OEBS: Vraćanje klevete u Krivični zakonik korak unazad

"Napadi na novinare ne predstavljaju samo kršenje osnovnih prava novinara i novinarki nego i podrivaju slobodan tok informacija koji je ključan za jednu živu i funkcionalnu demokratiju".

Republika Srpska 14.05.2023 | 08:06
OEBS: Vraćanje klevete u Krivični zakonik korak unazad

 Sloboda medija je osnovni stub demokratije i, kao takvu, svi je moraju odlučno i snažno štititi. Svjesni smo izazova i prijetnji s kojima se suočavaju novinari i novinarke, te medijski radnici u BiH, posebno u Republici Srpdkoj", kazao je šef Misije OEBS-a za BiH Brajan Ageler,

On u iintervjuu "Nezavisnim novinama kaže da predložene izmjene ponovnog uvođenja u zakon klevete kao krivičnog djela, zabrinjavajući napadi, prijetnje i ostali činovi nasilja nad novinarima kreiraju okruženje s mnogo izazova kada su u pitanju medijske slobode.

"Napadi na novinare ne predstavljaju samo kršenje osnovnih prava novinara i novinarki nego i podrivaju slobodan tok informacija koji je ključan za jednu živu i funkcionalnu demokratiju. Od suštinskog je značaja da vlasti osiguraju adekvatne institucijske mjere na osnovu ovakvih izvještaja i stvore sigurno okruženje za rad svih medija", smatra on.

Prema njegovim riječima, jedan od načina da se ovo riješi jeste kroz redovnu i konstruktivnu saradnju i koordinaciju različitih aktera, na primjer kroz uspostavu sistema kontakt osoba unutar policijskih tijela i pravosuđa, zaduženih za pitanje sigurnosti novinara i novinarki.

"Na primjer, u Kantonu Sarajevo postoji tužilac u Tužilaštvu Kantona Sarajevo zadužen za zaštitu novinara i novinarki. Razmatramo načine na koje ovaj model možemo uvesti u ostala tužilaštva širom države, kao i u ministarstva unutrašnjih poslova. Modaliteti su razmatrani na nedavno održanoj konferenciji u organizaciji naše Misije u Banjaluci, s našim partnerima iz Delegacije EU i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH", kazao je Ageler.

Naglašava da ponovno uvođenje klevete kao krivičnog djela u Krivični zakonik Republike Srpske predstavlja korak unazad.

"OEBS snažno zagovara dekriminalizaciju klevete i uvrede u državama članicama, nastojeći na taj način ukloniti zastrašujuće posljedice koje samo puka mogućnost krivične sankcije može izazvati po slobodu medija. Treba istaći i to da je BiH bila prva zemlja jugoistočne Evrope koja je još prije 20 godina dekriminalizovala klevetu. Misija još jednom ukazuje na nedovoljnu transparentnost zakonodavnog procesa prije nego što se dokument našao na dnevnom redu Narodne skupštine RS i podsjeća da svaka promjena koja ima utjecaja na temeljne slobode građana treba biti predmet široke i otvorene rasprave svih zainteresiranih aktera i građana", naveo je on.

(BN) Foto: NN

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Ха

14.05.2023 06:28

Корак уназад умјесто на понор је успех и то велики.

ODGOVORITE
Name

re

14.05.2023 08:44

Moraju visoki predstavnik i OHR da da stave tačku na samovolju, tiraniji i diktaturu u RS preče donošenje ovog krivičkog zakonika, i oslobode narod ove lopovske vlasti, zabrane im da se kandiduju na izborima.

Name

Čuj unazad

14.05.2023 09:36

Šta god stranci predlažu treba kontra. Oni I njihov zakon unistava svijet

Name

Leta

14.05.2023 06:29

Pa oni ovo rade da bi sačuvali sebe i onakve poput Milenka Letića Republickog prosvjetnog inspektora koji prima platu a nikad se nije pojavio na radnom mjestu. Radovan nejaki nas je obmanuo kad je rekao da ce takvima dati odkaz. A Gorica Dodik je javno rekla da je Milenko Letić kupio diplomu visoke spreme. Doduše po njegovom ponašanju se i vidi da on odudara od akademske zajednice. Al to nikog nebrine. Zar nije sramno da su nam takvi prosvjetni inspektori neškolvani sa kupljenim diplomama kako je to navela Gorica Dodik.

