Протест након два масакра није смио да буде политички

Грађани Србије су послије два незапамћена злочина у Београду и Младеновцу у којима су страдала дјеца и млади људи имали право на протест али је лоше то што је од тога направљена политичка прича на чијем челу је била опозиција, рекао је политички аналитичар Бранко Радун коментаришући недавно одржан протест у Београду "Србија против насиља"  у емисји МАТ БН телевизије.

Република Српска 11.05.2023 | 21:02
Протест након два масакра није смио да буде политички

Након два незапамћена злочина у Србији али и читавом региону јавност је била погођена и уплашена, а прије свега родитељи који су били веома забринути за безбједност своје дјеце и могући домино ефекат. Тражили су одговоре, кривце и објашњења и у таквим ситуацијама је нормално организовати протесте, али они нису смјели да постану политички протести, сматра Радун.

"Тај протест је требало да буде грађански протест. Међутим, иницијатор и организатор протеста у Београду је била опозиција, а на протест је позвала своје странке. То је лоше јер су на протестима били изнесени политички захтјеви. Опозиција ја организовањем тог протеста покушала да добије поене. Овдје на Балкану је нажалост обичај да се свака ситуација политизује и претвори у страначку причу. То је политички разумљиво и опортуно али се у озбиљним државама не ради", каже Радун.

Такви трагични догађаји се у свијету, истиче Радун, не користе против политичких противника него да се открије ко је и гдје заказао.

Додаје да оставка министра просвјете Бранка Ружића представља преузимање политичке командне одговорности.

Интересантно је, сматра Радун, да захтјеви опозиције иду ка смјени власти али да се не траже пријевремени избори којих, по његовој процјени неће бити.

"Пријевремени избори се дешавају само кад дође до великих политичких криза које су посљедица великих промјена на политичкој сцени. Тога у ситуацији у Србији нема јер су рејтинзи странака на приближно истом нивоу као задњих година. СНС увијек има двотрећинску већину након избора, па евантуални пад подршке за неколико процената неће довести до промене власти", јасан је Радун.

Чак и они истраживачи који нису наклоњени предсједнику Србије Александру Вучићу и СНС-у не виде значајан пад рејтинга.

"Аналитичари и они који се баве истраживањем јавног мњења се слажу да је подршка Вучићу и СНС-у стабилна. Опозиција је разједињена и прилично слаба и годинама нема лидера који би се наметнуо као евентуална алтернатива Вучићу", закључује Радун.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоки

11.05.2023 19:44

Која прича ће се продавати кад фараон падне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

11.05.2023 20:13

Не мешајте се у стање у Србији јер о истој немате појма !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

12.05.2023 08:31

Па на нашим просторима је опозиција чувена по покушајима да дође на власт на сваки начин осим по изборној побједи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тути

12.05.2023 09:31

А власт то није искористила да промовише своју аганду и нагиње ка диктатури.

ОДГОВОРИТЕ