Марфи: Независни медији су угрожени и нападнути

Независни и слободни медији су нападнути у региону, БиХ, а посебно у Републици Српској, поручио је Мајкл Марфи, амерички амбасадор у БиХ, на медијском форуму "Програм за помоћ медијима на Балкану".

Република Српска 10.05.2023 | 14:03
Марфи: Независни медији су угрожени и нападнути

Он је рекао да су САД посвећене одбрани независних медија у БиХ и темељних слобода медија, говора и окупљања.

"Народна скупштина РС је недавно усвојила, у првом читању, нацрте измјена Кривичног закона РС којима би се поновно криминизирала клевета. Познато нам је да скупштина такође планира увести законе којим би све медије и невладине организације који примају међународну финансијску помоћ означила као 'стране агенте'. Ове репресивне мјере потичу изравно из Кремљинског приручника за демонтирање демократије ушуткивањем критичара", рекао је Марфи и додао да је закон писан на начин да би био што флексибилнији.

Он је устврдио да није неразумно да се претпостави да ће владајућа коалиција користити измијењени Кривични закон за кажњавање политичких противника и ушуткивање независних медија у РС. Он је рекао да су и медији у ФБиХ изложени нападима, а да се новинарима рутински пријети. 

"Иако политичари у ФБиХ нису предложили никакав посебан закон чији би циљ био ушуткивање критичара, неки од њих користе сва расположива средства да спријече новинаре да извјештавају о њиховој корупцији и другим недјелима или да их казне након што заврше са извјештавањем", рекао је Марфи.

Поручио је да су врата САД отворена за слободне и независне медије, и да ће их САД наставити подржавати.

"Једва чекам да видим резултате ваше сарадње око ових кључних питања на овом форуму. А што је најважније, радујем се томе што ћу наставити пратити и подржавати све вас док храбро и чврсто обављате своју основну улогу одржавања и јачања демократије за своје суграђане", истакао је Марфи.

(Независне)   Фото: Амбасада САД

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Татар

10.05.2023 12:16

Зашто сви овакве проблеме виде након 20г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2023 13:05

Ово се и раније говорило, имас мјерила о слободи медија по којим се мозе пратит константно назадовање, и упозоравало се о ситуацији у којој се налазимо и у коју се крецемо.

Name

Петар

10.05.2023 12:22

Зар то Американац прица о слободним медијима и слободи говора па прије неколико дана су отјерали једног о највецих Ам. новинара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марфи,

10.05.2023 12:47

Да ми те у очи погледати и причати о непзависим медијима, попут овог, али нијевфалеко ни тај дан па ћете господо нестати или ће те објављивати све коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

10.05.2023 13:01

Зар Ти говориш о слободи медија?Погледај само мало,мало медије уСАД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттан

10.05.2023 13:07

Да би се нека дрзавица дрзала лаксе под контролом потребно је руководство ставит под контролом. Ојацат то руководство, дат му контроле дрзаве у руке и онда путем тог узег руководства дрзат ту дрзавицу под својом контролом. Јос то руководство саставит од лоповског друства, омогуцавати им и да могу красти дрзаву да би им то била омца око врата ако не буду слусали. Ако контролисе главу онда контролисе се и тијело без обзира колико је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У оптицају

10.05.2023 15:03

Су искљуциво зависни,но и они су од користи цитај и закљуци на основу тога да је све апсолутно супротно. И ето информације.

ОДГОВОРИТЕ