Srbija završava svoj dio posla, Srpska kaska

- Srbija očekuje da u narednih nekoliko godina budu završena dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice koje će biti veza sa Republikom Srpskom, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Goran Vesić nakon sastanka u Bijeljini sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljkom Čubrilovićem. A kako teče izvođenje radova na dionici Rača - Bijeljina, provjerili smo na terenu.

Republika Srpska 10.05.2023 | 16:25
Srbija završava svoj dio posla, Srpska kaska

Prošlog septembra iz Velike Obarske kod Bijeljine krenuli su radovi na izgradnji dionice autoputa Bijeljina Rača dužine 20 kilometara. Vlada Srbije finansira 80 % ove dionice, a Republika Srpska 20%. Ni za nas nije malo da damo 100 miliona evra za Rača Bijeljina dionicu, rekao je tada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Tada je sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ovu dionicu nazvao “Put srpskog jedinstva”.

Jedinstvo, šta je do sad urađeno?

S jedne strane, Srbija ubrzanom dinamikom završava svoj dio posla, pa ministar saobraćaja Goran Vesić s pravom očekuje da u narednih nekoliko godina budu završena dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice koje će još bolje infrastukturno povezati Republiku Srpsku i Srbiju.

"Prvi je Sremska Rača-Kuzmin, na strani Srbije oko 18 kilometara, potom most koji je skoro sasvim i završen, negdje oko 88 odsto, a do kraja godine biće u potpunosti. Imaćemo integrisan granični prelaz na auto-putu na teritoriji Srbije, a ovdje na starom mostu biće integrisan prelaz na teritoriji BiH, tako da će ovaj auto-put biti prvi koji je završen.", rekao je Vesić.

Sa druge strane pitanje je hoće li vlasti Srpske efikasno obaviti svoj dio posla?

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović,  rekao je da na ukupnoj trasi ima još neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali da se to neće odražavati na rok završetka samog projekta. Međutim, na Rači druga slika.

Izgradnja mosta preko Save koji spaja Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i koji gradi Srbija je u završnoj fazi, dok je dio od mosta prema Bijeljini još netaknut. To je zadatak Republike Srpske.

U ovom dijelu još nije obavljena ni eksproprijacija zemljišta, tako da je teško očekvati da će se ovom dinamikom izvođenje radova završiti u planiranom roku odnosno do 2025. godine.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Drinski nasip

10.05.2023 15:13

Vazno je da Cubrilovic i Coric imaju stanove u Beogradu, malo se oni angazuju oko izgradnje auto - puta.

ODGOVORITE
Name

Smijesno

10.05.2023 15:54

Jel neko stvarno ocekuje da ce RS nesto uraditi , odakle, kod nas se svodi sve na obecanje, ako Srbija neuradi ostace autoput nezavrsen

Name

re

10.05.2023 16:30

Pa ako glasaci vako nastave kao do sad, oni ce za godinu ili dvije kupit po jos jedan.

Name

Milenko

10.05.2023 16:58

Bi li nam rekao gdje se ti stanovi nalaze kada si tako dobro informisan?

Name

Idealno Milenko

10.05.2023 23:09

Pa rekao ti je, u Beogradu...

Name

E noj Vesicu

10.05.2023 16:05

Pa Burle ceka da vi zavrsite svoj dio ,a zatim da mu bratski poklonite lovu da zavrsi ovaj dio ??????.A i od tog nista ako ne bude bilo jaceg IMT za njega.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.05.2023 16:06

Kad Republika Srpska dogovara sa Kinezima izgradnju autoputa Vukosavlje-Brčko-Bijeljina onda je Repulika Srpska prezadužena a kad nije izgrađen autput onda se kaska! Baš zanimljivi i jako usklađeni stavovi, ahahahahaha!

ODGOVORITE
Name

mili

10.05.2023 16:08

zato je most u Gradišci gotov kio vodi u njivu

ODGOVORITE
Name

XOXO

11.05.2023 05:21

Da sekta nije pokrala sve što je mogla autoput bi do sada bio gotov a Srbija ga gradi posle će se Milokrad hvaliti kako su oni to uradili znači kitice se tuđim perjem ŽALOSNO a narod ćuti

ODGOVORITE