Porodice nestalih ogorčene na institucije

Gdje su nestali - pitanje je koje od rata postavljaju brojne srpske porodice koje tragaju za najmilijima, a ponavile su ga i danas. Na parastosu u manastiru Tavna za sve one čije kosti ni nakon 30 godina nisu pronađene. Članovi porodica ogorčeni na nemar institucija.

Republika Srpska 13.05.2023 | 16:32
Porodice nestalih ogorčene na institucije

Neutješna Smilja Mitrović skoro trideset godina postavlja isto pitanje: “Gdje mi je sin?” - Svijeću je prislužila u manastiru, jer groba nema. Nema ni pomaka da se posmrtni ostaci mogu pronaći.

“Juče je bio Dan Vojske Srpske, niko nas majke ne zove da prisustvujemo, niti nas ko posjećuje da vidi kako nosimo taj teret, da vide kako živimo, od toga ništa, a kad je trebalo da se ide u rat to ti je zakon, e sad kad treba vratiti majci koja je bdila noćima, slušala sam da li diše, ti to meni uzmeš, to je meni najdraže u životu što sam stvorila.”

Tada dvadeset jednogodišnjak, kao borac Vojske RS Mlađan Tomić poginuo je na ratištu na Majevici 1992. Njegovi posmrtni ostaci do dana današnjeg nisu pronađeni. Sestra Vinka ne odustaje.

“Da, obećava se da će se naći, godine tolike prolaze, od tih obećanja slabo da ima uspjeha, neću napustiti, svi ćemo da se borimo, da bi pronašli, pa bilo šta od posmrtnog ostatka, da ga sahranim na mjesto gdje treba da bude, među mamom i tatom”, kaže Vinka Šaković, sestra poginulog i nestalog borca Mlađena Tomića.

Među više od 1.600 onih čiji su tragovi zatrti su i roditelji Zorana Pikulića iz sarajevskog naselja Pofalići.

“Tražim svoje roditelje koji su ubijeni u Pofalićima ispred porodične kuće 1992. do danas ih nisam uspio pronaći. U početku je bilo nekih naznaka gdje bi se mogli naći, međutim, dok su se naši uspjeli organizovati gdje bi mogli naći, ovi su već izvršili prekopavanje.”

Samo u spomen-kosturnicama leži više 650 tijela koja nisu identifikovana.

Srpski narod najviše boli to što Sud BiH selektivno procesuira osumnjičene za ratne zločine.

“Ako je nas Srba 30 hiljada poginulo i nestalo zašto nemamo optuženog, sve su to kazne godina-dvije kao da je ukro kokoš, a ne ubio čovjeka i nekom diejte”, kaže Smilja Mitrović.

Porazno je i to što ni na današnjem pomenu nestalim vojnicima i civilima, kao ni prethodnih godina, niko od zvaničnika Srpske nije prisustvovao.

(BN) Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

14.05.2023 04:40

Koje institucije? Oni što primaju plate i nerade ništa.

ODGOVORITE