Породице несталих огорчене на институције

Гдје су нестали - питање је које од рата постављају бројне српске породице које трагају за најмилијима, а понавиле су га и данас. На парастосу у манастиру Тавна за све оне чије кости ни након 30 година нису пронађене. Чланови породица огорчени на немар институција.

Република Српска 13.05.2023 | 16:32
Породице несталих огорчене на институције

Неутјешна Смиља Митровић скоро тридесет година поставља исто питање: “Гдје ми је син?” - Свијећу је прислужила у манастиру, јер гроба нема. Нема ни помака да се посмртни остаци могу пронаћи.

“Јуче је био Дан Војске Српске, нико нас мајке не зове да присуствујемо, нити нас ко посјећује да види како носимо тај терет, да виде како живимо, од тога ништа, а кад је требало да се иде у рат то ти је закон, е сад кад треба вратити мајци која је бдила ноћима, слушала сам да ли дише, ти то мени узмеш, то је мени најдраже у животу што сам створила.”

Тада двадесет једногодишњак, као борац Војске РС Млађан Томић погинуо је на ратишту на Мајевици 1992. Његови посмртни остаци до дана данашњег нису пронађени. Сестра Винка не одустаје.

“Да, обећава се да ће се наћи, године толике пролазе, од тих обећања слабо да има успјеха, нећу напустити, сви ћемо да се боримо, да би пронашли, па било шта од посмртног остатка, да га сахраним на мјесто гдје треба да буде, међу мамом и татом”, каже Винка Шаковић, сестра погинулог и несталог борца Млађена Томића.

Међу више од 1.600 оних чији су трагови затрти су и родитељи Зорана Пикулића из сарајевског насеља Пофалићи.

“Тражим своје родитеље који су убијени у Пофалићима испред породичне куће 1992. до данас их нисам успио пронаћи. У почетку је било неких назнака гдје би се могли наћи, међутим, док су се наши успјели организовати гдје би могли наћи, ови су већ извршили прекопавање.”

Само у спомен-костурницама лежи више 650 тијела која нису идентификована.

Српски народ највише боли то што Суд БиХ селективно процесуира осумњичене за ратне злочине.

“Ако је нас Срба 30 хиљада погинуло и нестало зашто немамо оптуженог, све су то казне година-двије као да је укро кокош, а не убио човјека и неком диејте”, каже Смиља Митровић.

Поразно је и то што ни на данашњем помену несталим војницима и цивилима, као ни претходних година, нико од званичника Српске није присуствовао.

(БН) Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

14.05.2023 04:40

Које институције? Они што примају плате и нераде ништа.

ОДГОВОРИТЕ