Otkriven motiv: Zbog degradacije trovala šeficu

Degradacija na poslu, odnosno osjećaj da je ostala bez pozicije za koju je smatrala da pripada njenim sposobnostima i kvalifikacijama, motiv je ponašanja Nine Ninković (57) optužene za pokušaj ubistva šefice Slađane T. u Pedagoškom zavodu RS.

Republika Srpska 15.05.2023 | 19:53
Otkriven motiv: Zbog degradacije trovala šeficu

Izjavila je to danas sudski vještaj psihijatrijske struke Sanja Vukadinović – Stojanović na suđenju Ninković u Okružnom sudu Banjaluka.

Ninković koja je po struci doktor pedagogije, jedno vrijeme je bila na poziciji v.d. direktora Pedagoškog zavoda, a kasnije i načelnik Odjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, ali je vremenom smijenjena sa tih pozicija i na kraju postavljena za inspektora - prosvjetnog savjetnika. Odlukom Vlade RS na poziciju pomoćnika direktora imenovana je oštećena Slađana T., po zanimanju profesorica geografije.

Optužnica Ninković tereti da je u periodu od 8. do 21. decembra 2022. godine u prostorijama Republičkog pedagoškog zavoda RS u Banjaluci, u namjeri da ubije pomoćnicu direktora Slađanu T., u kafu joj sipala otrovnu materiju koja može prouzrokovati smrt.

Tereti se da je prvo u dva navrata u kafu sipala sredstvo koje sadrži natrijev hipoklorit, koji se nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje, a koji oštećena nije popila zbog sumnjivog mirisa, da bi 21. decembra 2022. godine u šoljicu kafe koja se nalazila na radnom stolu oštećene stavila prah „mravocid žoharocid“.

Ninković je otkrivena na osnovu video-snimka koje su snimile postavljene kamere, i brzo je uhapšena.

Vještak Sanja Vukadinović – Stojanović izjavila je danas u sudu da je početkom januara ove godine u KPZ Banjaluka obavila intervju i posmatranje Ninković.

U nalazu je navedeno: “Ponašala se korektno, smirena kad priča o događaju. Nema psihotičnosti. Ima narcistične crte, sklonost ka dominaciji, agresivne tendencije u određenim situacijama, senzitivna paranoidnost, niži tolerantni prag. Nema elemenata trajnog ili privremenog duševnog oboljenja niti poremećenosti…”.

“Kada je počinjeno krivično djelo mogla je da shvati značaj i upravlja postupcima. Liječenje joj nije potrebno”, kazala je vještak Vukadinović – Stojanović.

Vještak je objasnila da je optužena “imala osjećaj da joj je izmakla pozicija za koju je smatrala da joj pripada po njenim sposobnostima”.

Pojasnila je da se njena “senzitivna paranoidnost”, ogleda u osjećaju degradiranja zbog premještanja sa višeg na niže radno mjesto.

“Degradacija ličnosti je uzrok ponašanja optužene”, dodala je.

Nalazu vještaka je prigovorila odbrana.

Na današnjem ročištu su svjedočili i kafe-kuvarica u Zavodu Radana Mutić koja je govorila o tome da je do 8.15 sati raznosila kafe i čajeve, jer su zaposleni željeli da ih čekaju na radnom stolu kada dođu na posao.

“Uvijek su svi bili zadovoljni mojom kafom”, istakla je.

Ispričala je kako joj se Slađana T. jednog dana početkom decembra 2022. godine požalila na kafu koja je imala neprijatan miris na “sanitarije”, zbog čega joj je skuhala drugu, a isto se desilo i tri dana kasnije.

“Tada sam primijetila da je šolja puna, a ja sam uvijek pravila do pola šolje….Bilo mi je neprijatno, tolike godine kuham i uvijek je sve bilo u redu”, kazala je svjedok.

Navela je da ne zna šta se dalje dešavalo, sve do 21. decembra kada joj je Slađana T. rekla da ostavi njenu kafu na stolu i da ne dira, a da je potom došla policija i uhapsila Ninković.

Svjedočilo je još nekoliko radnih kolega iz Zavoda, kao i direktor Predrag Damjanović.

On je ispričao da je Ninković bila nezadovoljna reorganizacijom unutar Zavoda, kada su postavljena tri načelnika odjeljenja, a da je sve kuliminiralo postavljanjem Slađane T. za pomoćnika direktora.

Naveo je i da je Ninković napustila sastanak kada joj je saopštio da je smjenjuje sa mjesta načelnika Odjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, kao i da se žalila na tu odluku i njena žalba je uvažena.

(Mondo)  Foto: Pedagoški zavod RS

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

+

15.05.2023 18:13

SVAKAKVIH BUDALA U NAŠEM DRUŠTVU. PA BOG ĆE IM SUDITI. ŠTO ĆE KOME PREVIŠE BOGASTVA NA ZEMLJI. TREBA ZARADITI NEBESKI MIR.

ODGOVORITE
Name

Praseci

15.05.2023 18:15

Iskreno super dao bog da ju je oladila zato sto je prokleta

ODGOVORITE
Name

Demokrata

15.05.2023 18:19

Dokle sve može dosegnuti ljudski um!Ona će da snosi sama odgovornost,a oni koji kadrovisanjem stvore nevolje,oni će da se slatko smiju.Stranačko potkusurivanje!

ODGOVORITE
Name

Нестручност

15.05.2023 18:33

Нестручност и страначко именовање лагано а сигурно трују РС деценијама. Хоће ли реаговати полиција, доказа има колико хоћете?

ODGOVORITE
Name

jad i cemer

15.05.2023 21:26

Da, to je srž problema a ne gospođa Ninković. Zaista nije lako trpjeti za šefa nekog ko je polupismen, poluobrazovan i bez kvalifikacija za svoju visoku funkciju. Nažalost, uobičajena pojava u Dodiklendu, od školstva, sudstva i, najtragičnije, zdravstva.

Name

Uzas

15.05.2023 18:36

Sefice se izivljavaju nad radnicima. To je istina.

ODGOVORITE
Name

Tatar

15.05.2023 21:24

Neprisustvo,nedostatak i nepoštivanje zakona su siguran razlog što ovo ide u ovom smeru

Name

Re

16.05.2023 04:46

Jadna žena, nemoćna na nepravdu i stranačko namještanje pozicija odlučila se na takav čin. Žao mi je što je uništila život sebi i svojoj porodici .... trebala je znati da podguzne muve u ovoj državi na žalost pobjeđuju i opstaju. Nepravda može da bude opasan okidač. Sjecam se takve jedne SNSD ovice ( napokon se skrasila u Ped.zavodu) koja mi je u nekoliko navrata ,na konkursima u OŠ, uzimala na kvarno radno mjesto .I to sve zahvaljujući g. Nadi Tešanović. Mnogo sam suza prolila zbog te dvije hijene.

ODGOVORITE
Name

Rodila majka pedagoge

16.05.2023 10:38

Pedagogija na balkanski nacin

ODGOVORITE
Name

BG

16.05.2023 15:29

Mislim da je dr Ninkovic supruga poginulog borca. Znam da je vrstan pedagog i gospodja od stila pa me zaista cudi da bi ona posegnula za tako primitivnim sredstvima . Dr Ninkovic i "Sanitar" ne mogu da smjestim u istu pricu.

ODGOVORITE