Србија завршава свој дио посла, Српска каска

- Србија очекује да у наредних неколико година буду завршена два ауто-пута и двије брзе саобраћајнице које ће бити веза са Републиком Српском, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић након састанка у Бијељини са министром саобраћаја и веза Републике Српске, Недељком Чубриловићем. А како тече извођење радова на дионици Рача - Бијељина, провјерили смо на терену.

Република Српска 10.05.2023 | 16:25
Србија завршава свој дио посла, Српска каска

Прошлог септембра из Велике Обарске код Бијељине кренули су радови на изградњи дионице аутопута Бијељина Рача дужине 20 километара. Влада Србије финансира 80 % ове дионице, а Република Српска 20%. Ни за нас није мало да дамо 100 милиона евра за Рача Бијељина дионицу, рекао је тада предсједник Србије Александар Вучић. 

Тада је садашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик ову дионицу назвао “Пут српског јединства”.

Јединство, шта је до сад урађено?

С једне стране, Србија убрзаном динамиком завршава свој дио посла, па министар саобраћаја Горан Весић с правом очекује да у наредних неколико година буду завршена два ауто-пута и двије брзе саобраћајнице које ће још боље инфрастуктурно повезати Републику Српску и Србију.

"Први је Сремска Рача-Кузмин, на страни Србије око 18 километара, потом мост који је скоро сасвим и завршен, негдје око 88 одсто, а до краја године биће у потпуности. Имаћемо интегрисан гранични прелаз на ауто-путу на територији Србије, а овдје на старом мосту биће интегрисан прелаз на територији БиХ, тако да ће овај ауто-пут бити први који је завршен.", рекао је Весић.

Са друге стране питање је хоће ли власти Српске ефикасно обавити свој дио посла?

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недјељко Чубриловић,  рекао је да на укупној траси има још неријешених имовинско-правних односа, али да се то неће одражавати на рок завршетка самог пројекта. Међутим, на Рачи друга слика.

Изградња моста преко Саве који спаја Србију и Босну и Херцеговину и који гради Србија је у завршној фази, док је дио од моста према Бијељини још нетакнут. То је задатак Републике Српске.

У овом дијелу још није обављена ни експропријација земљишта, тако да је тешко очеквати да ће се овом динамиком извођење радова завршити у планираном року односно до 2025. године.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дрински насип

10.05.2023 15:13

Вазно је да Цубриловиц и Цориц имају станове у Београду, мало се они ангазују око изградње ауто - пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

10.05.2023 15:54

Јел неко стварно оцекује да це РС несто урадити , одакле, код нас се своди све на обецање, ако Србија неуради остаце аутопут незаврсен

Name

ре

10.05.2023 16:30

Па ако гласаци вако наставе као до сад, они це за годину или двије купит по јос један.

Name

Миленко

10.05.2023 16:58

Би ли нам рекао гдје се ти станови налазе када си тако добро информисан?

Name

Идеално Миленко

10.05.2023 23:09

Па рекао ти је, у Београду...

Name

Е ној Весицу

10.05.2023 16:05

Па Бурле цека да ви заврсите свој дио ,а затим да му братски поклоните лову да заврси овај дио ??????.А и од тог ниста ако не буде било јацег ИМТ за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.05.2023 16:06

Кад Република Српска договара са Кинезима изградњу аутопута Вукосавље-Брчко-Бијељина онда је Репулика Српска презадужена а кад није изграђен аутпут онда се каска! Баш занимљиви и јако усклађени ставови, ахахахахаха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мили

10.05.2023 16:08

зато је мост у Градишци готов кио води у њиву

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

11.05.2023 05:21

Да секта није покрала све што је могла аутопут би до сада био готов а Србија га гради после ће се Милокрад хвалити како су они то урадили значи китице се туђим перјем ЖАЛОСНО а народ ћути

ОДГОВОРИТЕ