Најновији детаљи о трговцима кокаином на Балкану!

Позивајући се на податке из истраге, Политика је објавила да је у "рад" балканског картела био укључен и Радоје Звицер, одбегли вођа кавачког клана.

Србија 15.05.2023 | 07:19
Најновији детаљи о трговцима кокаином на Балкану!

Круцијални докази у истрази против балканског картела, чији су чланови ухапшени у историјској акцији у Србији под називом "Изи", прикупљени су са Скај апликације путем међународне правне помоћи, саопштили су из Јавног тужилаштва за организовани криминал.

Јакшић и Звицер

Подсетимо, у Србији је ухапшено 13 осумњичених за кријумчарење седам тона кокаина из Јужне Америке, док је наредбом о спровођењу истраге обухваћено још седам особа, од којих су три већ у затворима, а четири у бекству. Међу осумњиченима је и Зоран Јакшић, један од вођа клана Америка који се седам година налази у затвору у Перуу због шверца кокаина.

Позивајући се на податке из истраге, Политика је објавила да је у "рад" балканског картела био укључен и Радоје Звицер, одбегли вођа кавачког клана.

- Звицер је првих 25 дана у јуну 2020. године преко криптованог телефона са појединим припадницима клана договарао да се Мирославу Старчевићу (ухапшеном у Србији у аквији "Изи" прим.аут.) преда четири и по милиона евра како би се купила и транспортовала тона кокаина. Примопредаја новца организована је на Златибору и у Холандији - наводи Политика.

Како су даље навели извори овог листа, поједини пакети кокаина на себи су имали утиснут натпис "Дрина".

- Осумњичени су преко Скај апликације међусобно прослеђивали фотографије на којима се види како се пакују и припремају за транспорт пакети са натписом "Дрина". Такође, преко Скај апликације договарали су и путање брода, као и заустављање у лукама ради утовара легалног товара којим би се прикрио превоз дроге - наводи горепоменути лист.

Како се даље наводи, чланови балканског картела, да би прикрили кријумчарење наркотика, отварали су и легалне фирме.

- Тако је једна фирма отоворена у Холандији. Преко те фирме из Венецуеле је уговорена куповина челичног отпада како би обезбедили неопходну документацију за транспорт кокаина - навели су извори.

Седам тона

Подсетимо, како је саопштено на конференцији за медије након хапшења, ова организована криминална група коју чини 20 лица сумњичи се да је умешана у међународну трговину наркотицима.

- Организатори и припадници сумњиче се да су током 2020. учествовали у набавци и транспорту око седам тона кокаина из Јужне Америке ка земљама Западне Европе и Србије - саопштено је из Јавног тужилаштва за организовани криминал.

Шеф УКП

Идентификовали смо кључне мете

- У сарадњи са Европолом, Србија је успела да идентификује кључне мете на својој територији и мапира њихове кримиманлне активности широм света. Ради се о пет тона кокаина заплењеног на Аруби, 1, 2 тоне у Белгији, 740 килограма у Ротердаму, у Холандији. Пронађена је већа количина новца и оружја на 20 претресаних локација. За успешну борбу против организованог криминала потребна нам је међународна акција. Ова акција се води од 2021, од када је преузета апликација (Скај прим. аут.), води се у тајности - рекао је на конференцији за медије шеф УКП Нинослав Цмолић.

(Курир.рс/Политика) Фото: МУП РС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јојојојојо

15.05.2023 07:09

Та апликација скy не ради већ двије Ипо године а све то креће из кафану и царсије. Они чују каванске прице јер кажу кад је неко заљубљен и има паре не може сакрити.А сви ти сто раде с тим ,Су већ од раније познати мурији ,сви имају досије . Сви су повратници ,а Мурија зна да увијек нешто муљају. Само је питање кад ће их похватати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пемзионер

15.05.2023 07:10

Јел то онда знаци да неце бити пемзија?

ОДГОВОРИТЕ