"Воља чини чуда": 60 година рада Бранка Радунковића

Синоћ су у препуној Плавој сали Српског културног центра у Модричи у организацији Удружења вишечланих породица „Нада 4+“ поводом празника и њихове крсне славе Светог Василија Острошког сви присутни имали прилику да на тренутак застану са свим својим животним проблемима, тешкоћама и послушају бесједу Бранка Радунковића који је својим ведрим духом и вољом за животом одушевио све присутне.

Република Српска 13.05.2023 | 19:00
"Воља чини чуда": 60 година рада Бранка Радунковића
Бранко Радунковић рођен је 1941. године у мјесту Брезик у Славонији као шесто дијете у породици Радунковић.
 
Он је самоуки умјетник, моделар, који је и поред тешког хендикепа, пошто је рођен без руку и кољена, остварио преко 300 изложби својих макета у бившој Југославији и Европи.
 
 
Своју прву макету израдио је са седамнаест година, 1958. године, макету цркве у Миклеушу, у барокном стилу. Други је био манастир Високи Дечани, затим манастир Жича. Сљедеће зиме израдио је двадесет једну макету оку доступних грађевина, углавном вјерске објекте и дворце.
 
Поред рада на макетама, Бранко је био активан у раду са хоровима, као хоровођа, а свој живот је описао књигом „Воља чини чуда“, која је издата 2008. године. 
 
„Дух управља тијелом, јер је Бог створио човјека да се радује и да буде срећан и дао нам је задатак да усрећујемо људе а не да једни другима загорчавамо живот. А само здравим духом можемо да носимо све терете на својим леђима. Ја се радујем свему јер је Господ Бог рекао:  „коме туђа радост као своја прија, у томе ће моје лице да засија“! Наш ближњи је онај ко са нама дијели и добро и зло“, истакао је Бранко Радунковић. 
 
 
У недјељу 14. маја у Храму Успења Пресвете Богородице у Модричи после служења свете литургије, Бранко Радунковић ће одржати бесједу за све присутне и својом позитивном енергијом подијелити радост са свим вјерницима. 
 
(Радио Модрича) Фото: Радио Модрича

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тријумф воље

14.05.2023 08:48

...је била књига једног са малим брчићима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прочитај чланак

14.05.2023 10:50

Ово је нешто сасвим друго. И поређење је неумјесно.