko biva bila javna rasprava i da dobije na legalnosti argument. Ne postoji ni država ni sistem.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

16.05.2023 12:32

DOVOLJNO JE DA DODIK KAZE DA JE ON NACIONALNO BLAGO RS.POMOZI MU BOZE,TREBA SE DOBRO ZAMISLITI O SVOJIM IZJAVAMA. JAD COVJEK ZAMISLI DA JE NADRASTAO I ISUSA HRISTA,SLIJEDI PAD U PROVALIJU,NEMA DALJE.

Name

duduk

16.05.2023 11:38

Mislim da sam ja nacionalno bogatstvo Srba i Republike Srpske. Ja mislim… I nisam umišljen, ja nisam umišljen. Ozbiljno vam kažem. Ne može se mene ni klonirati ni patentirati. Mislim da moja volja i energija koju ulažem u poziciju RS-a očuvala je njene konture, očuvala je ovo što sad imamo. Učinila je da je Republika Srpska mirna, stabilna, da nema izazova te vrste", rekao je Dodig gostujući u Teleringu.

ODGOVORITE
Name

Apis

16.05.2023 11:39

Nemojte na oca srbalja pričati, grehota je, on je stvorio Srpsku, on je čuva, ona je njegova...

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.05.2023 11:59

Pa što se uopšte ta tema povlači i kome je stalo da je na silu gura. Pa ima li iko da se nadje da kaže tom covjeku neke stvari je*o ga njegov zakon.

ODGOVORITE
Name

Milanko Štrbac

16.05.2023 12:05

Poštovani novinari: "Mišljenje nije zločin"....to je vaša poruka? No, iz mišljenja može da nastane zločin !!! Odvojite kukolj od žita i učešćem u raspravi o Zaknu o javnoj rijeći, zaštitite novinarstvo i svoju profesiju uopšte, stavite novinarstvo na mjesto, kojem oduvijek pripada !!!

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

16.05.2023 13:02

У коју групу спада одговорност кад криминалац на власти изговара криминално опскурне оптужбе, и кад криминално до нивоа злочина националне издаје изговара криминалне лажи како о себи тако и о другима ?

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

16.05.2023 13:03

Ma možemo svi da se okrenemo naopako, vrhovni autoritet je rekao da će ova nakarada od zakona biti usvojena! i nema dalje!!

ODGOVORITE
Name

Arsa

16.05.2023 13:53

Ne mogu da skontam da li u toj sekti zvanoj SNSD ima normalnih ljudi,pa iz njegove izjave u telefonu a i ranije vidi se da Milokrad nije normalan.Pitam se da li bi neko normalan trebao podržavati ludaka i da li bi čovjek koji vidi trebao da prati u stopu onoga ko je slijep ili bi trebalo biti drugačije

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2023 14:44

Najsvjetliji potez vlasti od kraja rata pa do danas jeste donošenje zakona kojim se stvaraju uslovi za razvoj zdravih međuljudskih odnosa a to se pistiže sa ovim zakonom.

ODGOVORITE
Name

BATO

16.05.2023 15:31

Samo lagano, sve ima svoj početak i kraj! Kako se kraj bliži , sankcije su rigoroznije, ali točak se okreće....

ODGOVORITE