Откривен мотив: Због деградације тровала шефицу

Деградација на послу, односно осјећај да је остала без позиције за коју је сматрала да припада њеним способностима и квалификацијама, мотив је понашања Нине Нинковић (57) оптужене за покушај убиства шефице Слађане Т. у Педагошком заводу РС.

Република Српска 15.05.2023 | 19:53
Откривен мотив: Због деградације тровала шефицу

Изјавила је то данас судски вјештај психијатријске струке Сања Вукадиновић – Стојановић на суђењу Нинковић у Окружном суду Бањалука.

Нинковић која је по струци доктор педагогије, једно вријеме је била на позицији в.д. директора Педагошког завода, а касније и начелник Одјељења за предшколско и основно образовање, али је временом смијењена са тих позиција и на крају постављена за инспектора - просвјетног савјетника. Одлуком Владе РС на позицију помоћника директора именована је оштећена Слађана Т., по занимању професорица географије.

Оптужница Нинковић терети да је у периоду од 8. до 21. децембра 2022. године у просторијама Републичког педагошког завода РС у Бањалуци, у намјери да убије помоћницу директора Слађану Т., у кафу јој сипала отровну материју која може проузроковати смрт.

Терети се да је прво у два наврата у кафу сипала средство које садржи натријев хипоклорит, који се налази у средствима за чишћење, дезинфекцију и избјељивање, а који оштећена није попила због сумњивог мириса, да би 21. децембра 2022. године у шољицу кафе која се налазила на радном столу оштећене ставила прах „мравоцид жохароцид“.

Нинковић је откривена на основу видео-снимка које су снимиле постављене камере, и брзо је ухапшена.

Вјештак Сања Вукадиновић – Стојановић изјавила је данас у суду да је почетком јануара ове године у КПЗ Бањалука обавила интервју и посматрање Нинковић.

У налазу је наведено: “Понашала се коректно, смирена кад прича о догађају. Нема психотичности. Има нарцистичне црте, склоност ка доминацији, агресивне тенденције у одређеним ситуацијама, сензитивна параноидност, нижи толерантни праг. Нема елемената трајног или привременог душевног обољења нити поремећености…”.

“Када је почињено кривично дјело могла је да схвати значај и управља поступцима. Лијечење јој није потребно”, казала је вјештак Вукадиновић – Стојановић.

Вјештак је објаснила да је оптужена “имала осјећај да јој је измакла позиција за коју је сматрала да јој припада по њеним способностима”.

Појаснила је да се њена “сензитивна параноидност”, огледа у осјећају деградирања због премјештања са вишег на ниже радно мјесто.

“Деградација личности је узрок понашања оптужене”, додала је.

Налазу вјештака је приговорила одбрана.

На данашњем рочишту су свједочили и кафе-куварица у Заводу Радана Мутић која је говорила о томе да је до 8.15 сати разносила кафе и чајеве, јер су запослени жељели да их чекају на радном столу када дођу на посао.

“Увијек су сви били задовољни мојом кафом”, истакла је.

Испричала је како јој се Слађана Т. једног дана почетком децембра 2022. године пожалила на кафу која је имала непријатан мирис на “санитарије”, због чега јој је скухала другу, а исто се десило и три дана касније.

“Тада сам примијетила да је шоља пуна, а ја сам увијек правила до пола шоље….Било ми је непријатно, толике године кухам и увијек је све било у реду”, казала је свједок.

Навела је да не зна шта се даље дешавало, све до 21. децембра када јој је Слађана Т. рекла да остави њену кафу на столу и да не дира, а да је потом дошла полиција и ухапсила Нинковић.

Свједочило је још неколико радних колега из Завода, као и директор Предраг Дамјановић.

Он је испричао да је Нинковић била незадовољна реорганизацијом унутар Завода, када су постављена три начелника одјељења, а да је све кулиминирало постављањем Слађане Т. за помоћника директора.

Навео је и да је Нинковић напустила састанак када јој је саопштио да је смјењује са мјеста начелника Одјељења за предшколско и основно образовање, као и да се жалила на ту одлуку и њена жалба је уважена.

(Мондо)  Фото: Педагошки завод РС

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

+

15.05.2023 18:13

СВАКАКВИХ БУДАЛА У НАШЕМ ДРУШТВУ. ПА БОГ ЋЕ ИМ СУДИТИ. ШТО ЋЕ КОМЕ ПРЕВИШЕ БОГАСТВА НА ЗЕМЉИ. ТРЕБА ЗАРАДИТИ НЕБЕСКИ МИР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

15.05.2023 18:15

Искрено супер дао бог да ју је оладила зато сто је проклета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

15.05.2023 18:19

Докле све може досегнути људски ум!Она ће да сноси сама одговорност,а они који кадровисањем створе невоље,они ће да се слатко смију.Страначко поткусуривање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нестручност

15.05.2023 18:33

Нестручност и страначко именовање лагано а сигурно трују РС деценијама. Хоће ли реаговати полиција, доказа има колико хоћете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и цемер

15.05.2023 21:26

Да, то је срж проблема а не госпођа Нинковић. Заиста није лако трпјети за шефа неког ко је полуписмен, полуобразован и без квалификација за своју високу функцију. Нажалост, уобичајена појава у Додикленду, од школства, судства и, најтрагичније, здравства.

Name

Узас

15.05.2023 18:36

Сефице се изивљавају над радницима. То је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.05.2023 21:24

Неприсуство,недостатак и непоштивање закона су сигуран разлог што ово иде у овом смеру

Name

Ре

16.05.2023 04:46

Јадна жена, немоћна на неправду и страначко намјештање позиција одлучила се на такав чин. Жао ми је што је уништила живот себи и својој породици .... требала је знати да подгузне муве у овој држави на жалост побјеђују и опстају. Неправда може да буде опасан окидач. Сјецам се такве једне СНСД овице ( напокон се скрасила у Пед.заводу) која ми је у неколико наврата ,на конкурсима у ОШ, узимала на кварно радно мјесто .И то све захваљујући г. Нади Тешановић. Много сам суза пролила због те двије хијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родила мајка педагоге

16.05.2023 10:38

Педагогија на балкански нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

16.05.2023 15:29

Мислим да је др Нинковиц супруга погинулог борца. Знам да је врстан педагог и господја од стила па ме заиста цуди да би она посегнула за тако примитивним средствима . Др Нинковиц и "Санитар" не могу да смјестим у исту прицу.

ОДГОВОРИТЕ