OHR krije imena članova Radne grupe, Stevandić tvrdi da su se Srbi povukli

Iz Kancelarije visokog predstavnika javnost je 24. aprila obaviještena da je osnovana Radna grupa eksperata, kao dio procesa tehničkih konsultacija o imovini.

Bosna i Hercegovina 13.05.2023 | 21:10
OHR krije imena članova Radne grupe, Stevandić tvrdi da su se Srbi povukli

Ova radna grupa ima zadatak da na nivou eksperata vrši pravnu analizu različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između BiH i drugih nivoa vlasti - saopšteno je tada iz OHR-a.

Faktor je zatražio od OHR-a imena članova ove radne grupe, ali je 28. aprila rečeno da će "u narednih nekoliko dana biti objavljena na zvaničnoj web stranici". Od tada je prošlo nekoliko puta po nekoliko dana, ali imena nema.

Ni na juče ponovljeni zahtjev ko su članovi ove radne grupe te po kojim kriterijima su odabrani, nismo dobili odgovor, da bi se jutros oglasili iz OHR-a najavljujući za sljedeću sedmicu treći po redu sastanak "Radne grupe koju čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci".

Od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića sinoć smo saznali da su se kadrovi iz Srpske povukli iz rada ekspertske grupe, te da bi "dogovor o ovom pitanju trebalo da postignu Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije".

"Oni bi trebalo da potpišu sporazum o investicijama ili zemljištu bez prejudiciranja konačnog rješenja i bez uplitanja stranaca. Mnogi smatraju da je imovina RS nepostojeća, da je to sve imovina Bosne i Hercegovine. Mi smatramo da Bosna i Hercegovina nema druge imovine nego onu koju imaju RS, FBiH i Brčko Distrikt jer tako piše u Dejtonskom sporazumu. Mi smatramo da ništa u Bosni i Hercegovini ne ugrožavamo time što imamo svoju imovinu", rekao je u intervjuu "Jedan" na BHRT-u.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit poručuje kako "nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Dejtonu".

"Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština", naveo je Šmit.

Ekspert za pitanja državne imovine Muharem Cero pojašnjava da postoje tri vrste imovine - imovina iz kontinuiteta u koju spada i imovina koja se zatekla na datum 31.12.1991. godine, imovina iz sukcesije, ostavinskog postupka Jugoslavije, i sporazum o sukcesiji koji kaže da imovina postaje od onoga na čijoj teritoriji se nalazi na dan proglašenja nezavisnosti.

(Faktor.ba) Foto: Faktor

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Rope

13.05.2023 21:37

Crveni kombi se nasao da fekalise, kakvi kadrovi iz pc-a, pa u bivolovom pc-u ostali crveni kombi i slicne seljacine sa gornjeg i donjeg dna kace! Ne treba im dati ni pfeninga od drzavne imovine, kad je toliko gladan treba ga poslati u hag, pa da dobije nagradni besplatan dozivotni smjestaj na otoku White, zajedno sa puncem mu, onom zivotinjom nadriljekarom dabicem, samo za ono sto je pocinio u Vrbanji, zasluzio je!!!

ODGOVORITE
Name

Milan

14.05.2023 07:50

Kakve veze ima priča o crvenom kombiju sa nepokretnom imovinom koja pripada Republici Srpskoj? Nikakve nema veze! Krivo ti samo što je čovjek u pravu sve što je rekao pa ne znaš šta ćeš od muke pa onda veliš ajd da nešto reknem, a sam lupetaš ko maksim po diviziji i pokazuješ koliko si bolestan u svojoj mržnji a nemaš za mržnju nikakav razlog.

Name

Re Milan

14.05.2023 11:24

Pa,magare on je najveci papak i preletac. Kako je bio ukljucen u korona nabavke? To ti nama kazi.

Name

Oj milane

14.05.2023 11:33

Ima veze ima i te kako. Crveni kombi je u funkciji ucjene. Ili ili..

Name

Mira za Milana

14.05.2023 13:36

Dezerteru kako se vise ne stidis?

Name

Milan za Mira

14.05.2023 19:13

Takav kao Stevandić i treba u Skupštini jer se sa nekulturnim i nevaspitanim pojedincima ne može drugačije u Skupšini!

Name

Re Milan

14.05.2023 20:56

Ti si stvarno budala kada papka i lopova podrzavas. Pola ljudi je u njegovoj stranci presudjeno.