ODGOVORITE
Name

re Leta

14.05.2023 07:28

Ali se Milenko Letić ili Letva dobro ulizuje Gorici Dodik i svome šefu.Protiv Letića je podnijeta krivična prijava kao i protiv Igora Radojičića zbog toga što su omogućili vlasnicima bilborda u BanjaLuci da ne plaćaju komunalnu naknadu.Ali tužilaštvo taj predmet drži u ladici i ne misli pokretati.

Name

Ilija cvorovic

14.05.2023 06:41

To je retardiran zakon.Gori od toga ste samo vi iz stranih organizacija koji se petljate u unutrasnja pitanja jedne drzave...

ODGOVORITE
Name

Re ilija

14.05.2023 07:55

Isto kao Putin što se miješa u unutrašnje stvari jedne zemlje kao što je Ukrajina. Ili svih bivših postkomunističkih zemalja.

Name

Ilija cvorovic

14.05.2023 09:12

Za re Ilija:isto kao sto se zapad mijesa u unutrasnja pitanja Srbije.Sta nije istina od ovog sto smo nabrijali ti i ja,ajde nam odgovori?

Name

Hm..

14.05.2023 06:49

Koji folovi, smijene jednog Erdogana da da ne mogu ovdje mijenjati kako im je volja...

ODGOVORITE
Name

За

14.05.2023 09:51

Ердогана ћеш мало да причекаш.

Name

Posmatrač

14.05.2023 07:03

Pričate priču, a dajete im kredite da prežive, podržavate ih. Pustite šuplje priče.

ODGOVORITE
Name

Du

14.05.2023 07:25

To ko fol kritikuju svog igrača

ODGOVORITE
Name

Re Hakana

14.05.2023 09:37

Vidi Hakane, naučila sva slova!

Name

Da

14.05.2023 10:05

Bas tako jedno pricaju a drugo rade i tako vec godinama a mi ovce pa vjerujemo.Idemo na glasanje a u stvari niko nas nista i ne pita ,pobijedi onaj koga zapad podrzava.Protektorat a prodaju nam pricu o demokrati..Jadni smo ...

Name

Hakana Beroslavic

14.05.2023 07:30

sUSTINA JE U TOME DA TREBAMO HVALITI bURLETA NA SVA USTA IAKO JE ON DIBIDUS-POLITICAR!

ODGOVORITE
Name

Sreja Preja

14.05.2023 07:59

Aj starac ne rise ,pa vi iz medjunarodne da zelite mozete jednim telefonskim pozivom (naravno uz prevodioca )nazvati poglavicu iz Bakinaca i reci mu ,Mr Dodik ,ne talasajte da ne bi bilo pustanja niz vodu.

ODGOVORITE
Name

BRAVO

14.05.2023 08:35

Upravo tako.

Name

Sagitarius

14.05.2023 09:45

Mogućnost zloupotrebe ovoga zakona, ukoliko se usvoji biće ogromna, neko može da vas tuži, ako o njemu iznesete javno istinitu tvrdnju, koju možete dokazati kao činjenicu, ali se njemu ta istina nesvidi, i tuži vas za klevetu, i onda vas godinu, dvije dana razvlaći po sudu, stvarajući vam ogromne neprijatnosti, a ako ste novinar, potpuno vam blokira normalan rad, dok traje taj sudski proces. Predlagać nacrta zakona u ovakvom obliku, hoće da blokira svaku javnu i kritićku misao i rijeć, i da nas kao društvo vrati u pedesete godine prošloga vijeka, u doba OZNE i UDBE!

ODGOVORITE
Name

Oebs

14.05.2023 12:08

Mi smo zabraninili vracanje nadleznosti RS, iako je NS RS usvojila, tako mozemo xabraniti neusvajanje zakona o kleveti, ali vidjecemo

Name

Србиславс

14.05.2023 18:42

Оебс и тај брајан дошли нама паметоват и одређиват шта треба.. Ми у својој кући како одредимо Хитно и онај закон као у америци о страним донацијама. Ено шта радите Асанжу

ODGOVORITE
Name

NN

16.05.2023 05:38

Hoce da oduzmu pravo govora ne samo novinarima nego i svim građanima da bi mogli i dalje da nam djecu njihova policija ubija i da nebi riditelji trazili pomoc od novinara i svih medija da iznesu istinu o svojoj pobijenoj djeci koje je policija Republike Srpske pobila u Milicima,Banja Luci i ostalim mjestima taj zakon nikad necemo mi narod u Republici Srpskoj prihvatiti ma koliko oni ga usvajali postovati ga necemo trazicemo pravdu za nasu djecu putem svih medija i sudstva i tuzilastva da odgovaraju njihovi policajci i svi oni koji su stali da ih zastite pred zakonom za nasu ubijenu djecu

ODGOVORITE