Бијељина: Обиљежен Дан Војске Републике Српске

У Бијељини је обиљежен Дан Војске Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и Дан семберских ратних јединица. Служен је парастос а положени су и вијенаци на централно спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, на градском Тргу.

Република Српска 12.05.2023 | 14:29
Бијељина: Обиљежен Дан Војске Републике Српске

Припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука са заставама 18 ратних јединица продефиловали су улицама града, од касарне "Војвода Степа Степановић" до споменика палим борцима на Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића гдје је служен је парастос за 1080 погинулих борца. Делегације 18 ратних семберских јединица, представници Града Бијељина, Борачке организације и породица погунулих, положили су вијенце и цвијеће.

 Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине, рекао је овом приликом да је ово један од најважнијих датума у историји српског народа.

 "То је један од најважнијих датума, не само у историји РС и српског народа с ове стране Дрине него и  комплетног српског народа јер стварањем Републике Српске ударен камен темељац слободи српског народа са ове стране Дрине. Данас је такође прилика и да се сјетимо свих бораца ВРС, старјешина, јер је то била једна народна војска, као и да одамо дужну почаст и помен свим погинулим борцима." рекао је Остојић.

Мајор Мирослав Баљак, комадир Трећег пјешадијског батаљона, и командант касарне "Војвода Степа Степановић" у Бијељини рекао је да Трећи пјешадијски/Република Српска/ пук баштини традицију, ВРС те да му је основни задатак на најбољи могући начин обиљежавати овако значајне догађаје.

" Бар на овај дан би требали бити сви уједињени и да се поклонимо овим сјенама лица која су дала оно што је најважније, а то је њихов живот. Оно што остаје нама, млађим нараштајима је да, како садашњим генерацијама, тако и будућим, стално преносимо једну чињеницу и да имају сазнање, како је то српски народ прошао тешку голготу током протеклих ратова у 20. вијеку. И да увијек то имају на уму јер сигурно, поготово у ова турбулентна, изазовна времена, треба да знају да само на добрим основама мира, можемо градити сигурну будућност." истакао је мајор Баљак.

  Ми смо данас овдје а се сјетимо наших јунака које никада нећемо заборавити. Захваљујући тој војсци, створеној прије 31 годину, данашње генерације живе у слободи, поручено је са овог скупа.


(БН)  Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пијацар

12.05.2023 12:57

Ниста без попова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

12.05.2023 16:50

Тацно Ниста без попа

Name

СНСД

12.05.2023 20:19

Гдје су одборници, директори, посланици да положе вјенце и да одају почаст погинулим борцима??? Вероватно их нема јер није изборна година. Срам да их буде.

Name

АР

12.05.2023 13:32

Одбрамбено отадзбински рат та пали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.05.2023 17:09

А свуда около преживјели борци гладују и пате

Name

Залосно ??

12.05.2023 17:06

Која војска Републике Српске ?? лазете сами себе нака је грб БиХ хаххаа ја гкупог народа јос глупљих политицара ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гефреитер

13.05.2023 09:25

Сад кад Нијемци ово виде почет ће и они обиљежавати дан Wермацхта.

ОДГОВОРИТЕ