ОХР крије имена чланова Радне групе, Стевандић тврди да су се Срби повукли

Из Канцеларије високог представника јавност је 24. априла обавијештена да је основана Радна група експерата, као дио процеса техничких консултација о имовини.

Босна и Херцеговина 13.05.2023 | 21:10
ОХР крије имена чланова Радне групе, Стевандић тврди да су се Срби повукли

Ова радна група има задатак да на нивоу експерата врши правну анализу различитих аспеката који се односе на расподјелу имовине између БиХ и других нивоа власти - саопштено је тада из ОХР-а.

Фактор је затражио од ОХР-а имена чланова ове радне групе, али је 28. априла речено да ће "у наредних неколико дана бити објављена на званичној wеб страници". Од тада је прошло неколико пута по неколико дана, али имена нема.

Ни на јуче поновљени захтјев ко су чланови ове радне групе те по којим критеријима су одабрани, нисмо добили одговор, да би се јутрос огласили из ОХР-а најављујући за сљедећу седмицу трећи по реду састанак "Радне групе коју чине угледни домаћи и међународни правни стручњаци".

Од предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића синоћ смо сазнали да су се кадрови из Српске повукли из рада експертске групе, те да би "договор о овом питању требало да постигну Влада Републике Српске и Влада Федерације".

"Они би требало да потпишу споразум о инвестицијама или земљишту без прејудицирања коначног рјешења и без уплитања странаца. Многи сматрају да је имовина РС непостојећа, да је то све имовина Босне и Херцеговине. Ми сматрамо да Босна и Херцеговина нема друге имовине него ону коју имају РС, ФБиХ и Брчко Дистрикт јер тако пише у Дејтонском споразуму. Ми сматрамо да ништа у Босни и Херцеговини не угрожавамо тиме што имамо своју имовину", рекао је у интервјуу "Један" на БХРТ-у.

Високи представник Кристијан Шмит поручује како "нису тачне тврдње да је питање власништва државне имовине већ ријешено у Дејтону".

"Ово је фундаментално питање које у овој земљи тек треба да се ријеши. Стога је закључак једноставан: бх. политичари – радите свој посао! Када је у питању процес како доћи до рјешења, потребни су нам технички и правни разговори који воде до прихватљивог и одрживог рјешења питања расподјеле имовине између државе, ентитета, Дистрикта Брчко, кантона и општина", навео је Шмит.

Експерт за питања државне имовине Мухарем Церо појашњава да постоје три врсте имовине - имовина из континуитета у коју спада и имовина која се затекла на датум 31.12.1991. године, имовина из сукцесије, оставинског поступка Југославије, и споразум о сукцесији који каже да имовина постаје од онога на чијој територији се налази на дан проглашења независности.

(Фактор.ба) Фото: Фактор

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Ропе

13.05.2023 21:37

Црвени комби се насао да фекалисе, какви кадрови из пц-а, па у биволовом пц-у остали црвени комби и слицне сељацине са горњег и доњег дна каце! Не треба им дати ни пфенинга од дрзавне имовине, кад је толико гладан треба га послати у хаг, па да добије наградни бесплатан дозивотни смјестај на отоку Wхите, заједно са пунцем му, оном зивотињом надриљекаром дабицем, само за оно сто је поцинио у Врбањи, заслузио је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.05.2023 07:50

Какве везе има прича о црвеном комбију са непокретном имовином која припада Републици Српској? Никакве нема везе! Криво ти само што је човјек у праву све што је рекао па не знаш шта ћеш од муке па онда велиш ајд да нешто рекнем, а сам лупеташ ко максим по дивизији и показујеш колико си болестан у својој мржњи а немаш за мржњу никакав разлог.

Name

Ре Милан

14.05.2023 11:24

Па,магаре он је највеци папак и прелетац. Како је био укљуцен у корона набавке? То ти нама кази.

Name

Ој милане

14.05.2023 11:33

Има везе има и те како. Црвени комби је у функцији уцјене. Или или..

Name

Мира за Милана

14.05.2023 13:36

Дезертеру како се висе не стидис?

Name

Милан за Мира

14.05.2023 19:13

Такав као Стевандић и треба у Скупштини јер се са некултурним и неваспитаним појединцима не може другачије у Скупшини!

Name

Ре Милан

14.05.2023 20:56

Ти си стварно будала када папка и лопова подрзавас. Пола људи је у његовој странци пресудјено.

Name

Сале

13.05.2023 22:07

Задивљен сам изјавом да у БиХ још увјек постоје "експерти"! Макар били експерти за било шта! Али, врло сам скептичан према тој тврдњи! Наши писмени професори јуполом фарбају плафоне по Њемачкој. Наш народ је добацио таман да Њемачке плафоне писмено окречи. Велико достигнуће! Не дао Бог ником...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле више

14.05.2023 02:38

ови чобани да нам продају памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

14.05.2023 04:26

Ово је слично питање о синовима и оцу синови би да дјеле очеву имовину без САГЛАСНОСТИ власника ОЦА И ПРЕПИШУ УКЊИЖЕ ЈЕ НА СИНОВЕ У ВЛАСНИШТВУ ЈЕДАН КРОЗ ЈЕДАН! Могућност постоји АЛИИИИ САМО УЗ ОДОБРЕЊЕ ОЦА (у овом случају БиХ)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

14.05.2023 07:37

Немамо истог оца, срећа! Наш је Србија! И није отац, већ мајка, матица! А најгоре по вас је што је и вама само сте се потурчили.

