Српској мрвице од концесија на природна богатства?!

- БиХ прикупила је 125 милиона марака, од чега Република Српска свега 45 милиона, док је Федерација БиХ прикупила 80 милиона марака.

Република Српска 08.05.2023 | 20:00
Српској мрвице од концесија на природна богатства?!

У Републици Српској постоје многа природна богатства, али је корист од њихове експлоатације занемарива. Тако су приходи у БиХ од концесија у прошлој години мањи за три милиона марака, него годину раније, иако цијене минералних сировина на свјетском тржишту годинама расту. БиХ прикупила је 125 милиона марака, од чега Република Српска свега 45 милиона, док је Федерација БиХ прикупила 80 милиона марака.

Природна и рудна богатства Републике Српске јефтино се распродају, концесије се додјељују нетранспарентно и по симболичној цијени.

У 2022. години БИХ је од концесија прикупила свега 125 милиона марака, а могло је много више јер су цијене руда на свјетском тржишту много веће, тврде стручњаци.

Истичу да се руда експлоатише, прикривају се приходи, а према држави се гомилају обавезе. Најбољи примјер за то је Рудник Љубија. 
„2004. године су наши представници Републике Српске дозволили да Миттал ту руду из рудника Љубија, односно из површинског копа Омарска, плаћа 18 евра по тони, просјечна берзанска цијена за овај период 2004. до данашњег дана је 75 долара по тони, па можете мислити колико је оштећана Република Српска и грађани Републике Српске, само по основу цијене, дампинговане цијене“, каже предсједник Удружења малих акционара РЖР Љубија Мирко Шашић. 

Шашић сматра да су акционари оваквим концесијама опљачкани. Како тврди није приказивано да заједничка фирма Рудник Љубија извози руду, по чему би 49 одсто капитала требало остајати у Љубији. Профит је, каже, убирала само фирма Арцелор Миттал.

„Нико у Републици Српској, не знам коме је познато, колико је компанија Миттал извезла милиона тона руде у европске челичане. Дакле није се приказивало да Рудник Љубија, односно заједничка фирма извози руду, него папири су ишли из Рудника Омарска за жељезару Зеница, чији је власник сто посто Арцелор Миттал. А онда је Миттал извозио нашу руду у европске челичане“, каже Шашић. 

Политика додјеле концесија у Српској није детаљно одређена и није уређена по правилима и формулама, сматрају економисти. Објашњавају да већинску зараду треба да остварује онај коме припада рудно богатство, у овом случају Република Српска.

"Ми смо направили ситуацију да Република Српска једва нешто добије, а сву зараду уствари однесе концесионар, уз то су још по дефиницији, контроле тих концесионих уговора поприлично слабе, у смислу да и оно што треба да уплате, они врло често избегавају да плате. Тиме управљају људи у министарствима, који по дефиницији нису експерти и стручњаци, а стручњаци им и не требају. Тако да врло често се деси да ко добије концесију, он је јако у доброј позицији, користећи ту концесију на рачун грађана Репиблике Српске“, каже економиста Зоран Павловић.

Рудна богатства се дају без озбиљне накнаде и без контроле. Од тих прихода требали би да имамо боље инфраструктурне пројекте и услуге, што код нас није случај, јер цијелим системом концесија погрешно се руководи, сматрају економисти. На наше питање како се контролише додјела концесија и зашто имамо тако мало прихода, одговор Комисије за концесије нисмо добили. 

(БН) Фото: Агенције 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ипе

08.05.2023 18:40

Копају се природна богатства,а градови попут касаба,и по пар АУДИ Q7,по локланим макадамима.Бјесна аута од истих што експлатишу природна богатства.Од директора шума,локалних кабадахија,начелника итд. Ето гдје су паре,код БАГРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.05.2023 08:17

Отети комплетни рудници Станари, Омарска, Сасе, отимају Угљеви, Гацко, отимају хидроенергетске потенцијале. Све хоће да нам отму. Још нико није одговарао за давање наших природних ресурса странцима. Русијо дођи и ослободи нас.

Name

Хроро

08.05.2023 19:03

Ви просто не умијете да управљате. Нисте способни, осим за крађу. Федерација вас шиша дупло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па сто би

08.05.2023 19:05

То било друкције него све у друштву. Све је девастирано, покрадено, Тајкуни грабе не питају никог, власт узме мрвицу за себе, диже кредите да се извуце, народ нема појма шта се ради. Али тај народ гласа за 50КМ и не може боље ни очекивати, него мрвице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

08.05.2023 19:11

Недај бозе горе хаха Тразили сте сада узивајте И гледајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.05.2023 21:13

То није тацан податак.Сигурно је прикупљено много више а разлика зна се где је

Name

Рудар

08.05.2023 21:38

Рудник олова и цинка Сасе код Сребренице не плаћа ништа. Ископали су све резерве најбоље руде која се годинама чувала. Угрозили су изворе бање губер. Рудник су наводно узели Руси и Енглези, али је и Милокрад и црвена секта са њима у талу. Каква концесија и гора година. Пљачка је на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

09.05.2023 18:31

Колико богатаса у селендрама!!,Сви у куци возе скупа аута, станови свуда, а све неписмено, неотесано ко градја у сумарству

ОДГОВОРИТЕ