За жене: Моззарт опет уз Удружење „Геа“ из Бијељине

Помоћ женама обољелим од карцинома дојке 

Република Српска 12.05.2023 | 15:35
За жене: Моззарт опет уз Удружење „Геа“ из Бијељине

У Моззарту играју на хуманост сваки дан, а донације упућују на адресе оних којима је помоћ најпотребнија. У традиционалној акцији „Хуманитарни тикет у подне“ типовао је глумац Денис Петковић, а освојени износ намијенио је дамама из Удружења жена обољелих од карцинома дојке „Геа“ из Бијељине. Тим племенитим гестом подршка из Моззарта опет је стигла на њихову адресу. 

- Моззарт нас се увијек сјети. Ово није први пут да нам помажу, а то нам много значи. Ова донација нам омогућава да радимо наше радионице, пројекте и тако заједнички помажемо женама обољелим од карцинома дојке. Хвала им у име свих нас- каже Сања Дринић, в.д. предсједнице Удружења жена обољелих од карцинома дојке „Геа“ Бијељина. 

Удружење идуће године обиљежава јубилеј од 20 година рада. Током протекле двије деценије пружиле су подршку бројним женама у борби против карцинома дојке. 

Годишње им се обрати око 80 жена током лијечења, од којих неке и дуже учествују у њиховим активностима, а стално чланство чини тим од 20-30 дама. 

Удружење је посебно усредсређено на пружање психолошке помоћи чланицама, а са женама обољелим од карцинома дојке разговара њихов психолог Ивана Јеж која то ради волонтерски.

За њих организују и радионице попут декупажа, а све су ту да размијене искуства и помогну једне другима током процеса лијечења. 

Удружење, кажу, опстаје захваљујући истрајности чланица које се максимално труде да пруже подршку и охрабре све новообољеле жене. Такође се труде да разбију предрасуде и стигму према обољелима која, свједоче, и данас постоји. Важно је, кажу, да друштво схвати да је у питању болест попут сваке друге коју је могуће побиједити. 

„Геа“ добија подршку у раду на годишњем нивоу од Града Бијељина у склопу коалиције 12 удружења. Уз та симболична средства, за донације се боре аплицирањем на пројекте. 

У Удружењу „Геа“ тренутно реализују пројекат „Вријеме је за самопреглед“ који је подржала Градска управа Бијељина. Циљ ове активности је да упознају дјевојке са важношћу самопрегледа и очувања здравља. 

У наредном периоду би жељеле већу подршку друштва свом и сродним удружењима чије су чланице осјетљива популација. Баш зато би вољеле да охрабре што већи број дама да им се на вријеме јаве, како би се заједнички избориле са болешћу. Такође се надају да ће у догледно вријеме добити сопствене просторије за рад- који многима може спасити и промијенити живот. 

Драго им је, кажу, што важност њихове мисије препознају у Моззарту и тиме доказују своју друштвену одговорност. 
Кроз акцију „Хуманитарни тикет у подне“, уз помоћ познатих личности, Моззарт је до сада смо упутио донације бројним појединцима и удружењима, а игра на хуманост се наставља. 

(ПР) Фото: ПР