Name

Мргуд

14.05.2023 04:39

Банда какве нема на бијели свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wхат?

14.05.2023 05:53

Wхат, не да се па да си пита? Колонија прави нову колонију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

14.05.2023 05:56

Лажеш Стевандићу ви сте подгузњаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљуни на свој испрани мозак

14.05.2023 07:12

Само намећи Схмите, ова марва Босанска се никад неће моћи договорити. Очигледно да је потребан неко из цивилизованог свијета да доноси одлуке , умјесто ових партијских испраних мозгова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.05.2023 07:53

ДА ИМОВИНА ЈЕ ОНОГА, НА ЧИЈЕМ СЕ ЕНТИТЕТУ НАЛАЗИ. А ОД СУКЦЕСИЈЕ ЈЕ ДРУГАЧИЈЕ. Б И Х ОРГАНИМА СУ САМО ОНИ ОБИЈЕКТИ, КОЈИ СУ ПОТРЕБНИ ЗА ФУНКЦИОНИСАЊЕ ЗАЈЕДНИЧКИХ ОРГАНА Б И Х. И ОНИ НАС ПРЕД СВИЈЕТОМ ПРЕДСТАВЉАЈУ. КОЛИКО ОРГАНА ЗАЈЕДНИЧКИХ ИМАМО, ТО СЕ СВАКЕ ГОДИНЕ ДОНОСИ БУЏЕТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ. Б И Х ЈЕ САМО ЗАЈЕДНИЧКА ИМЕНИЦА ЗА ДВА ЕНТИТЕТА. НИЈЕ ТО НИ ТЕРИТОРИЈА НИ ИМОВИНА. ПОСЕБНО. ВЕЋ ЗАЈЕДНИЧКИ ОРГАНИ. И ЗАЈЕДНИЧКИ ОРГАНИ НАС ПРЕСТАВЉАЈУ ПРЕД СВИЈЕТОМ. ПОНАВЉАМ. КАДА ЊИХ РАСТУРИМО, ОНДА НЕМАМО НИШТА ЗАЈЕДНИЧКО. ПРАВНО ЈЕ ОВАКО. КО БИ У ДЕЈТОНУ ПОТПИСАО ДА ЈЕ МОЈА КУЋА У РС, А КРАЈ ЊЕ ПОТОК Б И Х. И СВИ ПРАВНИЦИ И ШМИТ, СТИДИТЕ СЕ СВОЈЕ КАРИЈЕРЕ. ГлУПСОНИ ЈЕДНИ. СВАЂАТЕ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)

15.05.2023 05:19

Што је баби мило то јој се и снило

Name

САЦЕКАЈ КРАДЈА

14.05.2023 08:02

ДАЦW ДИДИК И ИМОВИНУ КАО И СВЕ САМО ПОД УСЛОВОМ САЦЕКАЈТЕ ДА СЕ ЈОС МАЛО НАКРАДЕМО. МА ЈА. ИХ. ОН ПА ДА НЕ ДА. СМЈЈЕСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

14.05.2023 08:04

Б И Х СУ САМО НАЗИВ ЗАЈЕДНИЧКЕ ДРЖАВЕ И ИМА ЗАЈЕДНИЧКЕ ОРГАНЕ. ЊИМА СУ ПОТРЕБНИ ОБИЈЕКТИ И ФИНАНСИРАЊЕ РАДА. ЕНТИТЕТИ СУ ТО ЗАЈЕДНО, УЗ ГАРАНЦИЈУ ДРУГИХ ПОТПИСАЛИ У ДЕЈТОНУ. СВЕ ДАЉЕ ЈЕ КАКО СЕ ДОГОВОРЕ. АКО РАСТУРЕ ТЕ ОРГАНЕ ОНДА Б И Х НЕМА НИШТА ЗАЈЕДНИЧКО. Б И Х ЈЕ ИМЕНИЦА: ЗАЈЕДНИЧКИ НАЗИВ ЗА ФУНКЦИЈЕ ЗАЈЕДНИШТВА. АКО ЊИХ НЕМА, ОСТАЈУ ЕНТИТЕТИ. ПРАВНИЦИ И ШМИТ, СРАМ ВАС БИЛО КАРИЈЕРЕ. НЕИСТИНУ ГОВОРИТЕ НАРОДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

14.05.2023 08:53

Продаје ли ти кроз бар основну школу? Да Бог да да је тако. Писање ти изгледа чини велики проблем. Пробај са лопатом, боље ти лези од оловке.

