"Volja čini čuda": 60 godina rada Branka Radunkovića

Sinoć su u prepunoj Plavoj sali Srpskog kulturnog centra u Modriči u organizaciji Udruženja višečlanih porodica „Nada 4+“ povodom praznika i njihove krsne slave Svetog Vasilija Ostroškog svi prisutni imali priliku da na trenutak zastanu sa svim svojim životnim problemima, teškoćama i poslušaju besjedu Branka Radunkovića koji je svojim vedrim duhom i voljom za životom oduševio sve prisutne.

Republika Srpska 13.05.2023 | 19:00
"Volja čini čuda": 60 godina rada Branka Radunkovića
Branko Radunković rođen je 1941. godine u mjestu Brezik u Slavoniji kao šesto dijete u porodici Radunković.
 
On je samouki umjetnik, modelar, koji je i pored teškog hendikepa, pošto je rođen bez ruku i koljena, ostvario preko 300 izložbi svojih maketa u bivšoj Jugoslaviji i Evropi.
 
 
Svoju prvu maketu izradio je sa sedamnaest godina, 1958. godine, maketu crkve u Mikleušu, u baroknom stilu. Drugi je bio manastir Visoki Dečani, zatim manastir Žiča. Sljedeće zime izradio je dvadeset jednu maketu oku dostupnih građevina, uglavnom vjerske objekte i dvorce.
 
Pored rada na maketama, Branko je bio aktivan u radu sa horovima, kao horovođa, a svoj život je opisao knjigom „Volja čini čuda“, koja je izdata 2008. godine. 
 
„Duh upravlja tijelom, jer je Bog stvorio čovjeka da se raduje i da bude srećan i dao nam je zadatak da usrećujemo ljude a ne da jedni drugima zagorčavamo život. A samo zdravim duhom možemo da nosimo sve terete na svojim leđima. Ja se radujem svemu jer je Gospod Bog rekao:  „kome tuđa radost kao svoja prija, u tome će moje lice da zasija“! Naš bližnji je onaj ko sa nama dijeli i dobro i zlo“, istakao je Branko Radunković. 
 
 
U nedjelju 14. maja u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči posle služenja svete liturgije, Branko Radunković će održati besjedu za sve prisutne i svojom pozitivnom energijom podijeliti radost sa svim vjernicima. 
 
(Radio Modriča) Foto: Radio Modriča

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Trijumf volje

14.05.2023 08:48

...je bila knjiga jednog sa malim brčićima.

ODGOVORITE
Name

Pročitaj članak

14.05.2023 10:50

Ovo je nešto sasvim drugo. I poređenje je neumjesno.