Bijeljina: Obilježen Dan Vojske Republike Srpske

U Bijeljini je obilježen Dan Vojske Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i Dan semberskih ratnih jedinica. Služen je parastos a položeni su i vijenaci na centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, na gradskom Trgu.

Republika Srpska 12.05.2023 | 14:29
Bijeljina: Obilježen Dan Vojske Republike Srpske

Pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka sa zastavama 18 ratnih jedinica prodefilovali su ulicama grada, od kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović" do spomenika palim borcima na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića gdje je služen je parastos za 1080 poginulih borca. Delegacije 18 ratnih semberskih jedinica, predstavnici Grada Bijeljina, Boračke organizacije i porodica pogunulih, položili su vijence i cvijeće.

 Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, rekao je ovom prilikom da je ovo jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda.

 "To je jedan od najvažnijih datuma, ne samo u istoriji RS i srpskog naroda s ove strane Drine nego i  kompletnog srpskog naroda jer stvaranjem Republike Srpske udaren kamen temeljac slobodi srpskog naroda sa ove strane Drine. Danas je takođe prilika i da se sjetimo svih boraca VRS, starješina, jer je to bila jedna narodna vojska, kao i da odamo dužnu počast i pomen svim poginulim borcima." rekao je Ostojić.

Major Miroslav Baljak, komadir Trećeg pješadijskog bataljona, i komandant kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini rekao je da Treći pješadijski/Republika Srpska/ puk baštini tradiciju, VRS te da mu je osnovni zadatak na najbolji mogući način obilježavati ovako značajne događaje.

" Bar na ovaj dan bi trebali biti svi ujedinjeni i da se poklonimo ovim sjenama lica koja su dala ono što je najvažnije, a to je njihov život. Ono što ostaje nama, mlađim naraštajima je da, kako sadašnjim generacijama, tako i budućim, stalno prenosimo jednu činjenicu i da imaju saznanje, kako je to srpski narod prošao tešku golgotu tokom proteklih ratova u 20. vijeku. I da uvijek to imaju na umu jer sigurno, pogotovo u ova turbulentna, izazovna vremena, treba da znaju da samo na dobrim osnovama mira, možemo graditi sigurnu budućnost." istakao je major Baljak.

  Mi smo danas ovdje a se sjetimo naših junaka koje nikada nećemo zaboraviti. Zahvaljujući toj vojsci, stvorenoj prije 31 godinu, današnje generacije žive u slobodi, poručeno je sa ovog skupa.


(BN)  Foto: BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pijacar

12.05.2023 12:57

Nista bez popova.

ODGOVORITE
Name

AR

12.05.2023 16:50

Tacno Nista bez popa

Name

SNSD

12.05.2023 20:19

Gdje su odbornici, direktori, poslanici da polože vjence i da odaju počast poginulim borcima??? Verovatno ih nema jer nije izborna godina. Sram da ih bude.

Name

AR

12.05.2023 13:32

Odbrambeno otadzbinski rat ta pali

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.05.2023 17:09

A svuda okolo preživjeli borci gladuju i pate

Name

Zalosno ??

12.05.2023 17:06

Koja vojska Republike Srpske ?? lazete sami sebe naka je grb BiH hahhaa ja gkupog naroda jos glupljih politicara ??

ODGOVORITE
Name

Gefreiter

13.05.2023 09:25

Sad kad Nijemci ovo vide počet će i oni obilježavati dan Wermachta.

ODGOVORITE