Name

Sale

13.05.2023 22:07

Zadivljen sam izjavom da u BiH još uvjek postoje "eksperti"! Makar bili eksperti za bilo šta! Ali, vrlo sam skeptičan prema toj tvrdnji! Naši pismeni profesori jupolom farbaju plafone po Njemačkoj. Naš narod je dobacio taman da Njemačke plafone pismeno okreči. Veliko dostignuće! Ne dao Bog nikom...

ODGOVORITE
Name

Dokle više

14.05.2023 02:38

ovi čobani da nam prodaju pamet

ODGOVORITE
Name

Cccc

14.05.2023 04:26

Ovo je slično pitanje o sinovima i ocu sinovi bi da djele očevu imovinu bez SAGLASNOSTI vlasnika OCA I PREPIŠU UKNJIŽE JE NA SINOVE U VLASNIŠTVU JEDAN KROZ JEDAN! Mogućnost postoji ALIIII SAMO UZ ODOBRENJE OCA (u ovom slučaju BiH)

ODGOVORITE
Name

Ovako

14.05.2023 07:37

Nemamo istog oca, sreća! Naš je Srbija! I nije otac, već majka, matica! A najgore po vas je što je i vama samo ste se poturčili.

Name

Mrgud

14.05.2023 04:39

Banda kakve nema na bijeli svijetu

ODGOVORITE
Name

What?

14.05.2023 05:53

What, ne da se pa da si pita? Kolonija pravi novu koloniju.

ODGOVORITE
Name

Ilija

14.05.2023 05:56

Lažeš Stevandiću vi ste podguznjaci

ODGOVORITE
Name

Pljuni na svoj isprani mozak

14.05.2023 07:12

Samo nameći Shmite, ova marva Bosanska se nikad neće moći dogovoriti. Očigledno da je potreban neko iz civilizovanog svijeta da donosi odluke , umjesto ovih partijskih ispranih mozgova.

ODGOVORITE
Name

+

14.05.2023 07:53

DA IMOVINA JE ONOGA, NA ČIJEM SE ENTITETU NALAZI. A OD SUKCESIJE JE DRUGAČIJE. B I H ORGANIMA SU SAMO ONI OBIJEKTI, KOJI SU POTREBNI ZA FUNKCIONISANJE ZAJEDNIČKIH ORGANA B I H. I ONI NAS PRED SVIJETOM PREDSTAVLJAJU. KOLIKO ORGANA ZAJEDNIČKIH IMAMO, TO SE SVAKE GODINE DONOSI BUDŽET ZA FINANSIRANJE. B I H JE SAMO ZAJEDNIČKA IMENICA ZA DVA ENTITETA. NIJE TO NI TERITORIJA NI IMOVINA. POSEBNO. VEĆ ZAJEDNIČKI ORGANI. I ZAJEDNIČKI ORGANI NAS PRESTAVLJAJU PRED SVIJETOM. PONAVLJAM. KADA NJIH RASTURIMO, ONDA NEMAMO NIŠTA ZAJEDNIČKO. PRAVNO JE OVAKO. KO BI U DEJTONU POTPISAO DA JE MOJA KUĆA U RS, A KRAJ NJE POTOK B I H. I SVI PRAVNICI I ŠMIT, STIDITE SE SVOJE KARIJERE. GlUPSONI JEDNI. SVAĐATE NAROD.

ODGOVORITE
Name

:)

15.05.2023 05:19

Što je babi milo to joj se i snilo

Name

SACEKAJ KRADJA

14.05.2023 08:02

DACW DIDIK I IMOVINU KAO I SVE SAMO POD USLOVOM SACEKAJTE DA SE JOS MALO NAKRADEMO. MA JA. IH. ON PA DA NE DA. SMJJESNO.

ODGOVORITE
Name

"

14.05.2023 08:04

B I H SU SAMO NAZIV ZAJEDNIČKE DRŽAVE I IMA ZAJEDNIČKE ORGANE. NJIMA SU POTREBNI OBIJEKTI I FINANSIRANJE RADA. ENTITETI SU TO ZAJEDNO, UZ GARANCIJU DRUGIH POTPISALI U DEJTONU. SVE DALJE JE KAKO SE DOGOVORE. AKO RASTURE TE ORGANE ONDA B I H NEMA NIŠTA ZAJEDNIČKO. B I H JE IMENICA: ZAJEDNIČKI NAZIV ZA FUNKCIJE ZAJEDNIŠTVA. AKO NJIH NEMA, OSTAJU ENTITETI. PRAVNICI I ŠMIT, SRAM VAS BILO KARIJERE. NEISTINU GOVORITE NARODU.

