ОЕБС: Враћање клевете у Кривични законик корак уназад

"Напади на новинаре не представљају само кршење основних права новинара и новинарки него и подривају слободан ток информација који је кључан за једну живу и функционалну демократију".

Република Српска 14.05.2023 | 08:06
ОЕБС: Враћање клевете у Кривични законик корак уназад

 Слобода медија је основни стуб демократије и, као такву, сви је морају одлучно и снажно штитити. Свјесни смо изазова и пријетњи с којима се суочавају новинари и новинарке, те медијски радници у БиХ, посебно у Републици Српдкој", казао је шеф Мисије ОЕБС-а за БиХ Брајан Агелер,

Он у иинтервјуу "Независним новинама каже да предложене измјене поновног увођења у закон клевете као кривичног дјела, забрињавајући напади, пријетње и остали чинови насиља над новинарима креирају окружење с много изазова када су у питању медијске слободе.

"Напади на новинаре не представљају само кршење основних права новинара и новинарки него и подривају слободан ток информација који је кључан за једну живу и функционалну демократију. Од суштинског је значаја да власти осигурају адекватне институцијске мјере на основу оваквих извјештаја и створе сигурно окружење за рад свих медија", сматра он.

Према његовим ријечима, један од начина да се ово ријеши јесте кроз редовну и конструктивну сарадњу и координацију различитих актера, на примјер кроз успоставу система контакт особа унутар полицијских тијела и правосуђа, задужених за питање сигурности новинара и новинарки.

"На примјер, у Кантону Сарајево постоји тужилац у Тужилаштву Кантона Сарајево задужен за заштиту новинара и новинарки. Разматрамо начине на које овај модел можемо увести у остала тужилаштва широм државе, као и у министарства унутрашњих послова. Модалитети су разматрани на недавно одржаној конференцији у организацији наше Мисије у Бањалуци, с нашим партнерима из Делегације ЕУ и Високог судског и тужилачког савјета БиХ", казао је Агелер.

Наглашава да поновно увођење клевете као кривичног дјела у Кривични законик Републике Српске представља корак уназад.

"ОЕБС снажно заговара декриминализацију клевете и увреде у државама чланицама, настојећи на тај начин уклонити застрашујуће посљедице које само пука могућност кривичне санкције може изазвати по слободу медија. Треба истаћи и то да је БиХ била прва земља југоисточне Европе која је још прије 20 година декриминализовала клевету. Мисија још једном указује на недовољну транспарентност законодавног процеса прије него што се документ нашао на дневном реду Народне скупштине РС и подсјећа да свака промјена која има утјецаја на темељне слободе грађана треба бити предмет широке и отворене расправе свих заинтересираних актера и грађана", навео је он.

(БН) Фото: НН

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ха

14.05.2023 06:28

Корак уназад умјесто на понор је успех и то велики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.05.2023 08:44

Морају високи представник и ОХР да да ставе тачку на самовољу, тиранији и диктатуру у РС прече доношење овог кривичког законика, и ослободе народ ове лоповске власти, забране им да се кандидују на изборима.

Name

Чуј уназад

14.05.2023 09:36

Шта год странци предлажу треба контра. Они И њихов закон унистава свијет

Name

Лета

14.05.2023 06:29

Па они ово раде да би сачували себе и онакве попут Миленка Летића Републицког просвјетног инспектора који прима плату а никад се није појавио на радном мјесту. Радован нејаки нас је обмануо кад је рекао да це таквима дати одказ. А Горица Додик је јавно рекла да је Миленко Летић купио диплому високе спреме. Додуше по његовом понашању се и види да он одудара од академске заједнице. Ал то никог небрине. Зар није срамно да су нам такви просвјетни инспектори нешколвани са купљеним дипломама како је то навела Горица Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лета

14.05.2023 07:28

Али се Миленко Летић или Летва добро улизује Горици Додик и своме шефу.Против Летића је поднијета кривична пријава као и против Игора Радојичића због тога што су омогућили власницима билборда у БањаЛуци да не плаћају комуналну накнаду.Али тужилаштво тај предмет држи у ладици и не мисли покретати.

