Protest nakon dva masakra nije smio da bude politički

Građani Srbije su poslije dva nezapamćena zločina u Beogradu i Mladenovcu u kojima su stradala djeca i mladi ljudi imali pravo na protest ali je loše to što je od toga napravljena politička priča na čijem čelu je bila opozicija, rekao je politički analitičar Branko Radun komentarišući nedavno održan protest u Beogradu "Srbija protiv nasilja"  u emisji MAT BN televizije.

Republika Srpska 11.05.2023 | 21:02
Protest nakon dva masakra nije smio da bude politički

Nakon dva nezapamćena zločina u Srbiji ali i čitavom regionu javnost je bila pogođena i uplašena, a prije svega roditelji koji su bili veoma zabrinuti za bezbjednost svoje djece i mogući domino efekat. Tražili su odgovore, krivce i objašnjenja i u takvim situacijama je normalno organizovati proteste, ali oni nisu smjeli da postanu politički protesti, smatra Radun.

"Taj protest je trebalo da bude građanski protest. Međutim, inicijator i organizator protesta u Beogradu je bila opozicija, a na protest je pozvala svoje stranke. To je loše jer su na protestima bili izneseni politički zahtjevi. Opozicija ja organizovanjem tog protesta pokušala da dobije poene. Ovdje na Balkanu je nažalost običaj da se svaka situacija politizuje i pretvori u stranačku priču. To je politički razumljivo i oportuno ali se u ozbiljnim državama ne radi", kaže Radun.

Takvi tragični događaji se u svijetu, ističe Radun, ne koriste protiv političkih protivnika nego da se otkrije ko je i gdje zakazao.

Dodaje da ostavka ministra prosvjete Branka Ružića predstavlja preuzimanje političke komandne odgovornosti.

Interesantno je, smatra Radun, da zahtjevi opozicije idu ka smjeni vlasti ali da se ne traže prijevremeni izbori kojih, po njegovoj procjeni neće biti.

"Prijevremeni izbori se dešavaju samo kad dođe do velikih političkih kriza koje su posljedica velikih promjena na političkoj sceni. Toga u situaciji u Srbiji nema jer su rejtinzi stranaka na približno istom nivou kao zadnjih godina. SNS uvijek ima dvotrećinsku većinu nakon izbora, pa evantualni pad podrške za nekoliko procenata neće dovesti do promene vlasti", jasan je Radun.

Čak i oni istraživači koji nisu naklonjeni predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i SNS-u ne vide značajan pad rejtinga.

"Analitičari i oni koji se bave istraživanjem javnog mnjenja se slažu da je podrška Vučiću i SNS-u stabilna. Opozicija je razjedinjena i prilično slaba i godinama nema lidera koji bi se nametnuo kao eventualna alternativa Vučiću", zaključuje Radun.

(BN) Foto: BN 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zoki

11.05.2023 19:44

Koja priča će se prodavati kad faraon padne?

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

11.05.2023 20:13

Ne mešajte se u stanje u Srbiji jer o istoj nemate pojma !!!

ODGOVORITE
Name

Miki

12.05.2023 08:31

Pa na našim prostorima je opozicija čuvena po pokušajima da dođe na vlast na svaki način osim po izbornoj pobjedi

ODGOVORITE
Name

Tuti

12.05.2023 09:31

A vlast to nije iskoristila da promoviše svoju agandu i naginje ka diktaturi.

ODGOVORITE