ODGOVORITE
Name

123

14.05.2023 08:53

Prodaje li ti kroz bar osnovnu školu? Da Bog da da je tako. Pisanje ti izgleda čini veliki problem. Probaj sa lopatom, bolje ti lezi od olovke.

Name

Dodikov POTPAROL

14.05.2023 08:19

Izmišlja i baca lažne dezinformacije. Stevandic nije ni zimo već je slago.

ODGOVORITE
Name

+

14.05.2023 08:34

ŠMIT. NISI U PRAVU. ENTITETI I DISTRIHT BRČKO SU ZAOKRUŽENE CIJELINE. I TERITORIJA I SVE NA NJIMA JE NJIHOVO. ORGANI, KOJI ŠTITE PRAVA SVIH SE SAMO ZOVU "ZAJEDNIČKI ORGANI B I H". ONI NAS PREDSTAVLJAJU PRED SVIJETOM POD TIM IMENOM. AKO NAM ONI NE RADE I NE FUNKCIONIŠU, KAKO TREBA, ONDA IH NEĆEMO PLAĆATI. ONI ĆE SE RASTURITI. PA NIJE NIKOM STALO DO NAZIVA B I H. FEDERACIJA IMA SVOJ NAZIV I VAŽI KAO TAKVA. F B I H. NEMA DRUGAČIJE KARTE. NI NA PAPIRU NI NA TERENU. ŠMIT. NE ZNAŠ NI OSNOVNO U NAŠEM JEZIKU. AKO MUSLIMANI IMAJU NOSTALGIJU ZA B I H. ŠTO JE NISU, KAO TAKVU ČUVALI. U DEJTONU JE NASTALO DRUGO STANJE. ŽALE I SRBI ZA JUGOSLAVIJOM ZAJEDNIČKOM.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

14.05.2023 08:42

B I H JE BILA U JUGOSLAVIJI SAMO. U DEJTONU JE POTPISANO, I OZNAČENO, DA RS I FBIH POKRIVAJU TU TERITORIJU. IMENICA B I H JE OSTALA, SAMO KAO NAZIV TIH TERITORIJA, ZA SPOLJNE POSLOVE. PREDSTAVLJANJE PRED TREĆIM LICIMA. AKO MUSLIMANI BAŠ TAJ NAZIV SEBI ZBOG NOSTALGIJE PRISVAJAJU. TO JE NJIHOVA STVAR. I SRBI ŽALE ZA ZAJEDNIČKOM JUGOSLAVIJOM. IAKO SMO JE STVORILI. NIŠTA OD NJE NEMAMO. A STALNO SMO SRBI. VI MUSLIMANI RAZMISLITE. KO STE.

ODGOVORITE
Name

Re Kralj

14.05.2023 10:05

E moj Kralju, samo ti mogu reci da si veoma nepismena. Po tvom tekstu nisi ni za sobarice. A sto se tiče Bosne ,, živi bili pa vidjeli, BiH ce biti samo neće biti nas.

Name

RE KRALJ

14.05.2023 08:48

U PRAVU STE. SRBI SU STVORILI DVIJE JUGOSLAVIJE. NDH SE U NJU UTOPILA, ZAHVALJUJUĆI TITU. JASENOVAC JE ZANEMARIO PREVIŠE. MUSLIMANI SE POKRSTIŠE U BOŠNJAKE. MIJENJANJE VIJERE ZA DRUGE CILJEVE. IMA MNOGO NORMALNIH LJUDI, ALI OVA VAŠA POLITIKA, MNOGO KVARNA. ISTI JEZIK , SRPSKI IMATE SVI. OVO ZLO NA TERENU JUGOSLAVIJE,KOJE JE PREVLADALO JE ZA GINISA I ZA PAMETNE ISTORIČARE I PRAVNIKE.

ODGOVORITE
Name

Ispravno.

14.05.2023 09:27

RS i Fed. Je u BiH,/teritorija/ BiH je na Balkanu/teritorija/ Balkan je u Evropi/teritorija/ Evropsku je u svijetu tj. na zemaljskoj kugli./teritorija/

ODGOVORITE
Name

Kosta

14.05.2023 10:48

Kako ovu "pricu"da shvate Srbi iz RS kada je mnogima odizeta ocevina,pradjedovina i preinacena na osnovu Zakona koja je donjela ova nazovi vlast u drzavnu svojinu.A to znaci da ce je za marku kupiti kriminalci i izdavati stvarnim vlasnicima u najam kao u Bijeljini npr.Evo hljeba bez motike. Ovo sa drzavnom imovinom je segacenje vlasti RS sa sopstvenim narodom.

ODGOVORITE