Name

Илија цворовиц

14.05.2023 06:41

То је ретардиран закон.Гори од тога сте само ви из страних организација који се петљате у унутрасња питања једне дрзаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре илија

14.05.2023 07:55

Исто као Путин што се мијеша у унутрашње ствари једне земље као што је Украјина. Или свих бивших посткомунистичких земаља.

Name

Илија цворовиц

14.05.2023 09:12

За ре Илија:исто као сто се запад мијеса у унутрасња питања Србије.Ста није истина од овог сто смо набријали ти и ја,ајде нам одговори?

Name

Хм..

14.05.2023 06:49

Који фолови, смијене једног Ердогана да да не могу овдје мијењати како им је воља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

14.05.2023 09:51

Ердогана ћеш мало да причекаш.

Name

Посматрач

14.05.2023 07:03

Причате причу, а дајете им кредите да преживе, подржавате их. Пустите шупље приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

14.05.2023 07:25

То ко фол критикују свог играча

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хакана

14.05.2023 09:37

Види Хакане, научила сва слова!

Name

Да

14.05.2023 10:05

Бас тако једно прицају а друго раде и тако вец годинама а ми овце па вјерујемо.Идемо на гласање а у ствари нико нас ниста и не пита ,побиједи онај кога запад подрзава.Протекторат а продају нам прицу о демократи..Јадни смо ...

Name

Хакана Берославиц

14.05.2023 07:30

сУСТИНА ЈЕ У ТОМЕ ДА ТРЕБАМО ХВАЛИТИ бУРЛЕТА НА СВА УСТА ИАКО ЈЕ ОН ДИБИДУС-ПОЛИТИЦАР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Среја Преја

14.05.2023 07:59

Ај старац не рисе ,па ви из медјународне да зелите мозете једним телефонским позивом (наравно уз преводиоца )назвати поглавицу из Бакинаца и реци му ,Мр Додик ,не таласајте да не би било пустања низ воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

14.05.2023 08:35

Управо тако.

Name

Сагитариус

14.05.2023 09:45

Могућност злоупотребе овога закона, уколико се усвоји биће огромна, неко може да вас тужи, ако о њему изнесете јавно истиниту тврдњу, коју можете доказати као чињеницу, али се њему та истина несвиди, и тужи вас за клевету, и онда вас годину, двије дана развлаћи по суду, стварајући вам огромне непријатности, а ако сте новинар, потпуно вам блокира нормалан рад, док траје тај судски процес. Предлагаћ нацрта закона у оваквом облику, хоће да блокира сваку јавну и критићку мисао и ријећ, и да нас као друштво врати у педесете године прошлога вијека, у доба ОЗНЕ и УДБЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оебс

14.05.2023 12:08

Ми смо забранинили врацање надлезности РС, иако је НС РС усвојила, тако моземо xабранити неусвајање закона о клевети, али видјецемо

Name

Србиславс

14.05.2023 18:42

Оебс и тај брајан дошли нама паметоват и одређиват шта треба.. Ми у својој кући како одредимо Хитно и онај закон као у америци о страним донацијама. Ено шта радите Асанжу

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

16.05.2023 05:38

Хоце да одузму право говора не само новинарима него и свим грађанима да би могли и даље да нам дјецу њихова полиција убија и да неби ридитељи тразили помоц од новинара и свих медија да изнесу истину о својој побијеној дјеци које је полиција Републике Српске побила у Милицима,Бања Луци и осталим мјестима тај закон никад нецемо ми народ у Републици Српској прихватити ма колико они га усвајали постовати га нецемо тразицемо правду за насу дјецу путем свих медија и судства и тузиластва да одговарају њихови полицајци и сви они који су стали да их застите пред законом за насу убијену дјецу

ОДГОВОРИТЕ