Marfi: Nezavisni mediji su ugroženi i napadnuti

Nezavisni i slobodni mediji su napadnuti u regionu, BiH, a posebno u Republici Srpskoj, poručio je Majkl Marfi, američki ambasador u BiH, na medijskom forumu "Program za pomoć medijima na Balkanu".

Republika Srpska 10.05.2023 | 14:03
Marfi: Nezavisni mediji su ugroženi i napadnuti

On je rekao da su SAD posvećene odbrani nezavisnih medija u BiH i temeljnih sloboda medija, govora i okupljanja.

"Narodna skupština RS je nedavno usvojila, u prvom čitanju, nacrte izmjena Krivičnog zakona RS kojima bi se ponovno kriminizirala kleveta. Poznato nam je da skupština takođe planira uvesti zakone kojim bi sve medije i nevladine organizacije koji primaju međunarodnu finansijsku pomoć označila kao 'strane agente'. Ove represivne mjere potiču izravno iz Kremljinskog priručnika za demontiranje demokratije ušutkivanjem kritičara", rekao je Marfi i dodao da je zakon pisan na način da bi bio što fleksibilniji.

On je ustvrdio da nije nerazumno da se pretpostavi da će vladajuća koalicija koristiti izmijenjeni Krivični zakon za kažnjavanje političkih protivnika i ušutkivanje nezavisnih medija u RS. On je rekao da su i mediji u FBiH izloženi napadima, a da se novinarima rutinski prijeti. 

"Iako političari u FBiH nisu predložili nikakav poseban zakon čiji bi cilj bio ušutkivanje kritičara, neki od njih koriste sva raspoloživa sredstva da spriječe novinare da izvještavaju o njihovoj korupciji i drugim nedjelima ili da ih kazne nakon što završe sa izvještavanjem", rekao je Marfi.

Poručio je da su vrata SAD otvorena za slobodne i nezavisne medije, i da će ih SAD nastaviti podržavati.

"Jedva čekam da vidim rezultate vaše saradnje oko ovih ključnih pitanja na ovom forumu. A što je najvažnije, radujem se tome što ću nastaviti pratiti i podržavati sve vas dok hrabro i čvrsto obavljate svoju osnovnu ulogu održavanja i jačanja demokratije za svoje sugrađane", istakao je Marfi.

(Nezavisne)   Foto: Ambasada SAD

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tatar

10.05.2023 12:16

Zašto svi ovakve probleme vide nakon 20g.

ODGOVORITE
Name

re

10.05.2023 13:05

Ovo se i ranije govorilo, imas mjerila o slobodi medija po kojim se moze pratit konstantno nazadovanje, i upozoravalo se o situaciji u kojoj se nalazimo i u koju se krecemo.

Name

Petar

10.05.2023 12:22

Zar to Amerikanac prica o slobodnim medijima i slobodi govora pa prije nekoliko dana su otjerali jednog o najvecih Am. novinara

ODGOVORITE
Name

Marfi,

10.05.2023 12:47

Da mi te u oči pogledati i pričati o nepzavisim medijima, poput ovog, ali nijevfaleko ni taj dan pa ćete gospodo nestati ili će te objavljivati sve komentare.

ODGOVORITE
Name

OO7

10.05.2023 13:01

Zar Ti govoriš o slobodi medija?Pogledaj samo malo,malo medije uSAD-a.

ODGOVORITE
Name

Sejttan

10.05.2023 13:07

Da bi se neka drzavica drzala lakse pod kontrolom potrebno je rukovodstvo stavit pod kontrolom. Ojacat to rukovodstvo, dat mu kontrole drzave u ruke i onda putem tog uzeg rukovodstva drzat tu drzavicu pod svojom kontrolom. Jos to rukovodstvo sastavit od lopovskog drustva, omogucavati im i da mogu krasti drzavu da bi im to bila omca oko vrata ako ne budu slusali. Ako kontrolise glavu onda kontrolise se i tijelo bez obzira koliko je.

ODGOVORITE
Name

U opticaju

10.05.2023 15:03

Su iskljucivo zavisni,no i oni su od koristi citaj i zakljuci na osnovu toga da je sve apsolutno suprotno. I eto informacije.

ODGOVORITE