Ко је Киличдароглу, противкандидат Ердогана у ИИ кругу

Противкандидат актуелном предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану у другом кругу избора биће Кемал Киличдароглу, који поручује да је његова политика "трпеза мира", те га зову "турски Ганди".

Свијет 15.05.2023 | 08:24
Ко је Киличдароглу, противкандидат Ердогана у ИИ кругу

Опозициони кандидат надимак је добио током “Марша за правду”, када је са својим присталицама, попут Гандија у Индији 70 година раније, пјешачио 450 километара од Анкаре до Истанбула, због масовних хапшења и отпуштања свих оних који су наводно на било који начин били повезани са неуспјелим пучем 2016. године.

Лидера Републиканске народне партије подржао је опозициони блок „Национална алијанса“ коју чине идеолошки потпуно различите партије.

„Наш сто је трпеза мира. Наш једини циљ је да вратимо земљу у дане просперитета, мира и радости. Као шефови политичких партија које формирају Националну алијансу, такође смо се договорили о мапи пута за прелазак на ојачани парламентарни систем“, навео је Киличдароглу у обраћању јавности на почетку предизборне кампање.

Познат као човјек који презире корупцију

Киличдароглу је социјалдемократа, препознатљиво лице опозиционе сцене, човјек који је 20 година на удару владајућег режима Реџипа Тајипа Ердогана. У кампању је ушао са слоганом „Све ће бити у реду – Хајде Турци, хајде!“. Свог противника описао је „заводљивим аутократом“.
Рођен је 1948. године као четврто од седморо дјеце домаћице и локалног службеника на истоку Турске у граду Тунчели. Долази из краја гдје живе Алевити, мањински, шиитски муслимани који не иду у џамије, нити на хаџилук, жене се не покривају, а учење им не забрањује ни конзумирање алкохола.

Студирао је економију на Универзитету у Анкари, а читаву каријеру провео је као државни службеник и бирократа у различитим турским финансијским институцијама.

Имао је највише финансијске и економске улоге у турским институцијама, укључујуц́и Министарство финансија, Генералну дирекцију прихода и два органа социјалног осигурања. Предавао је на Универзитету Хацетепе у Анкари и био је члан одбора, највец́е приватне банке у земљи. Препознат је као човјек који презире корупцију.

Политиком почиње да се бави у вријеме када је Ердоган дошао на власт, 2002. године. Улази у национални парламент, а реизабран је 2007. године. Био је замјеник предсједника парламентарне групе своје странке под Денизом Бајкалом, тадашњим лидером ЦХП.

Био је у више мандата посланик испред Републиканске народне партије (ЦХП), коју је прије једног вијека основао отац модерне Турске Кемал паша Ататурк.

За једну од најпрестижнијих политичких функција у турској политици – градоначелника Истанбула, кандидовао се 2009. године. Без обзира на пораз, годину дана касније, постаје лидер странке. До смјене је дошло пошто је процурео порнографски снимак његовог претходника.

Истовремено, Киличдароглу је полако спроводио реформу сопствене странке, окрећући је ка лијевом центру, кооптирајући у њу Курде уз веће учешће жена.

Ипак, од када је први човјек партије, изгубио је све парламентарне и предсједничке изборе од АК Партије Реџепа Тајипа Ердогана.

Више пута избјегао сигурну смрт

Најзначајнији успјех његове партије и савезника десио се на локалним изборима 2019. године када су побиједили на изборима за градоначелнике у већини највећих градова, попут Истанбула и Анкаре.

Више пута успио је да избјегне готово сигурну смрт. Године 2016. конвој аутомобила у ком се налазио напала је курдска милитантна група ПКК. Сљедеће године једва је избјегао покушај бомбардовања исламских екстремиста, а на сахрани једног турског војника 2019. године преживио је покушај линча када је прво нападнут и након тога одведен објекат у близини гдје су се чули позиви да га убију.

Када је полиција спријечила масу да га живог спали и одвела на сигурно рекао је: „Ови покушаји нас не могу зауставити“. Незванично се сазнаје да је на посљедњем митингу пред изборе носио панцир.

Грађанима у кампањи обећава повратак на парламентарни систем који је Ердоган укинуо 2018. године, а себи као предсједнику обезбиједио широка овлашћења. Киличдароглу каже да ће уживати у игрању са својим унуцима након што себи као предсједник смањи овлашћења, а управљање земљом препусти млађим колегама. Каже за себе да није човјек са великим амбицијама.

(Н1) Фото: Тањуг/АП 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Адвокат

15.05.2023 06:47

Неће моћи да покраду. Киличдароглу ће задати коначан ударац Ердогану, а онда ће се замислити и сва диктаторска стока и злочинци који су окупирали исток. Пашће деспоти као куле од карата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залутали старац

15.05.2023 06:59

У простору и времену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Играти се

15.05.2023 07:04

А упежрављање земљом препусти "Колективном западу" који је у незавидној позицији и да турски народ испаста за њих....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

15.05.2023 07:15

Да је Ердоганова политика умјерена и далеко кориснија за народ по питању "друствених вриједности". Треба све извагати да једно не понисти све друго. Нпр. Не мозе друство а самим тиме ни неки народ поцивати на интересима разуларене мањине огрезле изопаценим вриједностима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вода, комшија!

15.05.2023 07:43

" Киличдароглу каже да ће уживати у игрању са својим унуцима након што себи као предсједник смањи овлашћења, а управљање земљом препусти млађим колегама. Каже за себе да није човјек са великим амбицијама." Малђим колегама који долазе преко океана...

ОДГОВОРИТЕ