Name

Додиков ПОТПАРОЛ

14.05.2023 08:19

Измишља и баца лажне дезинформације. Стевандиц није ни зимо већ је слаго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.05.2023 08:34

ШМИТ. НИСИ У ПРАВУ. ЕНТИТЕТИ И ДИСТРИХТ БРЧКО СУ ЗАОКРУЖЕНЕ ЦИЈЕЛИНЕ. И ТЕРИТОРИЈА И СВЕ НА ЊИМА ЈЕ ЊИХОВО. ОРГАНИ, КОЈИ ШТИТЕ ПРАВА СВИХ СЕ САМО ЗОВУ "ЗАЈЕДНИЧКИ ОРГАНИ Б И Х". ОНИ НАС ПРЕДСТАВЉАЈУ ПРЕД СВИЈЕТОМ ПОД ТИМ ИМЕНОМ. АКО НАМ ОНИ НЕ РАДЕ И НЕ ФУНКЦИОНИШУ, КАКО ТРЕБА, ОНДА ИХ НЕЋЕМО ПЛАЋАТИ. ОНИ ЋЕ СЕ РАСТУРИТИ. ПА НИЈЕ НИКОМ СТАЛО ДО НАЗИВА Б И Х. ФЕДЕРАЦИЈА ИМА СВОЈ НАЗИВ И ВАЖИ КАО ТАКВА. Ф Б И Х. НЕМА ДРУГАЧИЈЕ КАРТЕ. НИ НА ПАПИРУ НИ НА ТЕРЕНУ. ШМИТ. НЕ ЗНАШ НИ ОСНОВНО У НАШЕМ ЈЕЗИКУ. АКО МУСЛИМАНИ ИМАЈУ НОСТАЛГИЈУ ЗА Б И Х. ШТО ЈЕ НИСУ, КАО ТАКВУ ЧУВАЛИ. У ДЕЈТОНУ ЈЕ НАСТАЛО ДРУГО СТАЊЕ. ЖАЛЕ И СРБИ ЗА ЈУГОСЛАВИЈОМ ЗАЈЕДНИЧКОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

14.05.2023 08:42

Б И Х ЈЕ БИЛА У ЈУГОСЛАВИЈИ САМО. У ДЕЈТОНУ ЈЕ ПОТПИСАНО, И ОЗНАЧЕНО, ДА РС И ФБИХ ПОКРИВАЈУ ТУ ТЕРИТОРИЈУ. ИМЕНИЦА Б И Х ЈЕ ОСТАЛА, САМО КАО НАЗИВ ТИХ ТЕРИТОРИЈА, ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ. ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРЕД ТРЕЋИМ ЛИЦИМА. АКО МУСЛИМАНИ БАШ ТАЈ НАЗИВ СЕБИ ЗБОГ НОСТАЛГИЈЕ ПРИСВАЈАЈУ. ТО ЈЕ ЊИХОВА СТВАР. И СРБИ ЖАЛЕ ЗА ЗАЈЕДНИЧКОМ ЈУГОСЛАВИЈОМ. ИАКО СМО ЈЕ СТВОРИЛИ. НИШТА ОД ЊЕ НЕМАМО. А СТАЛНО СМО СРБИ. ВИ МУСЛИМАНИ РАЗМИСЛИТЕ. КО СТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Краљ

14.05.2023 10:05

Е мој Краљу, само ти могу реци да си веома неписмена. По твом тексту ниси ни за собарице. А сто се тиче Босне ,, живи били па видјели, БиХ це бити само неће бити нас.

Name

РЕ КРАЉ

14.05.2023 08:48

У ПРАВУ СТЕ. СРБИ СУ СТВОРИЛИ ДВИЈЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ. НДХ СЕ У ЊУ УТОПИЛА, ЗАХВАЉУЈУЋИ ТИТУ. ЈАСЕНОВАЦ ЈЕ ЗАНЕМАРИО ПРЕВИШЕ. МУСЛИМАНИ СЕ ПОКРСТИШЕ У БОШЊАКЕ. МИЈЕЊАЊЕ ВИЈЕРЕ ЗА ДРУГЕ ЦИЉЕВЕ. ИМА МНОГО НОРМАЛНИХ ЉУДИ, АЛИ ОВА ВАША ПОЛИТИКА, МНОГО КВАРНА. ИСТИ ЈЕЗИК , СРПСКИ ИМАТЕ СВИ. ОВО ЗЛО НА ТЕРЕНУ ЈУГОСЛАВИЈЕ,КОЈЕ ЈЕ ПРЕВЛАДАЛО ЈЕ ЗА ГИНИСА И ЗА ПАМЕТНЕ ИСТОРИЧАРЕ И ПРАВНИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно.

14.05.2023 09:27

РС и Фед. Је у БиХ,/територија/ БиХ је на Балкану/територија/ Балкан је у Европи/територија/ Европску је у свијету тј. на земаљској кугли./територија/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

14.05.2023 10:48

Како ову "прицу"да схвате Срби из РС када је многима одизета оцевина,прадједовина и преинацена на основу Закона која је доњела ова назови власт у дрзавну својину.А то знаци да це је за марку купити криминалци и издавати стварним власницима у најам као у Бијељини нпр.Ево хљеба без мотике. Ово са дрзавном имовином је сегацење власти РС са сопственим народом.

ОДГОВОРИТЕ