Министри финансија и гувернери банака данас о кризи САД

Финансијски лидери Групе седам најбогатијих држава почињу данас састанке у Јапану на којима ће једна од главних тема бити горња граница америчког дуга, као потенцијална претња глобалној економији, преноси АП.

Свијет 11.05.2023 | 08:07
Министри финансија и гувернери банака данас о кризи САД

Министарка финансија САД Џенет Јелен рекла је да ц́е један од њених приоритета на састанку у Ниигати, лучком граду на обали Јапанског мора, бити да истакне важност рјешавања застоја око државног дуга САД.

 "Подвуц́и ц́у важност деловања Конгреса на рјешавању ограничења дуга како би се одржало економско вођство Америке и заштитила глобална економија", саопштила је данас Јелен на Твитеру.

Она је уочи састанака још додала да је јачање глобалног финансијског система кључни приоритет Г-7, као и континуирана подршка Украјини у њеној одбрани од руске агресије.

Јелен је рекла да су "историјска" улагања у модернизацију америчке инфраструктуре од стране администрације председника Џозефа Бајдена корак ка побољшању отпорности економије САД, чије је ослањање на глобалне ланце снабдјевања било снажно тестирано током пандемије ковид-19.

"Предузимамо широк спектар појединачних и заједничких акција како бисмо смањили инфлацију, одржали раст и помогли у ублажавању утицаја спољних шокова, укључујуц́и и земље у развоју", рекла је она.

Предсједник САД Џозеф Бајден и лидери Конгреса састали су се у уторак на првом директном састанку организованом са циљем да буде избјегнут незапамћени буџетски дефицит америчке администрације, али нису успјели да постигну сагласност како да се избјегне буџетска криза.

Америчка администрација нашла се пред ризиком да од 1. јуна више неће бити у стању да испуни своје финансијске обавезе, што је изазвало стрепњу да би у економији могао да настане хаос, а нови састанак је планиран за петак.

(Агенције) Фото: Схуттерстоцк/рафастоцкбр

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Небојса

11.05.2023 06:29

Хаос предстоји западном свету,а све иде по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Небојису

11.05.2023 08:53

То слушамо тридесет година и никако да нам се жеље испуне. Запад кад пропадне ( а неће никад) ми ћемо помријети од глади. Да није тог запада гдје би ишли Ковач зарађивати ? На исток?

Name

"Колективни Запад"

11.05.2023 12:40

Је мањина, ниста страсно није у путању цитав свијет.

Name

Демагогија и блеф

11.05.2023 06:45

Могли би ови 'наши' да их насавјетују како се и са малим приходима а великим расходима достиже и одржава 'финансијска стабилност'. Ако се ово код нас може назвати 'финансијска стабилност'. Дуг на дуг, кредити на кредит и тако у круг. Свакоме је јасно да то тако не може унедоглед, да се једном мора скршити. Сваком осим њихових тупавих вјерних гласача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без

11.05.2023 07:18

Поробљавања Русије и Кине а затим цијелог свијета вама нема ријесења за васе навике и проблеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грми

11.05.2023 07:36

Тако им и треба !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.05.2023 07:50

Јеба вас Русија и Украјина.Ја сам на почетку одмах тврдио да ви себи уводите санкције. Невероватно колико је тај бумеранг чудна справа.Ви тамам заборавили да сте га бацили а он се враћа и удара вас у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

11.05.2023 09:15

је почетак краја доминације САД и долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мебојса

11.05.2023 09:58

Људски век је кратак да испрати трајање једног царства, али крах овог западног назире се близу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА Истина

11.05.2023 10:44

Овде се праве хале да немозете вјероват истина је да се несто спрема а то само зна бог кад Америца мало заплаце остали це да поцркају прије пар година није вјероват обицни софери који су радили за три мјесеца зарадили 100 хиљада долара после године 50 70 сад могу зарадит кад је најгоре 10 до13 мјесецно као радник софер 5 хиљада до осам и висе кукају да нејмају ста јест итд боље се сикирајте за себе ту банду сто раде у васе име баците у смеце поздрав из ЦХИЦАГОа за постене људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

11.05.2023 14:30

Ре уса: добро ти иде реклама. Увјек се цовјек хвали пред другима, кад му неиде или хоце неког обрнути, јер сваки мисли на себе, а онда мозда да неки савјет за омиљене људе(ако му иде добро), слабо ти иде психологија. Ако би узивао, не бих ни писарио(исто вази за мене) и не би ни пљувао, па макар би био у праву, јер кад узивас, не видис туго ни метар изспред а не преко целог океана.